29 Απριλίου 2024

Ευρωεκλογές 2024 / Ο Μητσοτάκης με μειωμένες προσδοκίες, ο Κασσελάκης φουλάρει τις μηχανές Ισχυρή δέσμευση Κασσελάκη για δημόσιο σύστημα Υγείας από τα νησιά , όπου διαπίστωσε ιδιοίς όμμασι τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στις ευρωεκλογές με μειωμένες προσδοκίες, όπως ο ίδιος μάλιστα δήλωσε (ΣΚΑΪ), ο Στέφανος Κασσελάκης βλέπει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να αναπτύσσεται ραγδαία, ενισχύοντας με πολλούς τρόπους την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πηγαίνει στις ευρωεκλογές για την ανατροπή. Στόχος του να διεκδικήσει δύο τετραετίες προκειμένου να εφαρμόσει ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την Ελλάδα.


Η Κουμουνδούρου ακολουθεί στρατηγική αυτοδυναμίας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να υλοποιεί ένα συμπαγές και μακρόπνοο πλάνο, που δεν εξαντλείται στην κάλπη των ευρωεκλογών. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσονται προγραμματικές θέσεις, περιοδείες και άνοιγμα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους.

ADVERTISING

«Δεν γνωρίζουμε αν τώρα είμαστε στο 17%, υπάρχουν κάποιες δημοσκοπήσεις που μας δίνουν τόσο ή και μεγαλύτερο ποσοστό και τις γνωρίζουν και στο Μαξίμου» εξηγεί ο κύριος Κασσελάκης, συμπληρώνοντας: «Το ιδεολογικό μας στίγμα, επειδή είναι ξεκάθαρο, πείθει. Με την κυβέρνηση υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που κερδίζει, αλλά για την πλειονότητα υπάρχουν στασιμότητα και ανασφάλεια. Το σύνθημά της θα έπρεπε να είναι σταθερά, άτολμα, πουθενά. Το βασικό για εμάς είναι να είμαστε αυθεντικοί και συνεπείς».

Το Μαξίμου ανησυχεί
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυξάνονται οι επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Οι ενορχηστρωμένες επιθέσεις κατά του Στ. Κασσελάκη προσωπικά, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, δείχνουν ότι «το Μαξίμου ανησυχεί. Ανησυχεί πολύ» μπροστά στη νέα δημοσκοπική δυναμική που αναπτύσσεται και στο κλίμα που εισπράττει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης στην επαφή του με τους πολίτες. Περιγράφουν, μάλιστα, μία διττή πραγματικότητα. Αφενός, οι πολίτες «βράζουν» για τις κυβερνητικές επιλογές, με την οικονομία και την ακρίβεια να αποτελούν την αιχμή του δόρατος, αφετέρου, υποδέχονται με ενδιαφέρον τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί ότι αντίπαλος του Μητσοτάκη είναι εκ των πραγμάτων ο Στ. Κασσελάκης, γι’ αυτό θα δούμε πολλά» σχολίαζαν χαρακτηριστικά. Κάτι το οποίο φάνηκε, όπως λένε, και στην πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Οι ίδιες πηγές σχολίασαν ότι «ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε με τον τρόπο του ότι φοβάται τον Στέφανο Κασσελάκη ως τον μοναδικό του αντίπαλο, ακριβώς επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαθέτει ένα συγκροτημένο και με ευρεία απήχηση σχέδιο για την προοδευτική αλλαγή». Ανέφεραν, επίσης, ότι το χαμήλωμα του εκλογικού πήχη στο 33% «είναι ενδεικτικό του “βέρτιγκο” στο οποίο έχει περιέλθει». Στο μεταξύ, για κίνηση-ματ μιλούν στην Κουμουνδούρου αναφορικά με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής για το μπάζωμα στα Τέμπη. Στο κάδρο βάζουν τέσσερα κυβερνητικά στελέχη, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στον Άρειο Πάγο.

Το μπαγιάτικο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, «βλέπουν» πως επιχειρείται μία ιδιότυπη αναβίωση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Πρόθεσή τους δεν είναι να ασχοληθούν με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα. Όταν αυτά «κιτρινίζουν» ή όταν γίνονται «εξόφθαλμα προκλητικοί και λειτουργούν ως κυβερνητικά δεκανίκια», τότε θα απαντούν. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν κομματικές πηγές, προσθέτοντας ότι τα δύο κόμματα ανάλωσαν πολλή ενέργεια στην ενασχόλησή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας τα μάτια στο «άνοιγμα» Θεοδωρικάκου προς τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών.


«Ανοιγμα» στο Κέντρο
Στο κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με την Ακροδεξιά απάντησε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Με έμφαση δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει τις ψήφους των Σπαρτιατών, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη Ν.Δ. «ποτ πουρί Δεξιάς και Ακροδεξιάς». Σημειωτέον ότι στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η Πειραιώς έπεσε στην παγίδα που επιχείρησε να στήσει. Κι αυτό γιατί οι δηλώσεις Θεοδωρικάκου εξέθεσαν το ίδιο το κόμμα που εκπροσωπεί. Όσο, λοιπόν, η Ν.Δ. «ανοίγεται» προς τα δεξιά της για να συγκρατήσει τις δημοσκοπικές της απώλειες, που είναι πιθανόν να αποδειχθούν εκλογικές, ο Στέφανος Κασσελάκης «ανοίγεται» προς το Κέντρο. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως εντάσσεται και η δήλωσή του ότι «οι κεντρώοι που ψήφισαν Ν.Δ. ας αναρωτηθούν τι σχέση έχουν με αυτά τα “λουλούδια” και ας κάνουν αυτή τη φορά την επιλογή που τους αξίζει. Προσωπικά, το ξεκαθάρισα μονολεκτικά και απόλυτα: ΟΧΙ. Οι νεοναζί ψηφοφόροι δεν μας αφορούν».

«Πόλεμος» για την οικονομία

«Θα ήθελα να μπορέσω να υπηρετήσω ως πρωθυπουργός για δύο θητείες. Να ολοκληρώσω ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ως κυβέρνηση να ενώσουμε την Ελλάδα, να αποκεντρώσουμε και να λύσουμε το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα». Με αυτήν την αναφορά (Alpha, στον Αντώνη Σρόιτερ) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποσαφήνισε σκοπούς και προθέσεις. Πλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και για το φορολογικό και για την ακρίβεια και συνολικά για την οικονομία. Στον δρόμο προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, όπου στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα εκφραστεί η αποδοκιμασία των πολιτών απέναντι στα κυβερνητικά πεπραγμένα, το αντιπολιτευτικό πρέσινγκ θα ενταθεί. Εξού και το αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, η οποία παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα με τα της οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να χτυπά την κυβέρνηση, αντιπροβάλλοντας τις θέσεις του για το στεγαστικό, το οποίο θα κρατήσει ψηλά στην ατζέντα του, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί και σειρά προτάσεων για τη στήριξη των συνταξιούχων. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, την ασφάλεια και την εγκληματικότητα θα παραμείνουν σε πρώτο πλάνο.

Νησιωτικότητα και στο βάθος... ΕΣΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιστρέφει από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου, έχοντας στις αποσκευές του χρήσιμες και κρίσιμες παραστάσεις. Τα προβλήματα των νησιωτών πολλά, οι ανάγκες ακόμη περισσότερες. Η επιλογή της πολυήμερης περιοδείας είχε δύο βασικά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έθεσε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τα προβλήματα της νησιωτικότητας. Δεύτερον, είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που επισκέφθηκε τόσα νησιά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τα ζητήματα του τουρισμού, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της εκπαίδευσης και της Υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε με τους κατοίκους. Ειδικότερα για το ζήτημα της Υγείας, ο κύριος Κασσελάκης διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών και υγειονομικού προσωπικού. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, δεσμεύτηκε για στήριξη της δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κίνηση 13 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φέρουν στη Βουλή το θέμα της κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα.

ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/