- Μείωση φορολογίας. Αν σε αυτό βάλουμε τις αυξήσεις έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ σε κάποια είδη και άλλα, μιλάμε για πυροτέχνημα ολκής ( υπόψη πώς ο ΕΝΦΙΑ πλέον με νομοσχέδιο πάει για το 2031 - https://sek.gr/tha-plironoume-enfia-eos-to-2031/
- Αυξηση αισθήματος ασφαλείας και μείωση εγκληματικότητας. Σε απόλυτα νούμερα δείχνουν πώς δήθεν έχει μειωθεί. Στην πραγματικότητα όμως η εγκληματικότητα έχει αλλάξει ποιοτικά χαρακτηριστικά και έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε αστικά κέντρα. Μην πιάσουμε και το θέμα της Δικαιοσύνης. Σε μια χώρα που η Βουλή λειτουργει ως Κόζα Νόστρα με ατιμώρητο Βουλευτών και Υπουργών , δικαιοσύνη δεν υφίσταται. Τελεια!
- Φύλαξη συνόρων και μείωση ροών μεταναστών. Δεν προβάλλεται στα ΜΜΕ θα έλεγα εγώ καθώς κάθε νησί στο Αν. Αιγαίο συνεχιζει και δέχεται δεκάδες άτομα κάθε εβδομάδα. Ειδικά η Γαυδος έχει γίνει μια νέα πληγή για την χώρα αφού έχει σε τελευταία μέτρηση περί τους 400+ μετανάστες έναντι 48 κατοίκων.
- Ανάπτυξη. Καλό το αστείο όμως στην πραγματικότητα, καμία ανάπτυξη δεν έχει υπάρξει καθώς μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν υποδομές και φεύγουν, ενώ η παραγωγικότητα της χώρας έχει δημιουργήσει τεράστιο εμπορικό έλλειμα σε εξαγωγές αφού απλά δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί ικανή ποσότητα πρώτον και δεύτερον είμαστε ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟΙ λόγω φορολογίας.
- Ανεργία. Το ίδιο όπως με την ασφαλεια. Σε απόλυτα νούμερα υπάρχει μεγάλη μείωση. Σε ποιοτικά στοιχεια όμως έχουν αυξηθει πάρα πολύ οι θέσεις ημιαπασχόλησης και ανειδίκευτων με εξαιρετικά χαμηλές απολαβές και οι θέσεις εξειδίκευσης είναι λίγες και με εξίσου χαμηλές απολαβές (συγκριτικά με εξωτερικό). Αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή την στιγμή σιωπηρό brain drain (αντί για brain gain) αφού σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την φορολογία οι νεότεροι φεύγουν για κάτι καλύτερο.
- Εξωτερικό χρέος. Σε αστρονομικά επίπεδα. Δεύτεροι παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία. Η χώρα δεν παράγει τίποτα παρά μόνο υπηρεσίες. Ο Τουρισμός μόνο δουλεύει και αυτό έχει φέρει την χώρα σε πολύ ευάλωτο σημείο (αποτέλεσμα ανάλυσης Moodys)όπου μια αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο μπορει να μας φέρει προ επανάληψη μνημονίου!!! Προς το παρόν το χρέος θεωρείται βιώσιμο ακριβώς λόγω του τουρισμού. Όμως ακόμα και εκει δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό αφού οι υποδομές είναι πολυ πίσω όπως και τα ποιοτικά στοιχεία γύρω από αυτόν. Οι επισκέψεις μόνο δεν φτάνουν.
- Υγεία/Παιδεία. Το πρώτο πνέει τα λοίσθια. Ελλειπής αριθμός προσωπικού, υποδομές σε άθλια κατάσταση, γιατροσόφια με χειρουργεία επί πρόσθετης πληρωμής σε δημόσιες υποδομές που έχουμε ακριβοπληρώσει με φόρους και υποσχέσεις χωρίς προσωπικό και υλικά. Στην παιδεία λίγο καλύτερα τα πράγματα με την υλοποίηση της έλευσης των ιδιωτικών ΑΕΙ που θέλουν να τα λειτουργήσουν ως "αντίβαρο" λόγω έλλειψης εφαρμογής αξιολόγησης. Αυτο φυσικά δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα στην δευτεροβάθμια ειδικά εκπαιδευση σε ποιότητα και ικανότητα παραγωγής νέων με δυνατότητα να εισαχθούν στην ενεργή αγορά εργασίας.
- Αξιοκρατία. Εδώ γελάμε κάπου. Κρίνοντας μόνο από την μη εφαρμογή αξιολόγησης (πολλά υποσχόμενης αλλαγής μαλιστα) στον δημόσιο τομέα, αρκει να κατανοήσουμε οτι δεν ισχύει.
- Στήριξη ελεύθερων επιχειρηματιών. Προφανώς εδώ γελάμε. Με ένα φορομπηχτικό σύστημα και με ασφαλιστικό που είναι δεύτερη πληγή αφαιμαξης ενός ελ. επιχειρήματία και ειδικά νέου, μιλάμε για εκατόμβη. Το κόστος του να ανοίξεις βιβλια Γ κατηγορίας έχει φτάσει στα 300 ευρώ τον μήνα, ακόμα και αν έχεις μηδενικά έσοδα. (Λογιστές, προκαταβολή φόρου, ΕΦΚΑ) Και φυσικά αυξάνεται με γεωμετρική προοδο αν καταφέρεις και έχεις κάποια έσοδα (κάτω των 20.000 τον χρονο).
Τώρα κάποιος θα ρωτήσει και δικαίως δηλαδή.... Ρε Αλέξανδρε αφού είναι έτσι γιατι τότε πήρε 41%;.. Με απλά λόγια.
- Οι υπόλοιποι στο πολιτικό σύστημα είναι μεγαλύτεροι πολιτικοί απατεώνες. Κάποιον πρέπει να διαλέξεις για να κυβερνηθεί η χώρα. Το μικρότερο κακό δηλαδή.
- Διότι έδωσε τρελά επιδόματα. Οι Έλληνες έχουν μάθει το ραχάτι και την σοβιετική ζωή. Καθόμαστε και παίρνουμε επιδόματα να τρώμε τα έτοιμα. Μεγαλώσαν γενιές έτσι από το 1980 και μετά. Είτε λεγόντουσαν κοινοτικά πακέτα, είτε λεγόντουσαν επιδόματα pass για όλα.
- Διότι στην αρχή η αλήθεια κάτι πήγε να γίνει με σοβαρές αλλαγές στο χάλι της χώρας που είχε χτυπήσει πάτο με το τσιρκο Μεντράνο που λεγόταν ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές πώς ότι και να γινόταν παραπάνω από εκεινο το χάλι θα έκανε εντύπωση. Οπότε αρκετοί ξεγελάστηκαν ή ειπαν να δώσουν χρόνο μπας κα συνεχιστει αυτό. Μόλις άρχισε βέβαια το "rotation" καταλάβαμε ΟΛΟΙ πώς πάμε για μία από τα ίδια.
Όλα τα παραπάνω δεν ξέρω πόσο θα τραβήξουν και αν θα τραβήξουν. Ξέρω όμως πώς στην παρούσα στιγμή δεν μπορώ να δώ και εναλλακτική. Δεν βλέπω δηλαδή εκείνη την κίνηση που θα κινηθεί με γνώμονα το καλό του συνόλου και με καρότο και ραβδί θα στρώσει χώρα και πολίτες (μην γελιόμαστε. Έτσι μαθαμε. Θέλουμε δαμόκλειο σπάθη για να συμμορφωνόμαστε). Στις επερχόμενες εκλογές θα περάσει ίσως κάποιο μηνυμα αγανάκτησης. Όμως στις εθνικές γίνεται επιλογή εκείνων που θα διαλέξουν την τύχη και την πορεια της χώρας. Και εκεί ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
υ.γ. Αν κρίνουμε από μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων που γεμίζουν ψηφοδέλτια για το ΕΚΒ στις προσεχείς εκλογές, μυαλο΄δεν βάζουμε. Τυχάρπαστοι τυχοδιώκτες, αριβίστες, καλλιτέχνες του σχοινιού και του παλουκιού, αθλητές που δεν έχουν ιδέα από διοίκηση, λαμογια και παιδιά κομματικού σωλήνα θέλουν απλά το 25-30Κ της Ευρωπαϊκής Βουλής και ραχάτι. Και εμείς αντι να σκεφτούμε πώς στο ΕΚΒ αποφασίζονται πολλά και σοβαρά ζητήματα , το βλέπουμε σαν ΚΑΠΗ πολιτικών και πασαρέλα κοσμικών.
ΠΗΓΗ Αλέξανδρος Νίκλαν-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟς