29 Απριλίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ 1Η ΜΑΙΟΥ ΕΝΙΣ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ                                                                      ΣΑΜΟΣ 28/04/2024
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΑΜΟΥ


ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ  1η ΜΑΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:00ΠΜ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ

28 Απρίλη, παγκόσμια ημέρα για την υγιεινή και την ασφάλεια
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων ακόμη και στην περίοδο της επιδημίας (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.272 τον Ιανουάριο 2024).
Στις περισσότερες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας ή υπάρχουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που συχνά παρέχουν ψευδεπίγραφες υπηρεσίες και δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου  - αν και είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία – με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου.
Εξακολουθούν να μην καταγράφονται τα κρούσματα επαγγελματικών ασθενειών που είναι συχνότατα στον κλάδο μας, με συνηθέστερα τις μυοσκελετικές (2η σε συχνότητα μετά τον κλάδο των Κατασκευών) και ψυχοκοινωνικές παθήσεις (σύμφωνα με μελέτες, «εργασιακό άγχος» αναφέρει το 52% των υγειονομικών) ενώ και το κυκλικό ωράριο επιβαρύνει την υγεία π.χ. με την διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών .
Χαρακτηριστικό είναι ότι, από την έναρξη της επιδημίας COVID, παραβιάζονται συστηματικά η Ευρωπαϊκή Οδηγία 739/2020 και τα Π.Δ. 186/95 και 102/2020 για τη λήψη μέτρων για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», όπως είναι και ο SARS-COV-2 και δεν αναγγέλλονται στην επιθεώρηση εργασίας τα κρούσματα σε υγειονομικούς ως περιπτώσεις επαγγελματικής ασθένειας, όπως ορίζεται από το άρθρο 18 του νόμου 3850/2010.
Χαρακτηριστικό είναι ότι με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, διατηρείται ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων κλπ) και ταυτόχρονα, με προκλητικά αντιεπιστημονικά τρόπο, μια σειρά επαγγελμάτων, όπως μαίες, βοηθοί θαλάμου, επισκέπτες υγείας, καθαριστές, παραιατρικό προσωπικό διαγνωστικών εργαστηρίων «υποβιβάζονται» από την Α κατηγορία στη Β ή και Γ κατηγορία έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους.
Ακόμα και πιο εξοργιστικό είναι ότι συνεχίζεται η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν προχωρεί ούτε η υλοποίηση του σχετικού πορίσματος της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας. 
 Απαιτείται, επομένως, να συνεχισθούν και να δυναμώσουν οι κοινές αγωνιστικές παρεμβάσεις των Σωματείων των υγειονομικών με τα υπόλοιπα σωματεία και μαζικούς φορείς για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ασθενών. Για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία που είναι η πηγή των προβλημάτων για ασθενείς και εργαζόμενους.
Απαιτούμε:
► Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στις μονάδες υγείας. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.
► Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.  Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
► Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να σταματήσει η εντατικοποίηση. Εφαρμογή 5ήμερου – 6ωρου – 30ωρου με 1 εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς, και 1 νυχτερινή βάρδια για όσους δουλεύουν κυκλικό ωράριο
► Αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκταση τους σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας
► Επαναφορά 13ου και 14ου μισθό για όλους τους εργαζόμενους
Συνεχίζουμε τον αγώνα – Τιμάμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΤΑ ΔΣ