6 Μαρτίου 2024

«Μυτιληνιοί και Σαμιώτες αποφάσισαν για τις λατομικές ζώνες της Χίου» (video)


 «Σύντομα το πρόβλημα θα επανέλθει στο προσκήνιο γιατί στο νησί δεν έχουμε επάρκεια αδρανών υλικών», δήλωσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Παντελής Βρουλής
Για την αναγκαιότητα δημιουργίας λατομικών ζωνών στη Βόρεια Χίο, αφού το λατομείο της νότιας Χίου σταδιακά δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σε αδρανή υλικά, υπερθεμάτισε μέσα από δηλώσεις του στον «Πολίτη» ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής, στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που «έβαλε στον πάγο» - έπειτα από πρόταση της αντιπεριφερειάρχη Αναστασίας Αντωνέλη- οποιαδήποτε συζήτηση για νέες λατομικές ζώνες στο νησί.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρουλής, αντικείμενο της συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο, ήταν η εξέταση της επάρκειας των αδρανών υλικών στη Χίο και όχι η χωροθέτηση νέας λατομικής ζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο και έπειτα από υποδείξεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου η Π.Ε. Χίου, ανέθεσε σε διπλωματούχο την εκπόνηση μελέτης για τα επόμενα 40 χρόνια, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει επάρκεια αδρανών υλικών στο νησί.

«Προσωπικά έκανα το καθήκον μου. Αύριο – μεθαύριο εφόσον δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα υλικά για να γίνουν έργα που θα σχεδιάζουμε θα δημιουργηθεί πάλι το ίδιο πρόβλημα. Είναι κάτι που έπρεπε να το λύσουμε εκ των προτέρων», ανέφερε ο κ. Βρουλής και επέκτεινε τη συλλογιστική του στις επιπτώσεις μίας τέτοιας απόφασης και στους πολίτες της Χίου, λέγοντας ότι: «Η λατομική ζώνη της νότιας Χίου απέχει πάνω από 50 χιλιόμετρα από την βόρεια Χίο και συνεπώς ένας ιδιώτης που θέλει να χτίσει στη βόρεια Χίο θα πληρώνει διπλάσιο κόστος για τα υλικά που θα πρέπει να μεταφέρει από τη νότια Χίο».

Κλείνοντας κατέθεσε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι: «Είδαμε Μυτιληνιοί και Σαμιώτες, που δεν είναι γνώστες της Χίου, να ψηφίζουν αρνητικά για τις λατομικές ζώνες".
ΠΗΓΗ https://www.politischios.gr/