22 Μαρτίου 2024

Ζητά την άμεση συνεδρίαση της επιτροπής LIBE σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών

 

Την κατεπείγουσα εξέταση της Αναφοράς του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών και την πραγματοποίηση συζήτησης από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων(LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή που απέστειλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Juan Fernando Lοpez Aguilar.
Η επιστολή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Κύριε πρόεδρε της Επιτροπής LIBE, Fernando Lοpez Aguilar,

Κύριοι συντονιστές,

Για πάνω από έναν χρόνο ο ελληνικός λαός απαιτεί να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη για το έγκλημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους στα Τέμπη.

Στις 18 Μαρτίου 2024 συζητήθηκε το ίδιο το έγκλημα για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο, και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Αναφορών, μετά από αίτημα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, με την αναφορά της κας Μαρίας Καρυστιανού με αριθμό 24/2024.

Στην εν λόγω συνεδρίαση, η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να παραπεμφθεί η αναφορά στις αρμόδιες επιτροπές LIBE και TRAN.

Η εξέταση της υπόθεσης στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση.

Ηδη, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και δεν πρέπει να χαθεί άλλος. Η διεξαγωγή συζήτησης στην επιτροπή LIBE για την ως άνω Αναφορά μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη των αιτιών που οδήγησαν στο έγκλημα αυτό και να συνδράμει τις οικογένειες των θυμάτων στην πάλη τους για δικαίωση, απόδοση ευθυνών, πολιτικών και ποινικών, και για να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Ζητώ, ως μέλος της επιτροπής LIBE, την κατεπείγουσα εξέταση της εν λόγω Αναφοράς από τους συντονιστές και να τεθεί ως ζήτημα με τη μορφή του κατεπείγοντος στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της επιτροπής τον Απρίλιο του 2024, για την πραγματοποίηση συζήτησης και την αποστολή αιτιολογημένης απάντησης στην επιτροπή PETI.

Ειλικρινώς,

Κώστας Παπαδάκης

Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ».

Να μείνει ανοιχτή η αναφορά
Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος με παρέμβασή του στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με την αναφορά του Συλλόγου Πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών, είχε ζητήσει να μείνει ανοιχτή η Αναφορά προς παρακολούθηση και απαίτησε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο έγκλημα, ώστε να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πάνδημη απαίτηση του ελληνικού λαού και της νεολαίας, όπως διατράνωσαν στις εκατοντάδες κινητοποιήσεις και στην πανελλαδική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου, είναι η πλήρης διαλεύκανση του εγκλήματος, η απόδοση των πολιτικών και κυρίως των ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους - υπουργούς, βουλευτές, στελέχη της περιφερειακής διοίκησης, της εταιρείας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρουν δικαίωση όσοι έχασαν τους ανθρώπους τους.

(...) Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στη συγκάλυψη. Στην Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής υιοθέτησε το αφήγημα του "ανθρώπινου λάθους". Δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε η αναφέρουσα και είναι στα χείλη όλων μας. Συνάγεται από την Εξεταστική Επιτροπή ότι ο αυτουργός είναι η στρατηγική της απελευθέρωσης, του κομματιάσματος, της υποστελέχωσης του σιδηρόδρομου, που δημιουργεί της συνθήκες για τέτοια λάθη. Αυτή η ευρωενωσιακή στρατηγική έχει ως αποτέλεσμα μόλις το 7% του πλήρους δικτύου και το 14% του κυρίως δικτύου των σιδηροδρόμων να καλύπτεται από το ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας ERTMS και σε όλη την ΕΕ να συμβαίνουν μεγαλύτερα και μικρότερα ατυχήματα, περιμένοντας τα επόμενα "Τέμπη"...

Βασικοί ένοχοι είναι οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί που την υλοποίησαν, όπως σημειώνει και η Αναφορά, αποδίδοντας ευθύνες στους υπουργούς της ΝΔ, Καραμανλή, και του ΣΥΡΙΖΑ, Σπίρτζη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περί "ανθρώπινου λάθους", ρουσφετιού κ.ά. είχαν υιοθετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ σε δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Αυτή την εγκληματική στρατηγική για τους σιδηρόδρομους "βγάζουν λάδι" οι εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, που το ΚΚΕ καταψήφισε. Γιατί συνεχώς αναβάλλουν τη δέσμευση των ομίλων για τοποθέτηση των απαραίτητων σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας στο ευρωπαϊκό δίκτυο, εξαιτίας του κόστους σε βάρος των κερδών τους.

(...) Η Αναφορά είναι κρίσιμο να μείνει ανοιχτή προς παρακολούθηση. Να παραπεμφθεί αμέσως στην Επιτροπή Μεταφορών και στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, με αίτημα να διοργανωθεί συζήτηση για τα Τέμπη. Να κοινοποιηθεί στην ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας τη θέση της Επιτροπής Αναφορών για πλήρη διαλεύκανση και απόδοση όλων των ευθυνών που προκύπτουν, ποινικών και πολιτικών».