Απομάκρυνση - ομολογία ενοχής δύο γαλάζιων στελεχών και της Άννας - Μισέλ Ασημακοπούλου για να προστατευθούν Μητσοτάκης και προσωρινά η Κεραμέως
Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκαλεί στην κυβέρνηση το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών e-mail αποδήμων, παρά την επιδίωξη του άξονα Μαξίμου - υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) να μείνει έξω από το κάδρο της επιτελικής ευθύνης. Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, όπως το ξετύλιξε ο Παύλος Μαρινάκης, η περιβόητη λίστα με τα προσωπικά δεδομένα ήρθε στην κατοχή της Άννας - Μισέλ Ασημακοπούλου από τον γραμματέα αποδήμων της Ν.Δ. Νίκο Θεοδωρόπουλο, που είναι στενός συνεργάτης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη.
Η ευρωβουλευτής αποσύρθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο και τα δύο στελέχη του ΥΠΕΣ αποπέμφθηκαν από την κυβέρνηση, που επιθυμούσε να βάλει άρον άρον τίτλους τέλους στην υπόθεση. Στο Μαξίμου ευελπιστούσαν ότι το ντόμινο των παραιτήσεων - αποπομπών θα λειτουργούσε ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, τιθασεύοντας τις ποικίλες αντιδράσεις. Επιπλέον, ψιθυριζόταν ότι, κατ' αυτό τον τρόπο, ίσως επηρεαζόταν και η κατεύθυνση της εισαγγελικής έρευνας, όπως και της αντίστοιχης διερεύνησης εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, υπήρχε η κρυφή προσδοκία ότι ο πρωθυπουργός θα πλασαριζόταν, στο φόντο των καρατομήσεων, ως ο άτεγκτος ηγέτης που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Οι σχετικές διαρροές του Μαξίμου για το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που υιοθετήθηκαν, χωρίς φιλτραρίσματα, από πολλές ιστοσελίδες, επιχείρησαν να γυρίσουν το επικοινωνιακό κλίμα για την κορυφή της κυβέρνησης. Τα ερωτηματικά, εντούτοις, που ανακύπτουν -και θέτει επιτακτικά η αντιπολίτευση- ακύρωσαν τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Βραχυκύκλωσαν άλλωστε και το δίδυμο Μητσοτάκη - Κεραμέως (μέχρι προχθές βράδυ) σε έναν κύκλο σιωπής. Τα κάστανα στη φωτιά του σκανδάλου ανέλαβε να διαχειριστεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ομολογία μετά τις πιέσεις
Ο Παύλος Μαρινάκης ομολόγησε ότι «κάποια mails έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν» και χρέωσε την ευθύνη στα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών που, νωρίτερα, είχαν πάρει τον δρόμο της εξόδου. Αναπάντητο μένει το ερώτημα, εντούτοις, εάν καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να επωμιστεί τη σχετική ευθύνη κατώτερη στην ιεραρχία του ΥΠΕΣ υπάλληλος, που φέρεται να αρνήθηκε, μπροστά στον φόβο των πιθανών ποινικών συνεπειών. Το Μαξίμου δεν απαντά επίσης στα αυτονόητα ερωτήματα τα οποία αγγίζουν την κορυφή του υπουργείου, που έχει την ευθύνη της άρτιας διεξαγωγής των εκλογών.
Γαλάζιες αιχμές κατά Κεραμέως
Γαλάζια στελέχη, μεταξύ των οποίων και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, αφήνουν αιχμές κατά της κ. Κεραμέως διότι το ηλεκτρονικό σύστημα μετατράπηκε σε «ξέφραγο αμπέλι» που αλώθηκε από ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος (σ.σ. γραμματέα αποδήμων της Ν.Δ.). Παρέπεμπαν, μάλιστα, στις διαβεβαιώσεις της υπουργού -τέσσερις ημέρες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο- για την επάρκεια ασφάλειας στις ηλεκτρονικές διαδικασίες του υπουργείου. Η κυρία Κεραμέως έσπευσε τότε να προδικάσει και το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας, λέγοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών, τηρώντας την κείμενη νομοθεσία, δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σε κανέναν τρίτο και για κανέναν λόγο.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι, μέχρι προχθές, δεν υπήρχε ουσιαστική ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Επεσήμαιναν, μάλιστα, ότι ακόμα και η πιθανή άγνοια των Κυριάκου Μητσοτάκη - Νίκης Κεραμέως προκαλεί σοβαρά πλήγματα στο κύρος και την αξιοπιστία τους. Συν τοις άλλοις, συμπλήρωναν ότι η χώρα θα οδεύσει προς την κάλπη της 9ης Ιουνίου με μια κοινή γνώμη καχύποπτη και δηλητηριασμένη, μπροστά στο ενδεχόμενο τα e-mails -και άλλα προσωπικά δεδομένα- να μετατραπούν σε φειγ-βολάν. Βουλευτής της Ν.Δ., από τους πιο μετριοπαθείς, προεξοφλούσε -σε συνομιλία με την ΑΥΓΗ της Κυριακής- πως αυτή η υπόθεση θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της Ακροδεξιάς, καθώς διαθέτει τη βάση για ανάπτυξη θεωριών συνωμοσιολογίας που στοχεύουν στη διόγκωση του αισθήματος της ανασφάλειας των πολιτών. «Θα κατηγορηθούμε ότι έχουμε βάλει τσιπάκια σε όποιον μιλάει ελληνικά», σημείωνε με σαρκαστική διάθεση.
Επικρίνουν και τον Μητσοτάκη
Ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχτεί εισηγήσεις -από την πρώτη ημέρα που γνωστοποιήθηκε η υπόθεση- ώστε να αποπέμψει την κ. Ασημακοπούλου, κλείνοντας εγκαίρως την υπόθεση και αφήνοντας στο απυρόβλητο τη Νίκη Κεραμέως. Ωστόσο, στον πρωθυπουργό καταλογίζονται, από βουλευτές της πλειοψηφίας, αργά αντανακλαστικά καθώς πρόταξε τη στάθμιση των ενδοκομματικών επιπτώσεων μιας τέτοιας κίνησης. Στη ζυγαριά του κ. Μητσοτάκη μέτρησε το γεγονός ότι η Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου προέρχεται από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, οπότε ενόψει του γαλάζιου συνεδρίου (5 -7 Απριλίου) θα ήταν επιζήμια μια ενέργεια που θα τέντωνε τα νεύρα του πρώην πρωθυπουργού. Επιπλέον αξιολογήθηκε η απήχηση της ευρωβουλευτού στο πιο σκληρό δεξιό ακροατήριο, που λοξοκοιτάζει προς τη μεριά της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης ενόψει ευρωεκλογών.
Ο ευρωπαϊκός κλοιός
Στην κυβέρνηση διαπίστωσαν ότι πρέπει να επιταχύνουν την «εκκαθάριση» της υπόθεσης όταν ο ευρωπαϊκός κλοιός άρχισε να σφίγγει γύρω από το Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προδιαγράψει τις γαλάζιες προθέσεις, σημειώνοντας, στην τελευταία συνέντευξή του, ότι υπάρχουν ερωτήματα (σ.σ. για την υπόθεση) τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Ήδη τα ανησυχητικά σήματα, που αφορούν τον πυρήνα του σκανδάλου, έρχονταν από διάφορες μεριές προς τον πρωθυπουργικό πυρήνα. Πολλοί απόδημοι που έλαβαν, στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, τo e-mail της ευρωβουλευτού σχεδιάζουν να απευθυνθούν στις δικαστικές Αρχές των χωρών διαμονής τους. Επιπλέον, το σκάνδαλο θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ερωτήσεις Αρβανίτη, Κούλογλου, ΚΚΕ), στη σκιά του ηθικοπολιτικού στίγματος που έχει αφήσει στην κυβέρνηση το ψήφισμα για την οπισθοχώρηση του Κράτους Δικαίου. Τη γαλάζια νευρικότητα, άλλωστε, έχει επιτείνει η εμπλοκή των ευρωπαϊκών θεσμών και σε άλλα καυτά ζητήματα, οπότε η κυβέρνηση επιθυμούσε να δείξει αντανακλαστικά προς τις Βρυξέλλες, τουλάχιστον στο σκέλος με τη διαρροή των e-mails.
Μία ημέρα, άλλωστε, πριν τις απανωτές παραιτήσεις της κ. Ασημακοπούλου και των στελεχών του ΥΠΕΣ, η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «μπλοκάρει» την έρευνά της για να αποκαλύψει την αλήθεια -όπως ανέφερε- σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών. Πηγή αγωνίας για την κυβέρνηση αποτελεί και η αυριανή παρουσία της πρόεδρου του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023» Μαρίας Καρυστιανού στην Κομισιόν. Η μητέρα της Μάρθης θα έχει μαζί της και τις 1.300.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας και ζητούν την άρση ασυλίας των εμπλεκομένων. Όπως η ίδια έχει εξηγήσει, μετά την παρουσίαση του θέματος στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου LIBE που αφορά το Κράτος Δικαίου, η υπόθεση θα παρουσιαστεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στους κόλπους της Ν.Δ. γνωρίζουν, παράλληλα, ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έχει φύγει από το μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών δομών.
Αντιπερισπασμοί με λάσπη
Σε εγχώριο επίπεδο, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί των αντιπερισπασμών. Από το Μαξίμου άφηναν να διαρρεύσει ότι η εξέλιξη αδικεί την παρουσία της Άννας - Μισέλ Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο και το έργο του Μιχ. Σταυριανουδάκη, αλλά «είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν. Εμείς δεν λειτουργούμε παραϋπουργεία Δικαιοσύνης στο Μαξίμου, έχοντας δίπλα μας αμετάκλητα καταδικασμένους με 13-0. Απλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι» επιχείρησαν να πείσουν.
Υποδύθηκε το θύμα του… iSYRIZA
Αναζητώντας, μέσα από τα κύματα του πανικού, μια ρελάνς η Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου υποδύθηκε το… θύμα του iSYRIZA. Έγραψε σε ανάρτησή της στο Χ ότι «τώρα ήρθε η ώρα ο κ. Κασσελάκης να μας απαντήσει για το ΠΩΣ με έκανε το δικό του κόμμα μέλος του iSYRIZA εν αγνοία μου». Στην κυρία Ασημακοπούλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Λευτέρης Κρέτσος. «Η κ. Ασημακοπούλου δεν είναι μέλος στον iSYRIZA. Κάποιος χρησιμοποίησε το e-mail της για να εγγραφεί, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Μπορεί όμως να αναζητήσει θεσμικά την ip address για να μάθουμε και εμείς ποιος κρύβεται πίσω από την ιστορία. Θα είμαστε στο πλευρό της». Μέχρι προχθές, η απερχόμενη ευρωβουλευτής δεν είχε ενημερώσει αν ακολούθησε τα ηλεκτρονικά βήματα που της πρότεινε ο κ. Κρέτσος.
ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/