11 Μαρτίου 2024

Να συνεχιστούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη ζητά η Πλεύση Ελευθερίας - Δεν κατέθεσαν πόρισμαΤι αναφέρει στην επιστολή της η βουλευτής και μέλος της Επιτροπής, Ελένη Καραγεωργοπούλου
Δεν κατέθεσε πόρισμα για την Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη η Πλεύση Ελευθερίας, ζητώντας να ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες της επιτροπής, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος. Σε επιστολή της προς το Προεδρείο, η βουλευτής του κόμματος και μέλος της Εξεταστικής, Ελένη Καραγεωργοπούλου αναφέρει: «Με την παρούσα και ενεργώντας ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής που αναπληρώνω την Επικεφαλής μας κα Ζωή Κωνσταντοπούλου επανέρχομαι και επαναλαμβάνω ότι επιβάλλεται η συνέχιση των εργασιών και η εξέταση μαρτύρων από πλευράς της Εξεταστικής Επιτροπής, η δε προσπάθειά σας να κλείσετε βιαίως τις εργασίες της συνιστά πράξη που διευκολύνει τους υπαιτίους, ιδίως δε τους Κυβερνητικούς υπευθύνους, συγκροτεί πράξη συγκάλυψης, υπόθαλψης και συσκότισης, στην οποία προβαίνετε στο πλαίσιο της συνολικής μεθόδευσης που επιχειρείτε».

Και προσθέτει πως: «Ήδη μετά την μονομερή ενέργειά σας να θέσετε προθεσμία πορίσματος, ενώ δεν είχαν εξεταστεί όλοι οι μάρτυρες και ενώ ουδείς εκπρόσωπος άλλου κόμματος πλην της ΝΔ, που έλκει συμφέρον από το κλείσιμο των εργασιών και τη συγκάλυψη συμφώνησε μαζί σας, διαβιβάσθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, μετά από σχετική απόφαση-βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, τμήμα της ποινικής δικογραφίας που εκκρεμεί στην Ανάκριση».

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής αλλά και του Προεδρείου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε ενέργειες συγκάλυψης και υπόθαλψης των υπαιτίων από πλευράς του Προέδρου και του Προεδρείου, καθώς και για τον βίαιο τρόπο λήξης των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της δικογραφίας διαβιβάστηκε στη Βουλή και δεν έχει εξεταστεί.

Ταυτόχρονα, την ερχόμενη Τρίτη, 12 Μαρτίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μαζί με τις οικογένειες τριών θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, που εκπροσωπεί ως δικηγόρος, θα βρεθούν στη Λάρισα προκειμένου να καταθέσουν στον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή αίτηση, να επιληφθεί της διαδικασίας συγκάλυψης που εξελίσσεται στη Βουλή.

Η επιστολή της Ελένης Καραγεωργοπούλου προς το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής

Ήδη μετά την μονομερή ενέργειά σας να θέσετε προθεσμία πορίσματος, ενώ δεν είχαν εξεταστεί όλοι οι μάρτυρες και ενώ ουδείς εκπρόσωπος άλλου κόμματος πλην της ΝΔ, που έλκει συμφέρον από το κλείσιμο των εργασιών και τη συγκάλυψη συμφώνησε μαζί σας, διαβιβάσθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, μετά από σχετική απόφαση-βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, τμήμα της ποινικής δικογραφίας που εκκρεμεί στην Ανάκριση. 
Μάλιστα, επί ημέρες ισχυριζόσασταν ότι δεν έχει διαβιβασθεί το σχετικό υλικό και χρειάσθηκε παρέμβαση της Επικεφαλής μας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην Ολομέλεια της Βουλής στις 28/2/2024 και ώρα 4μμ, για να ομολογήσετε λίγη ώρα αργότερα ότι η δικογραφία σας διαβιβάσθηκε, χωρίς όμως να μας κοινοποιήσετε το περιεχόμενό της. Αντίθετα, αφήσατε άλλη μια μέρα άπρακτη και την 29/3/2024 μας αποστείλατε έγγραφο-επιστολή σας με την οποία μας ενημερώσατε πού θα βρίσκεται το διαβιβασθέν υλικό, ενώ οφείλατε να μας το διαβιβάσετε.

Την 1η Μαρτίου 2024 απέστειλα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Εξεταστικής Επιτροπής την έγγραφη απάντηση – διαμαρτυρία μου στο από 29/2/2024 έγγραφό σας, με το οποίο μάς υποδεικνύετε τη δυνατότητα ανάγνωσης του αποδεικτικού υλικού της ανάκρισης επί της με αρ. ΑΒΜ Φ2023/49 [ΕΓ4-23/3] ανακριτικής δικογραφίας, που  απεστάλη προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» σε ηλεκτρονική μορφή, από τον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή Λάρισας στις 22/2/2024 και μας γνωστοποιήσατε έξι ημέρες αργότερα, με αρ. πρωτ. της Επιτροπής 131/28-2-2024, οπότε και αιτήθηκα να μας χορηγήσετε αντίγραφα της εν λόγω δικογραφίας ή άλλως, να μας διαβιβάσετε τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικά, σύμφωνα με το περιεχόμενο του με αρ. 22/22-2-2024 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας.
Πρόκειται για έγγραφα που είχαν διαβιβαστεί στην Εξεταστική Επιτροπή και προδήλως θα έπρεπε να έχουμε ήδη  λάβει  σε  αντίγραφα. Εξάλλου είναι ερευνητέο πού βρισκόταν η δικογραφία επί 6 ημέρες, κατά τις οποίες ισχυριζόσασταν ότι δεν την έχετε παραλάβει!
Επεσήμανα, ότι θα βρίσκομαι στο Γραφείο Προέδρου της Βουλής στις 2/3, προκειμένου να αναλάβω τα σχετικά έγγραφα.
Ωστόσο, υπάλληλος της Βουλής, η κα Αποστολάκη, μου διεμήνυσε, μετά από σχετική μου ερώτηση, ότι με εντολή του Προέδρου της Βουλής δεν είναι επιτρεπτή ούτε η λήψη ηλεκτρονικών αντιγράφων, ούτε η φωτοτύπηση ούτε η φωτογράφιση των εγγράφων.
Στη συνέχεια, μου ενεχείρισε προς απλή ανάγνωση με την παρουσία της δύο ντοσιέ, εκ των οποίων, το   πρώτο περιελάμβανε τις ένορκες καταθέσεις των κληθέντων ή ορισμένων εκ των κληθέντων (αδιευκρίνιστο) ενώπιον του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή μαρτύρων, καθώς και δύο εκθέσεις πορισμάτων ειδικών πραγματογνωμόνων, από τις οποίες έλειπε η τελευταία έκθεση πορίσματος της Επιτροπής που διορίστηκε από συγγενείς των θυμάτων και πληγέντων.  
Το δεύτερο ντοσιέ περιελάμβανε μηνυτήριες αναφορές θυμάτων-επιβαινόντων στο τρένο, οι οποίοι επέζησαν και μηνύσεις συγγενών των δολοφονηθέντων.
Ουδείς κατάλογος εγγράφων περιλαμβανόταν στους συγκεκριμένους φακέλους και ουδόλως μπορεί να γνωρίζει οποιοδήποτε μέλος, εάν το ηλεκτρονικό αρχείο που σας απεστάλη από τον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή Λάρισας, έχει πλήρως εκτυπωθεί και συμπεριληφθεί στους φακέλους οι οποίοι δεν παραδίδονται για πλήρη γνώση και αντίγραφα, όπως οφείλατε να εξασφαλίσετε, παρά μόνο για απλή ανάγνωση στα μέλη της Επιτροπής, ενώ ταυτόχρονα έχουν πρόσβαση σε αυτούς μη δικαιούμενα πρόσωπα

Επειδή μεταξύ των μαρτύρων συγκαταλέγονται κάποιοι από τους  κρίσιμης σπουδαιότητας μάρτυρες, των οποίων την εξέταση ζητήσαμε, πλην όμως μας αγνοήσατε απαξιωτικά.
 
Επειδή ανακύπτουν από όλα τα στοιχεία που έχουν έλθει στη δημοσιότητα και σε συνδυασμό με τις ένορκες καταθέσεις των κυρίων Τσαλίδη, Γεννιδούνια και Χρ. Κατσιούλη, σοβαρότατες ενδείξεις ενοχής πολιτικών προσώπων και υπουργών, οφείλετε να πράξετε τα αυτονόητα και επιβαλλόμενα από τον Νόμο και το καθήκον σας ως Προέδρου και μελών του Προεδρείου της Επιτροπής, και ειδικότερα τη συνέχιση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.
 
Επειδή με τη συμπλήρωση ενός έτους από το Έγκλημα των ΤΕΜΠΩΝ, οι υπαίτιοι προσπαθούν με τη δική σας βοήθεια και άμεση συνδρομή να αποφύγουν την τιμωρία, ΔΕΝ σας επιτρέπουμε την προκλητική αυτή μεθόδευση, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών και το αίσθημα δικαίου των ζωντανών.  
 
 
Ανάμεσα σε σημαντικούς μάρτυρες που δεν κλήθηκαν να καταθέσουν και οφείλετε να καλέσετε είναι ο Πρωθυπουρός Κ.Μητσοτάκης, ο  στενός του συνεργάτης κ. Τριαντόπουλος, που φέρεται ότι έδωσε την κυβερνητική εντολή για το μπάζωμα-αλλοίωση του τόπου του Εγκλήματος στον πρώην περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, ομοίως στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, ο  κ. Κώστας Σπηλιόπουλος, που φέρεται ότι παραιτήθηκε (και) για λόγους δυσλειτουργίας  και προβλημάτων του Οργανισμού, αφού προηγουμένως είχε ενημερώσει με επιστολή του τον Πρωθυπουργό.
 
Επειδή στη συνέντευξη τύπου που έδωσε η ΕΔΑΠΟ (Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών) στις 26/2/2024 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, αποκαλύφθηκαν πλείστα στοιχεία που ομοίως πρέπει να εξετάσει η Επιτροπή

Επειδή συνεπώς δεν νοείται, στο σημείο αυτό ούτε κλείσιμο των εργασιών της Επιτροπής ούτε πρόσκληση σε κατάθεση ξεχωριστών πορισμάτων, αφού το πόρισμα θα πρέπει να επιχειρηθεί να είναι κοινό, μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής και όχι πρωθύστερα.
 
Σε αυτόν τον αγώνα για Δικαιοσύνη, η ελληνική ΚΟΙΝΩΝΙΑ κατέδειξε – μέσα από το ψήφισμα ακόμα της Μαρίας Καρυστιανού – ότι το ΕΓΚΛΗΜΑ δεν θα μείνει ατιμώρητο και οι γνωστές πρακτικές της συγκάλυψης και της αλληλοκάλυψης δεν είναι ανεκτές
 
Είναι εξοργιστικό και προκαλεί στον έσχατο βαθμό το κοινό περί Δικαίου αίσθημα, το γεγονός ότι ενεργώντας ως εντεταλμένο όργανο της Κυβέρνησης μετατρέπετε καθ´όλο αυτό το διάστημα την Εξεταστική Επιτροπή σε μηχανισμό ατιμωρησίας.  
 
Κύριε Πρόεδρε και μέλη του Προεδρείου,
 
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ήδη ανακοινώσει ότι την Τρίτη στις 12/3/2024 θα παραστεί με τρεις οικογένειες θυμάτων ενώπιον του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή Λάρισας, προκειμένου να ζητήσει την εξέταση των ποινικών ευθυνών εκείνων των προσώπων που προσφέρετε κάλυψη στους υπαιτίους και παρεμποδίζετε το έργο της Δικαιοσύνης, διαπράττοντας αξιόποινες πράξεις, σε συνάφεια με το ΕΓΚΛΗΜΑ των Τεμπών.
 
Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ δεν επιτρέπεται να διακόψει τις εργασίες της  και να περαιώσει το έργο της, χωρίς τα μέλη της να έχουμε εξετάσει ακώλυτα με λήψη αντιγράφων την διαβιβασθείσα ποινική δικογραφία και χωρίς να έχετε προσκαλέσει πολιτικά και δικαστικά πρόσωπα, που ενεπλάκησαν με απροκάλυπτο τρόπο στη συγκάλυψη ευθυνών, στην απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων, στην παρεμπόδιση της έρευνας, έχοντας αυτοτελή ευθύνη για το πιο πολύνεκρο Κρατικό έγκλημα στη χώρα μας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη τραγωδία στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Με ρητή επιφύλαξη ως προς τις έννομες συνέπειες των πράξεων και παραλείψεών σας, σας καλούμε εκ νέου να ανακαλέσετε την μονομερή και άκυρη απόφασή σας-κατ´εντολή της Κυβέρνησης και του Κόμματός σας-περί βίαιου κλεισίματος των εργασιών της Επιτροπής και να πράξετε τα νόμιμα με τις επιβαλλόμενες ενέργειες συνέχισης της διερεύνησης, ενέργειες για τις οποίες είστε θεσμικά και ατομικά υπεύθυνοι και η κυβερνητική εντολή ή κομματική γραμμή δεν θεμελιώνουν λόγο άρσης του αξιοποίνου.
Το κλείσιμο των εργασιών της Επιτροπής είναι άλλη μια ενέργεια μπαζώματος, που αυτή τη φορά γίνεται υπό το φως της δημοσιότητας και θα μείνει ατιμώρητο.
 Σας καλούμε να υπαναχωρήσετε άμεσα από αυτήν την ενέργεια και να συμπράξετε στη συνέχιση των εργασιών της Επιτροπής
 
Αθήνα, 10/3/2023

Έλενα Καραγεωργοπούλου
Βουλευτής Ά Ανατολικής Αττικής
Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου
ΠΗΓΗ https://www.protothema.gr/