3 Μαρτίου 2024

Η στάση του Τριαντόπουλου στη Βουλή ...το ελάχιστο που απαιτείται από τους εμπλεκομένους είναι σοβαρότης και συνέπεια.

 

Όταν μια αντιπαράθεση άπτεται του ζητήματος που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα, του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, το ελάχιστο που απαιτείται από τους εμπλεκομένους είναι σοβαρότης και συνέπεια.

Εφημερίδα Εστία

Δυστυχώς δεν ανεδείκνυε κάτι τέτοιο η εικόνα την οποία είδαμε χθες στην Βουλή –μέ κεντρικό πρόσωπο τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο να χαμογελά αμηχάνως προ των καταγγελιών του απερχομένου περιφερειάρχου Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για «τσιμέντωμα» του σημείου του δυστυχήματος, τις οποίες μετέφερε στην αίθουσα του κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσεως Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ ο Πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός επεσήμανε ότι η σιωπή αποτελεί ένδειξη ενοχής.


Κατά την συζήτηση επί του ζητήματος της ανασυγκροτήσεως της Θεσσαλίας και του Έβρου, ο κ. Βελόπουλος ρώτησε τον υπουργό Κλιματικής Κρίσεως, ο οποίος ήταν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κατά την περίοδο της τραγωδίας των Τεμπών, εάν ο ίδιος έδωσε εντολή για το τσιμέντωμα.
  Είπε συγκεκριμένα ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης: «Η απάντηση του κ. Αγοραστού ότι εσείς ζητήσατε να μπαζωθεί ο χώρος των Τεμπών είναι αληθινή ή ψευδής;». Εν συνεχεία δε τον κάλεσε να τοποθετηθεί, σχολιάζοντας, με αρκετή επιείκεια, το γεγονός ότι από τα έδρανα της Κυβερνήσεως ο υφυπουργός χαμογελούσε επιχαρίτως: «Θέλω να σηκωθείτε και να μας πείτε, γιατί σε απάντηση που του εστάλη από τους συγγενείς των θυμάτων, ο κ. Αγοραστός είπε πως εσείς δώσατε εντολή να μπαζωθεί ο χώρος. Χαμογελάτε, σας συμπαθώ, αλλά πρέπει να μάθουμε».

Μάλλον αδιάφορα ο κ. Τριαντόπουλος σηκώθηκε για να χαρακτηρίσει «εκτός πραγματικότητας» τους ισχυρισμούς του Κώστα Αγοραστού, ότι έδωσε εντολή να τσιμεντωθεί το σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, χωρίς όμως να εκδηλώσει πρόθεση να μηνύσει τον απερχόμενο περιφερειάρχη για μια δήλωση την οποία απεριφράστως είχε χαρακτηρίσει ψευδή. Να σημειωθεί ότι αιδήμονα σιγήν ετήρησε επί του ζητήματος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε καμμία εκ των ομιλιών του κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής δεν έκανε την παραμικρή νύξη για το συγκεκριμένο θέμα, αφήνοντας κατ’ ουσίαν ακάλυπτο τον συνεργάτη του.
Μόνον ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας παρενέβη, όχι επί της ουσίας, αλλά διαδικαστικώς. Όπως ανέφερε, «η συζήτηση γίνεται προς το Σώμα και δεν γίνεται επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό.» Ωστόσο, εν συνεχεία, ο κ. Τριαντόπουλος έλαβε τον λόγο, «απλώς», για να ενημερώσει, όπως και πάλι μάλλον αδιαφόρως είπε: «Απλώς να ενημερώσω το Σώμα πως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα όσα ανέφερε ο κ. Βελόπουλος στην αρχή της τοποθέτησής του».
Επί του θέματος ετοποθετήθη και ο Πρόεδρος της «Νίκης» κ. Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για διάψευση και, αφού ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρει ότι αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, θα έπρεπε να είχε μηνύσει τον περιφερειάρχη. Τόνισε ότι η σιωπή συνιστά ομολογία ενοχής και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή εις βάρος του υφυπουργού.
Ούτως ή άλλως, πάντως, το γεγονός ότι οι κύριοι Τριαντόπουλος και Αγοραστός διαψεύδουν ο ένας τον άλλον αποτελεί σοβαρή εξέλιξη στο μείζον ζήτημα της υποθέσεως των Τεμπών και, ως εκ τούτου, η παρέμβασις της Δικαιοσύνης είναι επιβεβλημένη, ώστε να αποκαλυφθεί τελικά ποιος φέρει την ευθύνη για το «τσιμέντωμα».

Υπενθυμίζεται ότι, συμφώνως προς καταγγελίες συγγενών των θυμάτων, οι οποίες δεν έχουν διαψευσθεί, η Κυβέρνησις φέρεται να προχώρησε σε μια πρωτοφανή για ευρωπαϊκό κράτος δικαίου κίνηση: Στην εσπευσμένη καταστροφή των στοιχείων προς διερεύνηση. Δηλαδή, αφού δημιούργησε τις προϋποθέσεις να συμβεί το τραγικό δυστύχημα, έπειτα συνειδητά διεσφάλισε και τις προϋποθέσεις να συγκαλυφθούν στοιχεία, με συνέπεια να καταστεί αδύνατον να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη έρευνα. Μάλιστα η κ. Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων στα Τέμπη και μητέρα της 20χρνης Μάρθας που σκοτώθηκε στο δυστύχημα, είχε δηλώσει: «Στο σημείο του δυστυχήματος έσκαψαν και αφαίρεσαν μεγάλη ποσότητα χώματος, έφεραν καινούργιο χώμα, το έστρωσαν με χαλίκι κι από πάνω με πίσσα. Αν αυτό δεν γίνεται για να συγκαλύψουν, για ποιο λόγο γίνεται; Και γιατί ξοδεύτηκαν 700.000 ευρώ για το μπάζωμα;».
Δεν είναι αυτό το μοναδικό ποσόν που ξοδεύεται στην Θεσσαλία. Μελέτες για την Θεσσαλία έχουν ανατεθεί συνολικώς σε ολλανδική εταιρεία η οποία θα τις ολοκληρώσει περί το τέλος Φεβρουαρίου.