31 Μαρτίου 2024

Η σχεδόν «γαλαζοαίματη» της σκληρής Δεξιάς

 

Το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός φαίνεται πως καλύπτουν πλήρως την ευρωβουλεύτρια της Ν.Δ. για το μείζον ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων ● Η ίδια καμαρώνει για τον νονό της Κωνσταντίνο Γκλίξμπουργκ και, παρότι την ανέδειξε ο Αντ. Σαμαράς, μεταπήδησε στη μητσοτακική πτέρυγα για λογαριασμό της οποίας αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας... επικίνδυνες αποστολές.

Πλήρη κάλυψη στην Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου παρέχει το μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση των καταγγελιών Ελλήνων του εξωτερικού για διαρροή των προσωπικών τους ηλεκτρονικών διευθύνσεων στο γραφείο της ευρωβουλεύτριας της Ν.Δ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έδειξε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για τον πρωθυπουργό σχετικά με την εκ νέου υποψηφιότητα της κ. Ασημακοπούλου στις επικείμενες ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η ίδια «είναι ένα από τα πιο ενεργά μέλη της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο» και πως «προσπαθεί να υπερασπιστεί, πριν και πάνω από όλα, τη χώρα της και μετά το κόμμα μας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της ευρωομάδας της Ν.Δ.».

Αυτό που στ’ αλήθεια εννοεί το Μαξίμου με τις παραπάνω δηλώσεις είναι ότι η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι από τους πιο σκληρούς εκφραστές της πρωθυπουργικής γραμμής απέναντι στα ζητήματα Κράτους Δικαίου για τα οποία βρίσκεται υπόλογη στην Ευρώπη η ελληνική κυβέρνηση. Αυτήν τη στάση της ανταποδίδει τώρα το μέγαρο Μαξίμου, όπως και το γεγονός ότι μεταπήδησε από τη σαμαρική πτέρυγα της Ν.Δ. στη μητσοτακική και είναι σήμερα εκ των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, ως εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της Ν.Δ.

Θέση στην οποία τοποθετήθηκε από τον πρωθυπουργό τον Ιούλιο του 2022, έχοντας πρώτα φροντίσει η ίδια να δώσει τα διαπιστευτήριά της στον Κυρ. Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας να απευθύνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Γιώργου Κύρτσου, στο πλαίσιο της ψηφοφορίας στην ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την αναστολή των δικαιωμάτων του τελευταίου ως μέλους του ΕΛΚ κατά τη διάρκεια των γεγονότων της ρήξης του με τον Ελληνα πρωθυπουργό (Μάρτιος 2022).

Μάλιστα η κ. Ασημακοπούλου ανέλαβε η ίδια να χειρίζεται το θέμα του σκανδάλου των υποκλοπών για λογαριασμό της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, την ώρα που ο επικεφαλής της «γαλάζιας» ευρωομάδας και αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κρατούσε τη δική του διακριτή στάση ως σταθερός πόλος έκφρασης της καραμανλικής τάσης.



 
Αλλά η υπόθεση της ευρωβουλεύτριας της Ν.Δ. με τα e-mail δεν ξαφνιάζει. Ούτε και το γεγονός ότι εμφανίζεται να μην κατανοεί το πρόβλημα. Η ίδια αισθάνεται ότι με έναν τρόπο ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία περίπου «γαλαζοαίματων» που δικαιούνται το κάτι παραπάνω, ενώ έχει περί πολλού το ότι υπήρξε βαφτιστήρι του Κωνσταντίνου Γκλίξμπουργκ και της Αννας Μαρίας, χάρη στην προσωπική σχέση του πατέρα της, Παναγιώτη Ασημακόπουλου, ο οποίος ήταν συμμαθητής στη Σχολή Αναβρύτων με τον Γκλίξμπουργκ. Εξάλλου ο έκπτωτος βασιλιάς είχε παντρέψει τους γονείς της.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» (11.8.2014) η πορεία της στην πολιτική συνδέεται με δεσμούς που ανέπτυξε με τον Αντώνη Σαμαρά ως καταγόμενη από την Πύλο: «Αγνωστη μεταξύ αγνώστων, η κυρία Ασημακοπούλου βρέθηκε εκπρόσωπος της Ν.Δ. έπειτα από πρόταση που έκαναν δύο στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ο βουλευτής Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστας Μπούρας, με τον οποίο έχει πολύ στενή συνεργασία. Πολλοί λένε ότι η εκτίμηση που της τρέφει ο κ. Αντώνης Σαμαράς οφείλεται και στο γεγονός ότι κατάγεται, όπως και εκείνος, από τη Μεσσηνία».

Αυτή η ιδιαίτερη σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κωνσταντίνο Γκλίξμπουργκ θα την τοποθετήσει στον πολιτικό χώρο της σκληρής Δεξιάς, κάτι που θα φροντίσει κι η ίδια να προβάλει, με κάθε ευκαιρία. Λίγο μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. η κ. Ασημακοπούλου θα κάνει την εμφάνισή της στην Αθηναϊκή Λέσχη, σε πολιτική ομιλία του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Φραγκούλη Φράγκου, για τον οποίο υπήρχαν τότε δημοσιεύματα ότι θα δημιουργήσει σκληρό δεξιό κόμμα με τον Τάκη Μπαλτάκο. Στην ίδια εκδήλωση το «παρών» έδωσε και ο Νικόλαος Γκλίξμπουργκ, γιος του νονού της («Πρώτο Θέμα», 10.2.2016).

Πάντως η σχέση της με τον Γκλίξμπουργκ διατηρήθηκε μέχρι τον θάνατό του. Σε συνέντευξή της πριν από ένα χρόνο, λίγες μέρες μετά την κηδεία του, θα τον παρουσιάσει ως «πνευματικό πατέρα της» και θα απαξιώσει τον αντιμοναρχικό αγώνα ως «πολιτική αντιπαράθεση που τεχνηέντως προκλήθηκε» («Ηταν ευγενής και δοτικός ο νονός μου ο Κωνσταντίνος», «Παραπολιτικά», 18.2.2023).

Μάλιστα η υπεροπτική στάση της στη Βουλή την έχει οδηγήσει και σε πρωτοφανή πολιτικά ατοπήματα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την ανοιχτά αντισημιτική της δήλωση τον Οκτώβριο του 2016 στη Βουλή, σε ομιλία κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Είδαμε πρωτοφανή παρέμβαση και παρακρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης σε σχέση με τη Δικαιοσύνη απόφαση του ΣτΕ.

»Οποιος δεν καταλαβαίνει το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουμε από την καθεστωτική αυτή αντίληψη και νοοτροπία της κυβέρνησης, ειλικρινά πρέπει να σκεφτεί και άλλες εποχές. Στη Γερμανία, όταν βγήκε ο Χίτλερ, οι Εβραίοι ήταν χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες, υπήρχαν αυτοί που τον άκουγαν και έλεγαν ότι αυτά τα οποία λέει θα τα κάνει. Αυτοί λοιπόν τα μάζεψαν και πήγαν στην Αμερική ή κάπου αλλού και σώθηκαν. Αυτοί που έλεγαν δεν πειράζει και έμειναν, αποτεφρώθηκαν» (25.10.2016).

Οσο και αν εκ των υστέρων η κ. Ασημακοπούλου επιχείρησε να ανασκευάσει, δεν απέφυγε την άμεση απάντηση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, το οποίο τόνισε πως «το Ολοκαύτωμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την οιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Το Ολοκαύτωμα, δεν “προσφέρεται” για πολιτική αντιπαράθεση, όπως και η ίδια η κα Ασημακοπούλου αναγνώρισε στη διευκρινιστική της δήλωση χαρακτηρίζοντας ως “άστοχη” τη σχετική τοποθέτησή της».

Η δήλωση αυτή περιλήφθηκε στις «προβληματικές» δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. (Γ. Καρατζαφέρη, Αδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη, Θ. Πλεύρη) στον σχετικό τόμο του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ: Γιώργος Αντωνίου, Σπύρος Κοσμίδης, Ηλίας Ντίνας και Λεόν Σαλτιέλ, «Αντισημιτισμός στην Ελλάδα σήμερα. Εκφάνσεις, αίτια και αντιμετώπιση του φαινομένου» (Θεσσαλονίκη 2017).

Γιατί την επιλέξαμε
Η υπόθεση με τα e-mails που την αφορά προκαλεί σάλο, χωρίς η ίδια να έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις, ενώ το Μαξίμου τής προσφέρει κάλυψη.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/