3 Μαρτίου 2024

Ασυμβίβαστο: “Στον αέρα” δεκάδες γενικοί γραμματείς & ειδικοί σύμβουλοι δήμων

 


“Στον αέρα” βρίσκονται δεκάδες γενικοί γραμματείς, ειδικοί σύμβουλοι και δικηγόροι δήμων, στους οποίους με το Ν. 5043/2023 επιτράπηκε να είναι υποψήφιοι στους δήμους τους οποίους υπηρετούν. Κι αυτό γιατί οι τότε αρμόδιοι υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης και Στ. Πέτσας, την υπογραφή των οποίων φέρει ο συγκεκριμένος νόμος, δεν έλαβαν υπόψη τους ότι η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους 4804/2021 και 5003/2022 για το ασυμβίβαστο, που φέρουν τις υπογραφές των ίδιων υπουργών!!!!

Συγκεκριμένα, στην παρ. 4 άρθρου 10 ν. 4804/2021, όπως είχε διαμορφωθεί με το άρθρο 105 Ν.5003/2022, ορίζονταν τα παρακάτω:

“Δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων ή πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων, υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν στον ίδιο δήμο και στα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα τα οποία έχει συστήσει ή στα οποία μετέχει ο δήμος. Το ασυμβίβαστο δεν συντρέχει, αν τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου αιτηθούν την απόσπασή τους σύμφωνα με την περ. β). Σε διαφορετική περίπτωση εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αιρετό αξίωμά τους. Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου οφείλει αμελλητί να ενημερώσει τον Επόπτη Ο.Τ.Α. για την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης.”


ΠΗΓΗ https://www.aftodioikisi.gr/