30 Μαρτίου 2024

Οι πέντε παραιτήσεις και η μία διαγραφή που πλήγωσαν την κυβέρνηση – Ανοιχτός ο δρόμος για ανασχηματισμό Βαρυχειμωνιά στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρά το γεγονός πως έχουμε μπει στην άνοιξη. Το «email gate» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και η πρόταση δυσπιστίας αν και δεν «πέρασε» άφησε πίσω της πληγές.
Σύννεφα μαζεύονται πάνω από το Μαξίμου δύο μήνες πριν τις ευρωκάλπες. Το εξαντλητικό τριήμερο στη Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση δοκίμασε τις αντοχές της κυβέρνησης που έφυγε από την αίθουσα της Ολομέλειας συσπειρωμένη επιτυγχάνοντας πύρρειο νίκη. Όμως, η αντιπολίτευση δεν δείχνει πρόθυμη να υποχωρήσει, ιδίως μετά τη «μονταζιέρα» στους διαλόγους τη νύχτα του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, που αποκάλυψε «Το Βήμα».

Ανοιχτός ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές

Γι’ αυτό, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν μηνυτήριες αναφορές στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να γίνει έρευνα σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο και να χυθεί φως στην υπόθεση.

Η σκόνη που έχει σηκωθεί δεν λέει να κάτσει παρά την προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα με τις εξελίξεις να είναι πυκνές και τα σενάρια να θέλουν ακόμα και ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές.

Φυλλοροεί το κυβερνητικό στρατόπεδο
Ο Μάρτιος άρχισε στραβά για την κυβέρνηση και το ίδιο στραβά φεύγει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων συνεχίζει να μετρά απώλειες συνεργατών του και η Νέα Δημοκρατία έχει βρεθεί σε περιδίνηση όταν προσωπικά δεδομένα εκλογέων του εξωτερικού διέρρευσαν προς όφελος της ευρωβουλευτού του κόμματος Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.
Η διαρροή προσωπικών δεδομένων των αποδήμων από τη δεξαμενή του υπουργείου Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. μόνο αναίμακτα δεν πέρασε.

Στο επίκεντρο του κυκλώνα βρέθηκε ο Νίκος Θεοδωρόπουλος που διετέλεσε γραμματέας αποδήμων της Ν.Δ. όσο και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Ο πρώτος υποδείχθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη ως ο «κομιστής» της λίστας προς την «γαλάζια» ευρωβουλευτή, ενώ ο δεύτερος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη του λεγόμενοι «Email gate». Το πολιτικό μάρμαρο πλήρωσαν και οι δύο που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ενώ ως τρίτη απώλεια λογίζεται η απόφαση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου που αποφάσισε να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση μιας εκ νέους εκλογής της στο ευρωκοινοβούλιο.

Πριν όμως κατακάτσει ο κουρνιαχτός μια νέα φωτιά ξέσπασε στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το έγκλημα των Τεμπών και οι συνεχείς αποκαλύψεις στρίμωξαν την κυβέρνηση που είχε πιστέψει πως αν κλείσει άρον άρον την εξεταστική θα απαλλαγεί από τα «βάσανά» της.

Οι μονταρισμένες συνομιλίες στα Τέμπη ανάμεσα στον σταθμάρχη Λάρισας και τους μηχανοδηγούς την μοιραία νύχτα της σύγκρουσης (Το Βήμα 24/03/2024) έφερε νέες κλυδωνισμούς.

Λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός ανέβει στο βήμα της Βουλής, το βράδυ της ψήφισης της πρότασης δυσπιστίας, ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και τις έκανε αποδεκτές. Το μήνυμα που έστειλαν κυβερνητικές πηγές για τις «καρατομήσεις» ήταν πως «η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έστειλε το λάθος μήνυμα».

Η επόμενη μέρα βρήκε την κυβέρνηση τραυματισμένη αλλά και ζαλισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης θα αναλάβει ένα σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων του κ. Παπασταύρου ενώ για τη θέση του κ. Μπρατάκου ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Μπεκίρη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τις ευρωεκλογές θα ακολουθήσει ανασχηματισμός.
ΠΗΓΗ https://www.in.gr/