4 Μαρτίου 2024

Δυσφορία γαλάζιων βουλευτών για τη στάση της κυβέρνησης - Τι φοβούνται

 

Δυσφορία στους κόλπους της ΝΔ όπου φοβούνται ότι στο έδαφος της ανείπωτης τραγωδίας θεμελιώνεται μία νέα κοινωνική αντιπολίτευση με απροσδιόριστη δυναμική

Κρίση πανικού προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η καθολική αντίδραση της κοινωνίας στις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. 

Η κυβέρνηση επιστρατεύει ισχυρισμούς που προσβάλλουν τους συγγενείς των θυμάτων, μπόλικες ποσότητες λάσπης κατά των πολιτικών της αντιπάλων, αλλά και fake news, ώστε να εξέλθει από το κάδρο των ευθυνών.

 Η εμπλοκή του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου στο κεφάλαιο της αλλοίωσης του χώρου της τραγωδίας, έπειτα από αποκαλυπτικές δηλώσεις της επικεφαλής του Συλλόγου Τέμπη 2023 Μαρίας Καρυστιανού, προκάλεσε ψυχρολουσία στην κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ένοικοι του Μαξίμου εγκατέλειψαν την οδό της παρατεταμένης σιωπής, στο σκέλος της τραγωδίας, και συνέθεσαν ένα επιθετικό αφήγημα που εγκαλεί την αντιπολίτευση για υιοθέτηση ακραίων σεναρίων που αφορούν το «δήθεν μπάζωμα, με δήθεν άνωθεν πολιτική εντολή». 

Οι ίδιες πηγές επιχείρησαν να πείσουν ότι μετά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο συρμών πραγματοποιήθηκαν όλες οι ενέργειες που απορρέουν από τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων. Οι πιο παρατηρητικοί κομματικοί παράγοντες -που συνομίλησαν με την ΑΥΓΗ της Κυριακής- διέκριναν ότι ο κύριος Τριαντόπουλος παραδέχτηκε την αλλοίωση του χώρου, σε αντιδιαστολή με την επίσημη κυβερνητική γραμμή, μόνο που αρνήθηκε ότι έδωσε ο ίδιος τη σχετική εντολή. Ο υφυπουργός έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στην Πυροσβεστική, αλλά διαψεύστηκε με ηχηρό τρόπο από τον συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ευάγγελο Φαλάρα.

Κοινωνική αντιπολίτευση
Η έκβαση της υπόθεσης, που έχει προκαλέσει βαθιά τραύματα στον συλλογικό ψυχισμό, ξεφεύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν σε συνομιλίες τους ότι στο έδαφος της ανείπωτης τραγωδίας θεμελιώνεται μία νέα κοινωνική αντιπολίτευση με απροσδιόριστη δυναμική. Οι μεθοδεύσεις, μάλιστα, που ακολουθούνται για να πέσει πέπλο στις ευθύνες και στα αίτια του εγκλήματος λειτουργούν ως μπούμερανγκ για το γαλάζιο στρατηγείο. 

Οι αντιδράσεις των πολιτών αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο και η καχυποψία έναντι της προοπτικής διαλεύκανσης της υπόθεσης γενικεύτηκε. Το 74,5% δηλώνει ότι η Εξεταστική δεν θα ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος (MRB για το Open). Οι εικόνες από τους γεμάτους με διαδηλωτές δρόμους των μεγάλων πόλεων στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ ανήμερα της επετείου -ακούστηκε το σύνθημα
 «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί- τέθηκαν στο κυβερνητικό ραντάρ. Ταυτόχρονα ο αριθμός των υπογραφών στο ψήφισμα των οικογενειών των θυμάτων με αίτημα την αναθεώρηση του συντάγματος και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο.

Εκρηκτική κοινωνική ύλη
Σε αυτό το πλαίσιο, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ. εκτιμά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι το έγκλημα των Τεμπών και κυρίως η μετέπειτα προσπάθεια συγκάλυψης συσσωρεύουν μια εκρηκτική ύλη στην κοινωνία, που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σε συνθήκες ευρύτερης δυσφορίας. «Της δυσφορίας που προκαλούν η ακρίβεια, η περιστολή των εργασιακών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, η καταιγίδα προπαγάνδας, το ψαλίδισμα ή ακόμα και η κατάργηση του ονείρου», όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνει, μάλιστα, ότι αν εκφραστεί πολιτικά και δημοκρατικά αυτό το εκτεταμένο ρεύμα δυσφορίας, τότε η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κλονιστεί.

Δυσφορία βουλευτών
Στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. επικράτησε δυσφορία έναντι της πρωθυπουργικής σιωπής κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο κεφάλαιο των Τεμπών. Η αφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη ερμηνεύτηκε ως φόβος έναντι μίας υπόθεσης με απροσδιόριστες προεκτάσεις που σφίγγει τον κλοιό γύρω από την παράταξη. Θεωρούν, μάλιστα, ότι δεν είναι «εφοδιασμένοι» με απαντήσεις στα επιτακτικά ερωτήματα των πολιτών που αφορούν:

* Τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Κώστα Αχ Καραμανλή πριν από το πολύνεκρο δυστύχημα ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασφαλείας στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

* Το πρωθυπουργικό τηλεοπτικό μήνυμα την επομένη της τραγωδίας, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να μιλήσει για «τραγικό ανθρώπινο λάθος».

* Το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας με fast track διαδικασίες, που εγείρει υποψίες ότι έγινε για να αλλοιωθούν στοιχεία.

* Την Εξεταστική Επιτροπή, που η γαλάζια πλειοψηφία εγκαλείται για τον αποκλεισμό κομβικών μαρτύρων.

Επιχειρούν να πλέξουν νέο success story
Εφεξής η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πλέξει ένα ειδυλλιακό αφήγημα για την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης προκειμένου να αμβλύνει τα άλλα κοινωνικά μέτωπα που βρίσκονται σε αναβρασμό. Πηγή επιπρόσθετου άγχους για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο πεδίο της τιθάσευσης της ακρίβειας βαθμολογούνται χαμηλά από τους πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι 7 στους 10 (MRB ) ερωτηθέντες εκτιμούν πως η κυβέρνηση πήρε λιγότερα μέτρα στήριξης από αυτά που επιτρέπουν οι δυνατότητες της οικονομίας.

Νέες βολές Σαμαρά για τα εθνικά
Σε πονοκέφαλο διαρκείας εξελίσσεται για την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός, στο πλαίσιο νέας παρέμβασής του στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», ρωτήθηκε αρχικά για την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, που είχε μιλήσει σε προηγούμενη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συναίνεσης για την επίτευξη λύσης στα ελληνοτουρκικά των τριών κομμάτων της Βουλής που έχουν κυβερνήσει. «Αν υπάρχει διάλογος, σε όλα τα επίπεδα, είναι πάντα κάτι γόνιμο και θετικό. Όταν, όμως, ακούω τη λέξη “συναίνεση” και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση, αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης» απάντησε δηκτικά. Σε άλλη σχετική ερώτηση είπε πως όταν μιλάς για συναίνεση, ζητάς να κάνεις βήματα παραπάνω, δηλαδή «βήματα υποχώρησης».

ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ