11 Μαρτίου 2024

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αδειάζει το πόρισμα της Ν.Δ. και τον Καραμανλή

 

Θα είχε αποφευχθεί με βεβαιότητα η τραγωδία των Τεμπών εάν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717.
Κόλαφος είναι τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας στη δικογραφία για τη σύμβαση 717 και με φόντο, φυσικά, το έγκλημα των Τεμπών με τους τουλάχιστον 57 νεκρούς.

Την αποκάλυψη κάνει η ιστοσελίδα news24/7 που σημειώνει σε ρεπορτάζ της ότι το κατηγορητήριο που έχει η ευρωπαϊκή υπηρεσία σε βάρος 14 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, αποτελεί, παράλληλα, και ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα προς τον Κώστα Καραμανλή.

Τον πρώην υπουργό Υποδομών που έσπευσε να βγάλει λάδι η «γαλάζια» πλειοψηφία στο πόρισμά της στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία επισημαίνει πως εάν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί, η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών θα είχε αποφευχθεί με βεβαιότητα. 

Το πολυσέλιδο έγγραφο, ουσιαστικά, διαλύει τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. στο σχετικό της πόρισμα, το οποίο αποδίδει σχεδόν αποκλειστικά την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος.

Το κατηγορητήριο που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πραγματοποιεί ξεχωριστή έρευνα από εκείνη του ανακριτή Λάρισας, στρέφεται κατά 14 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ που χειρίστηκαν τη Σύμβαση 717, το διάστημα 2016-2021. 

Όπως σημειώνει το news24/7 το κατηγορητήριο εκθέτει τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε δηλώσει στην Εξεταστική της Βουλής: Αυτός ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας, λοιπόν, παραβιάστηκε δυστυχώς κατά συρροή εκείνο το μοιραίο βράδυ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τέτοιες παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας, καμία ολοκλήρωση της 717 δεν θα μπορούσε να τις υπερνικήσει.

Αντιθέτως, η ευρωπαϊκή εισαγγελία σημειώνει: Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία, σημειώνεται στο κατηγορητήριο – τα βασικά στοιχεία παρουσίασαν το Σάββατο ΤΑ ΝΕΑ.