Η ακρίβεια, η φορολεηλασία και οι χαμηλοί μισθοί γονατίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά και η κυβέρνηση ανακοινώνει μειώσεις τιμών σε ...εφτά προϊόντα και παριστάνει πως «μάχεται» την ακρίβεια, την ώρα που αρνείται να πάρει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση των άδικων έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων σε καύσιμα και Ενέργεια.
Ετσι, την ίδια ώρα που στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έστηναν άλλη μια παράσταση με τα δήθεν μέτρα και τη «διαρκή παρέμβαση για να έχουμε ακόμα πιο προσιτές τιμές στο ράφι», βλέποντας μάλιστα και ολίγη από... αποκλιμάκωση των τιμών, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την επομένη αποκάλυψαν το μέγεθος του ψέματος: Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη σε ετήσια βάση συνέχισε να τρέχει με 3,2%, όσο ήταν και τον Γενάρη, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Eurostat.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, προκύπτουν μεγάλες ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης, με «πρωταθλητή» στην ακρίβεια το ελαιόλαδο, που σημειώνει ετήσια αύξηση 67,4%!
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, αυξήσεις τιμών παρατηρούνται στο σύνολο σχεδόν των βασικών κατηγοριών του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ). Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβρη του 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ο ΓΔΤΚ παρουσίασε ρυθμό αύξησης ως εξής: Μεταφορές 21,1%, Στέγαση 20,3%, Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες 16,1%, Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια 15,2%, Ενδυση και υπόδηση 11,6%.
Ειδικά για την ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, που αφορά όλους τους εργαζόμενους, την τριετία που μεσολάβησε, Δεκέμβρης 2020 - Δεκέμβρης 2023, ο πληθωρισμός έφτασε το 31,2%! Ενώ στην κατηγορία Στέγαση, τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών το ίδιο διάστημα εμφάνισαν η υποκατηγορία ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα (39,1%) και τα ενοίκια (8,3%).
Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν φτάνουν να βγάλουν τον μήνα, όταν, στον αντίποδα, η έρευνα του ΣΕΒ για το 2023 δείχνει πως μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο της μέσα στο έτος, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων απαντούν κατά 53% ότι η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεών τους είναι καλή, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από το 2017.
Και όλα αυτά όταν δύο στους τρεις πολίτες (66,6%) θεωρούν ότι μόνο η αύξηση μισθών και συντάξεων μπορεί να αποτελέσει το μέσο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Και πώς απαντά η κυβέρνηση; Στα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους επιχείρησε να τους κλείσει το στόμα με αναπροσαρμογή των συντάξεων μόλις στο 3% για το 2024 και μάλιστα στους 773.000 απ' αυτούς δεν έδωσε ούτε αυτά τα λίγα ψίχουλα, επειδή έχουν ακόμα την «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις τους!
Οσο για τους μισθωτούς, διατηρώντας το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο των μνημονιακών νόμων παραμένει το πλέγμα που ουσιαστικά απαγορεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ετσι φτάσαμε, στα τέλη του 2023, τουλάχιστον 3 στους 10 εργαζόμενους να έχουν μεικτό μισθό κάτω από 800 ευρώ, δηλαδή λιγότερο ή γύρω από τον κατώτατο μισθό, που ανέρχεται στα 780 ευρώ μεικτά.
Οπως δείχνουν λοιπόν τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», στα τέλη του 2023 από τους 2.296.845 εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, στο Δημόσιο ή στους ΟΤΑ, οι 700.712 μισθωτοί (30,9% του συνόλου) λάμβαναν μισθό κάτω από 800 ευρώ μεικτά. Από τα ποσά αυτά μάλιστα θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα ποσοστό περίπου 15% που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Επίσης, 284.134 εργαζόμενοι (το 12,37%) είχαν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ μεικτά!