2 Μαρτίου 2024

Δ. Τυρνάβου: Σήμερα το συλλαλητήριο για τα μεγάλα προβλήματα των σεισμόπληκτων

 Στην Θεσσαλία δεν τόλμησε κανένα  πολιτικό παχύδερμο ,κανένα λαμόγιο ,καμιά πορδή,  κανένας πολιτικός παπατζής, κανένας μαλάκας , να επικαλεστεί την ΔΑΕΦΚ

Τρία χρόνια μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις έως και 6,3 Ρίχτερ, στις 3 Μάρτη του 2021, που αναστάτωσαν τον Νομό  Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια, σχολεία, υποδομές, εκατοντάδες οικογένειες στον Νομό Λάρισας και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας βιώνουν την εγκατάλειψη από το κράτος, αφού διαπιστώνουν με τραγικό τρόπο ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για «άμεση επισκευή και κατασκευή καινούριων σπιτιών», πλήρη «αποκατάσταση» των πληγέντων έγιναν καπνός.

Με σύνθημα «Τέρμα πια η κοροϊδία. Δυναμώνουμε την πάλη για να ζήσουν οι σεισμόπληκτοι με αξιοπρέπεια στον τόπο τους», η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου μπαίνει μπροστά, μαζί με τους σεισμόπληκτους και τους δημότες Τυρνάβου, διεκδικώντας από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, όχι μόνο να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν, αλλά και να υπάρξουν αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσουν οι πληγέντες να σταθούν στα πόδια τους.

Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα Σάββατο 2 Μάρτη  στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου στο οποίο καλεί να συμμετάσχουν τους σεισμόπληκτους της περιοχής του Δαμασίου, των Δένδρων και της Ποταμιάς Ελασσόνας, αλλά και ευρύτερα τον λαό του δήμου.

Στο κάλεσμά της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η απάντησή μας στην κυβέρνηση, που έχει την πρώτη ευθύνη, είναι ο συντονισμένος αγώνας των δημοτών μας, με το πλαίσιο αιτημάτων που απαντάει στις δικές μας ανάγκες, που βάζει σε προτεραιότητα τη δική μας ζωή και μπορεί να επιβληθεί με τον ανυποχώρητο αγώνα μας.

Καλούμε όλους και όλες στο συλλαλητήριο. Με τη μαζική μας συμμετοχή να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν για να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια».

Το πλαίσιο αιτημάτων 
Τα αιτήματα του συλλαλητηρίου είναι τα εξής:

Να επιδοτηθεί κατά 100% με κρατική αρωγή η επισκευή και η ανακατασκευή των σεισμόπληκτων σπιτιών σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς (1.600 ευρώ /τ.μ.) . Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για εκταμίευση των χρημάτων.
Να αποζημιωθούν όσοι αποκλείστηκαν λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών.
Να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, απαγόρευση των πλειστηριασμών).
Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μηχανικών της ΓΔΑΕΦ Καταστροφών και της Πολεοδομίας, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες στον δήμο και την Περιφέρεια.
Να εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση ο αντισεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων του Δήμου Τυρνάβου. Να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση και επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία του δήμου σε μόνιμη και σταθερή βάση.
Πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης σε όλο τον δήμο και συνολικά στον Νομό Λάρισας, με κρατική χρηματοδότηση.
Γενναία χρηματοδότηση του Δήμου Τυρνάβου από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορεί να πάρει επιπλέον μέτρα στήριξης των πληγέντων.
ΠΗΓΗ https://www.aftodioikisi.gr/