20 Μαρτίου 2024

Τέμπη / Ολοκληρώνεται η συγκάλυψη με φυγομαχία Μητσοτάκη από τη Βουλή

 

Στις 9:30 ξεκινά η συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του κυβερνητικού πορίσματος για το έγκλημα στα Τέμπη - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγνοεί επιδεικτικά τη Βουλή
Στο «τσιμέντωμα» της αλήθειας προχωράει σήμερα η Νέα Δημοκρατία καθώς το πόρισμα της πλειοψηφίας για το έγκλημα στα Τέμπη συζητείται στη Βουλή. Το κυβερνών κόμμα δεν εντοπίζει καμία ποινική ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα, αποδίδοντας την τραγωδία στον μοιραίο σταθμάρχη και τους νεκρούς μηχανοδηγούς.

Απών για άλλη μία φορά θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς προτίμησε να παραστεί στην εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου.

Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει παραστεί σε συζητήσεις κοινοβουλευτικές για προκαταρκτική. Όλα αυτά τη στιγμή που το έγκλημα στα Τέμπη έχει πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις και βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντίθετα, στη σημερινή συζήτηση θα είναι οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον Μάκη Βορίδη.

Κάλεσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων απηύθυνε στο μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκλεισε με την ανάγνωση μηνύματος του Στέφανου Κασσελακη από την διευθυντή της ΚΟ, Θάνο Μωραΐτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι «είναι λυπηρό το γεγονός πως οι συγγενείς των θυμάτων αναγκάζονται να προσφύγουν στην Ευρώπη για να βρουν το δίκιο τους».

«Είναι αναμενόμενο ο κύριος Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί αύριο στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησης του.

Έστω και την ύστατη στιγμή τον καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες του, να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων» κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης στο μήνυμά του.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ στο πόρισμά της υποστηρίζει για το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς φταίνε κατά κύριο λόγο ο σταθμάρχης Λάρισας, οι μηχανοδηγοί, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, καθώς και στην Hellenic Train.

Παράλληλα στη ΝΔ δεν βλέπουν πολιτικές ευθύνες του υπουργείου Υποδομών, βγάζοντας έτσι «λάδι» τον Κώστα Καραμανλή, ενώ αρνούνται ότι υπάρχει συγκάλυψη.

Καταπέλτης για τον Κώστα Καραμανλή αποτελεί το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχετικά με την Εξεταστική για τα Τέμπη, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τη διερεύνηση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, παράβασης καθήκοντος και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών.

Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εντοπίζονται ποινικές ευθύνες και για τον Χρήστο Τριαντόπουλο αναφορικά με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, καθώς εντοπίζονται ενδείξεις τέλεσης παράβασης καθήκοντος και αλλοίωση τόπου δυστυχήματος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επίσης τη διερεύνηση των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ζητά η Επιτροπή να ψηφίσει ομόφωνη ερμηνευτική δήλωση, η οποία θα επισημαίνει ότι η «παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, γεγονός που δεν θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, οδηγώντας τον πρώην υπουργό Μεταφορών στη Δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας. Κάτι που ζητά και το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού με τις σχεδόν 1,5 εκατομμύριο υπογραφές.

ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/