10 Μαρτίου 2024

Πόρισμα Εξεταστικής Τεμπών: Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για Καραμανλή και ζητά άρση ασυλίας-Ποινικές ευθύνες και για Τριαντόπουλο

 

Ισχυρές ενδείξεις τέλεσης βαριών αδικημάτων από τον Κώστα Καραμανλή εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμα του αναφορικά με την Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών, κάνοντας λόγο -μεταξύ άλλων- για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή». Επιπλέον, ζητά η Επιτροπή να ψηφίσει ομόφωνη ερμηνευτική δήλωση, η οποία θα επισημαίνει ότι η «παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, γεγονός που δεν θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, οδηγώντας τον πρώην υπουργό Μεταφορών στη Δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας.


Η αξιωματική αντιπολίτευση κρίνει πως ο κ. Καραμανλής πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή. Επιπλέον, θεωρεί ως σημαντική παράλειψη τη μη θέσπιση εθνικών κανόνων ασφαλείας για τον σιδηρόδρομο τη στιγμή που είχε λάβει σχετικές προειδοποιήσεις τόσο από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Φίλιππο Τσαλίδη, όσο και από το συνδικαλιστικό όργανο των μηχανοδηγών και δη μέσω εξωδίκων.

«Όχι απλώς παρέλειψε να θεσπίσει Εθνικούς κανόνες ασφαλείας, ενώ γνώριζε ότι η λέξη ασφάλεια απουσίαζε από τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά προέτρεπε το επιβατικό κοινό να εμπιστεύεται τον ελληνικό σιδηρόδρομο κριτικάροντας την αξιωματική αντιπολίτευση στην Βουλή (σε απάντηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου), λέγοντας επί λεξεί  “ότι είναι ντροπή που θέτετε θέματα ασφαλείας”» σημειώνουν αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το ψηφιδωτό ποινικών ευθυνών για τον κ. Καραμανλή η αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτει την απόφαση για τον διορισμό του μοιραίου σταθμάρχη, ο οποίος «δεν πληρούσε ούτε τα τυπικά, ούτε τα ουσιαστικά προσόντα και συνετέλεσε αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα». «Διότι εάν ο κ. Καραμανλής τηρούσε το νόμο στην θέση του μοιραίου σταθμάρχη θα ήταν κάποιος άλλος και εκπαιδευμένος και στην κατάλληλη σύμφωνα με το νόμο ηλικία» εξηγούν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνουν: «Είναι ενδεικτική η κατάθεση του προέδρου της “επιτροπής Γεραπετρίτη”, κ. Χαλκιά, ότι η απόφαση πρόσληψης του συγκεκριμένου σταθμάρχη “είναι για τα σκουπίδια”».

«Ποινικές ευθύνες και για Τριαντόπουλο»

Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται ποινικές ευθύνες και για τον Χρήστο Τριαντόπουλο αναφορικά με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, καθώς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατονομάστηκε από τον Κώστα Αγοραστό στη Μαρία Καρυστιανού ως το κυβερνητικό στέλεχος που έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή. Επιπλέον, στον ισχυρισμό του κ. Τριαντόπουλο πως οι παρεμβάσεις στον τόπο της τραγωδίας ήταν απόρροια αιτήματος της Πυροσβεστικής, ο συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελος Φαλάρας, διέψευσε τον υφυπουργό με δηλώσεις που παραχώρησε στο documentonews.gr. Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διερευνηθεί ο κ. Τριαντόπουλος για παράβαση καθήκοντος και αλλοίωση τόπου δυστυχήματος.

Διερεύνηση Χρυσοχοΐδη, Σπίρτζη και Καραμανλή για 717

Σύμφωνα με το πόρισμα, προέκυψε η ανάγκη διερεύνησης από την τακτική Δικαιοσύνη της μη υλοποίησης της σύμβασης 717 από την ημέρα που υπεγράφη έως και την ολοκλήρωση της. Συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή, γεγονός που συμβαδίζει με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, ενώ υπενθυμίζεται πως στο πόρισμα της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχε εντοπίσει ευθύνες στα ίδια στελέχη των αρμόδιων οργανισμών που μπήκαν στο μικροσκόπιο και της ευρωπαίας εισαγγελέα, Πόπης Παπανδρέου.

«Άρση ασυλίας»

Υπό αυτά τα δεδομένα η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά από την Εξεταστική να διευκρινίσει ομόφωνα μέσω ερμηνευτικής δήλωσης ότι «η παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» από μέλος της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. «Η συνέπεια και η σημασία αυτής της δήλωσης της Εξεταστικής Επιτροπής συνίσταται στο γεγονός πως η τακτική δικαιοσύνη θα κάνει απερίσπαστη το έργο της καλώντας όλα τα πολιτικά πρόσωπα είτε ως μάρτυρες είτε ως ύποπτοι τέλεσης ποινικών αδικημάτων αφενός, αλλά και το πολιτικό σύστημα θα αποτινάξει το πέπλο συγκάλυψης που υφίσταται σήμερα για την υπόθεση των Τεμπών» εξηγούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για να οδηγηθεί ο Κ. Καραμανλής ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά άρση της ασυλίας του από την Ολομέλεια της Βουλής.

Να προστεθεί πως η εν λόγω πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συμβαδίζει με το ψήφισμα της Μ. Καρυστιανού που έχει ξεπεράσει τις 1 εκατ. υπογραφές και -κατά τις πληροφορίες- βασίζεται σε γνωμοδοτήσεις και απόψεις συνταγματολόγων που μόνο φιλικοί δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με την αξιωματική αντιπολίτευση.
ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/