1 Μαρτίου 2024

Επιτροπή Πλημμυροπαθών Γιάννουλης: Δεν συμβιβαζόμαστε με τον εμπαιγμό και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις Για απαράδεκτη κατάσταση έξι μήνες μετά τις πλημμύρες κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή του οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, δηλώνοντας “εγκαταλελειμμένοι στα προβλήματα και εκτεθειμένοι στον κίνδυνο νέων πλημμυρών”. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Η βροχόπτωση που βρίσκεται σε εξέλιξη απο χθές, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, ξυπνά ξανά στους πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης και άλλων περιοχών, τις εφιαλτικές μνήμες του περασμένου Σεπτέμβρη, όπου πνιγήκαμε από την απουσία σύγχρονων αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και συντηρησής τους, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και δήμων.

Μας προκαλούν ανησυχία, αφού απο τότε δεν έχουν γίνει παρά μόνο ορισμένες προσωρινές αποκαταστάσεις σπασμένων αναχωμάτων και κάποιοι καθαρισμοί ποταμιών απο φερτά υλικά.

Η απαιτησή μας είναι άμεσα να προχωρήσουν όλες οι αποκαταστάσεις και ενισχύσεις των αναχωμάτων, καθαρισμοί και διευθετήσεις ποταμών και ρεμάτων, να προχωρήσουν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την θωράκιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των Εργατικών Κατοικιών και όλης της Θεσσαλίας.

Επίσης θέλουμε να καταγγείλουμε για ακόμα μια φορά την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης, αφού απο τον περασμένο Σεπτέμβρη, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, επιδιώκει να συναντηθεί με τον υφυπουργό κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας, κ. Τριαντόπουλο, αλλά αυτός μας αποφεύγει.

Κατά τα άλλα διαλαλεί κι αυτός και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, ότι έχουν ανοιχτές τις πόρτες των γραφείων τους. Πάντως για την Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, είναι κλειστές όπως απέδειξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Οπως κλειστά έχουν και τα αυτιά τους στα δίκαια αιτήματα των πλημμυροπαθών, αναμασώντας διαρκώς τα κούφια λόγια ότι τάχα είναι στο πλευρό μας.

Στην πραγματικότητα είναι απεναντί μας, αφού 6 μήνες μετά την πλημμύρα, οι εκατοντάδες πλημμυροπαθείς οικογένειες των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, έχουμε αφεθεί μόνοι να ζούμε με τα προβλήματά μας.

Η κυβέρνηση έδωσε σε ένα μέρος και όχι σε όλους τους πλημμυροπαθείς κατοίκους ισογείων διαμερισμάτων, απο 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι τουλάχιστον πενταπλάσιες σε αξία, αφού στην μεγάλη πλειοψηφία των ισογείων διαμερισμάτων, καταστράφηκε και πετάχθηκε το σύνολο της οικοσκευής, χώρια οι ζημιές σε τοίχους, πόρτες, ηλεκτρολογικά, κ.α.

Απέκλεισε όμως ετσιθελικά, απ’ αυτές τις αποζημιώσεις – ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμων αντικειμένων που είχαμε, αξίας πολλών χιλάδων ευρώ.

Απέκλεισε επίσης απο αποζημίωση, τους κοινόχρηστους χώρους των εργατικών πολυκατοικιών (εισόδους, εξωτερικούς τοίχους, κοινόχρηστους χώρους υπογείων, ανσασέρ).

Δεν ικανοποίησαν το δίκαιο αίτημα μας για 100% αποζημίωση για την καταστραμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων.

Δεν ικανοποίησαν το αίτημα μας για χορήγηση έκτακτου βοηθήματος 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, προσαυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Δεν ικανοποίησαν το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο, για αναστολή πληρωμής για 1 χρόνο, δίχως προσαύξηση της οφειλής μας για τα διαμερίσματα στον ΟΑΕΔ.

Δεν ικανοποίησαν το αίτημά μας για την πραγματοποίηση ελέγχων για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών, ούτε υπάρχει ενημέρωση αν και πότε θα γίνει.

Δεν έχουν λύσει ακόμα το πρόβλημα της στέγασης των πλημμυροπαθών, που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους, αφού δεν έχουν να αγοράσουν νέα οικοσκευή, να αλλάξουν τις καταστραμμένες πόρτες, κλπ, εξακολουθώντας να μένουν σε ξενοδοχεία ή συγγενικά σπίτια.

Αντιστοίχως ανάλογη είναι και η στάση του δήμου Λαρισαίων και της περιφέρειας Θεσσαλίας, με τους οποίους έχουμε συναντηθεί και με τις νέες διοικήσεις τους, ως Επιτροπή Πλημμυροπαθών, αλλά τα αποτελέσματα είναι ελάχιστα έως μηδαμινά.

Συγκεκριμένα και η νέα δημοτική αρχή Λαρισαίων δηλώνει:

Αναρμόδια για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Εργατιών Κατοικιών Γιάννουλης απο τα αναχώματα του Πηνειού, για τους ελέγχους στατικότητας των πολυκατοικιών, για τις απολυμάνσεις των πολυκατοικιών και των εξωτερικών χώρων των δυο οικισμών.

Στο αίτημά μας να αποκαταστήσει τη λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων των Εργατικών Κατοικιών, απαντά ότι ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία να εξετάσει την κατάσταση όλων των θυροφραγμάτων του Δήμου και περιμένει να τους παραδώσει τη μελέτη για να δούν που χρειάζονται αντικαταστάσεις θυροφραγμάτων. Η ΔΕΥΑΛ δηλ.τι κάνει;

Στο αίτημά μας να αλλάξει η απόφαση του Δ.Σ Λαρισαίων της 9/11/23, ώστε να απαλλαγούν όλοι οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, είτε είναι ιδιοκτήτες – ενοικιαστές ισογείων διαμερισμάτων, είτε υπογείων που πλημμύρισαν, απο τους λογαριασμούς τςη ΔΕΥΑΛ, τα ανταποδοτικά τέλη, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο, μας απάντησε ότι δεν μπορεί να απαλλάξει απο την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΥΑΛ, όλους τους πλημμυροπαθείς, παρά μόνο των ισογείων και για τους υπόλοιπους μόνο για το 4μηνο Σεπτέμβρη-Δεκέμβρη του 2023, απο την πληρωμή των ανταποδοτικών τελών επίσης δεν μπορεί να απαλλάξει όλους παρά μόνο τα ισόγεια.

Για την αποκατάσταση των καταστραμένων εσωτερικών δρόμων στους δυο οικισμούς, μας είπε ότι περιμένει να πάρει χρηματοδότηση απο την κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή μας έλεγε ότι υπάρχει πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης για όλο το δήμο και ότι απο εκείνο θα έφτιαχναν και τους δρόμους στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης.

Για την αποκατάσταση με την συνδρομή του δήμου των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στις πολυκατοικίες που καταστράφηκαν, μας απάντησε ότι δεν έχει προσωπικό να το κάνει.

Στο ερώτημά μας τι απέγινε ο περιβόητος λογαριασμός υπέρ των πλημμυροπαθών που άνοιξε η προηγούμενη δημοτική αρχή, μας απάντησε ότι έχει 30.000 ευρώ για όλους τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Λαρισαίων, αλλά δεν ξεκαθάρισε που θα πάνε αυτά.

Ο δε περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μας δήλωσε:

Οτι θα μεσολαβήσει για να συναντηθούμε με τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο, κάτι που δεν έγινε ως τώρα.

Οτι για την αντιπλημμυρική θωράκιση των αναχωμάτων του Πηνειού στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, που ζητήσαμε μας απάντησε ότι ζήτησε χρηματοδότηση απο την κυβέρνηση για παρέμβαση σε όλα τα σπασμένα αναχώματα.

Για τους ελέγχους στατικότητας των Εργατικών Πολυκατοικιών Γιάννουλης, μας απάντησε ότι η περιφέρεια δεν έχει τέτοιο μηχανισμό και ότι θα συνεργαστεί με καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος έστειλε ένα ιδιώτη μηχανικό, που είδε οπτικά ορισμένες οικοδομές αν έχουν ζημιά στα τσιμέντα και μας είπε ότι δεν βλέπει τέτοιες ζημιές, αλλά για τις μετρήσεις που μπορεί να κάνει το Πανεπιστήμιο στο έδαφος και σε μπετά, περιμένουμε ακόμα.

Παράλληλα μας είπε ότι ως περιφέρεια μπορεί να διαθέσει μέχρι 150.000 ευρώ για βάψιμο εισόδων πολυκατοικιών, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Λαρισαίων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό.

Για δεν την αποκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου των Εργατικών Κατοικιών, μας απάντησε ότι θα συνενοηθεί με τον δήμο Λάρισας για να δεί τι μπορεί να γίνει.

Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουμε οι 930 οικογένειες των πλημμυροπαθών στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης.

Εμείς δηλώνουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, με τον εμπαιγμό και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την λύση όλων των προβλημάτων μας απο κυβέρνηση, δήμο, περιφέρεια. Μας το οφείλουν!

ΠΗΓΗ https://www.onlarissa.gr/