8 Μαρτίου 2024

Ιδιωτικά πανεπιστήμια / Ξεσηκωμός για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστήμιου - «Βουλιάζουν» τα Προπύλαια

 

Δυναμικό παρών σήμερα στις 12.00 στα Προπύλαια, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίνουν χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Προπύλαια για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και την υπεράσπιση του Συντάγματος και του δημόσιου πανεπιστήμιου, καθώς χιλιάδες φοιτητές ετοιμάζονται να πουν βροντερό «όχι» στο εκτρωματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τα καλέσματα από φοιτητές, πρωτοβάθμια σωματεία, φορείς και συλλογικότητες αφορούν στις 12:00 και στις 13:00 στα Προπύλαια και στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας», τονίζει το Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας.

Απόβαση στην Αθήνα ετοιμάζουν και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης οι οποίοι χθες κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, άναψαν ψησταριά, λόγω Τσικνοπέμπτης και έψησαν τα… πτυχία τους, καθώς, όπως λένε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα ξεπουλάει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των φοιτητών την Παρασκευή έχοντας προκηρύξει 48ωρη απεργία, ενώ τετράωρη στάση εργασίας 11:00 - 15:00 προκήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), καθώς επίσης και η ΟΛΜΕ με 24ωρη απεργία. «Σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι περιθωριακά και προσφέρουν χαμηλής ποιότητας μόρφωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα καταθέταμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αν μας καλούσαν, ως είθισται. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία προτίμησε για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης τον αποκλεισμό της Ομοσπονδίας μας. Όμως, ό,τι και να κάνουν, η αλήθεια δε μπορεί να κρυφτεί» τονίζει μεταξύ άλλων η ΟΛΜΕ.

Στο συλλαλητήριο καλεί «για να σταθούμε απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας» και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «ο αγώνας κατά της εμπορευματοποίησης της δημόσιας παιδείας κορυφώνεται. Στηρίζουμε την Πανεκπαιδευτική Κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στις 12.00 στα Προπύλαια και τα συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο σχέδιο διάλυσης της Δημόσιας Παιδείας. Θέλουμε Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλες και όλους και δε θα υποχωρήσουμε μέχρι να μπει τέλος στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης».

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας μετά από απόφαση του Συντονιστικού τους και ενόψει της μεγάλης  πανελλαδικής κινητοποίησης προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια.

Οι φοιτητές, τονίζοντας ότι έχουν λάβει συλλογική απόφαση να σταματήσουν τη διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα, κρέμασαν και σημαία της Παλαιστίνης στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

Επιπλέον, ήδη από την Τετάρτη, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ διεμήνυσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, που περιλαμβάνουν αποκλεισμό των εισόδων του ΑΠΘ καθώς επίσης και μετάβασή στην Αθήνα την Παρασκευή, με σκοπό τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.