Προκαταρκτική έρευνα διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr σχετικά με την έκθεση «παρωδία» που διαβίβασε η Πυροσβεστική τον Απρίλιο του 2023 από την αυτοψία στο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα. Επρόκειτο για δισέλιδη έκθεση η οποία ουσιαστικά δεν εισέφερε τίποτα στις έρευνες της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στην Πυροσβεστική για την ανεύρεση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών Πυροσβεστών για την έκθεση που διαβιβάστηκε.
Η έκθεση της Πυροσβεστικής διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές της Λάρισας στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια του φονικού δυστυχήματος. Ωστόσο η έκθεση δεν περιείχε τίποτα το ουσιώδες, με αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα για την ανεύρεση τυχόν ποινικών ευθυνών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής για παράβαση καθήκοντος. Η εισαγγελία επέστρεψε την έκθεση στην Πυροσβεστική θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα προς συμπλήρωση. Ακολούθησε νέα αυτοψία στις 29 Μαρτίου του 2023 από την Πυροσβεστική και συμπληρωματική έκθεση η οποία κατατέθηκε στη Δικαιοσύνη στις αρχές Ιουλίου του 2023.
Σύμφωνα με τον πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγο ε.α. και δικαστικό πραγματογνώμονα στην τραγωδία στο Μάτι, Ανδριανό Γκουρμπάτση, ενδεχομένως προκύπτουν συγκεκριμένες ευθύνες υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης ο κ. Γκουρμπάτσης κάνει λόγο για «απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων» και «συγκάλυψη ευθυνών» για το «εσπευσμένα παράνομο μπάζωμα της σκηνής του εγκλήματος».
«Η έναρξη της απόκρυψης των αποδεικτικών στοιχείων με το εσπευσμένα παράνομο μπάζωμα της σκηνής του εγκλήματος, που σύμφωνα με το Πρωτόκολλο (Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών της ΓΓΠΠ – 4η Έκδοση, 2022) είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του ΓΓΠΠ, προφανώς με σκοπό την συγκάλυψη ευθυνών και για την προκληθείσα αρχικώς πυρκαγιά και ακολούθως την επακολουθήσασα έκρηξη εξαιρετικά πτητικής ουσίας, αρχίζει από την απαράδεκτη δικονομικώς και κατά παράβαση των προβλεπομένων από τον ΚΠΔ καθηκόντων των προανακριτικών υπαλλήλων του Ανακριτικού Τμήματος της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας διενεργηθείσα αυτοψία, η Έκθεση της οποίας ουσιαστικά δεν εισέφερε, ενώ θα έπρεπε εκ του προορισμού και αποστολής της ως μιας εκ των σημαντικότερων ανακριτικών πράξεων στην ποινική διαδικασία στη δικαστική έρευνα κανένα αποδεικτικό στοιχείο και “εξόργισε” τον κ. Εισαγγελέα, που τους την επέστρεψε προς συμπλήρωση με συγκεκριμένα ερωτήματα, πλην όμως όταν η σκηνή του εγκλήματος είχε ήδη μπαζωθεί και τα βαγόνια των αμαξοστοιχιών είχαν μεταφερθεί σε άλλο χώρο στο Κουλούρι» τονίζει στο documentonews.gr ο κ. Γκουρμπάτσης.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου ο γνωστός δικηγόρος Στέλιος Σούρλας, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά συγγενείς θυμάτων και τραυματιών της τραγωδίας κατέθεσε αίτημα στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη με το οποίο ζητούσε να διοριστεί ως πραγματογνώμονας, ο αντιστράτηγος Γκουρμπάτσης.
Παρέδωσαν έκθεση δύο σελίδων
H πυροσβεστική υπηρεσία αφού παρέδωσε έκθεση δύο σελίδων, ναι μόνο δύο, για την τραγωδία στα Τέμπη, μετά από παραγγελία του εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, επανήλθε στο σημείο ένα μήνα μετά, στις 29/03/2023, αυτή τη φορά χρειάστηκε τρείς μήνες για να την περατώσει στις 28/06/2023 ώστε να την παραδώσει τελικά στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.
Η πρώτη έκθεση είναι επί της ουσίας ένα δελτίο παροχής βοήθειας, στο οποίο δεν αναφέρονται πολύ βασικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα αίτια της πυρκαγιάς, που οδήγησε 30 ανθρώπους σε πλήρη απανθράκωση. Η βοήθεια που παρείχαν, όπως αναφέρεται στο δελτίο που δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το documentonews.gr, είναι «απεγκλωβισμός ανθρώπων από σύγκρουση αμαξοστοιχιών, κατάσβεση πυρκαγιάς, ανάσυρση θυμάτων και βιολογικό υλικό».
Οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν είναι καταγεγραμμένες σε πέντε γραμμές, ούτε μία παραπάνω. Τα δε υπομνήματα που συνοδεύουν το δισέλιδο δελτίο παροχής βοήθειας είναι τρία. Το πρώτο αφορά τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το συμβάν, το δεύτερο είναι ο κατάλογος με τα ονόματα των θυμάτων και το τρίτο, δύο ακόμη σελίδες που περιγράφουν το περιστατικό, χωρίς να αναγράφονται χρήσιμες πληροφορίες, παρά μόνο γεγονότα που είμαστε εξίσου σε θέση να γνωρίζουμε, αφού είχαν γίνει γνωστά από την πρώτη στιγμή.
Η δεύτερη έκθεση
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η πυροσβεστική επανήλθε στο σημείο. Αυτό έγινε στις 29/3 για να διενεργήσει συμπληρωματική αυτοψία – έρευνα ενώ ήδη είχε αλλοιωθεί ο περιβάλλοντας χώρος, αλλά και άλλες προανακριτικές πράξεις, που δεν έγιναν όταν έπρεπε, εγείροντας πληθώρα ερωτημάτων, καθώς αποκαλύπτεται πως και η πυροσβεστική υπηρεσία έδρασε χωρίς να ακολουθήσει κανένα πρωτόκολλο. Υπενθυμίζεται πως το Documento ανέδειξε και το πώς έδρασε η ιατροδικαστική υπηρεσία, η οποία παραβίασε κάθε υπάρχον πρωτόκολλο.
Στην συμπληρωματική έκθεση αυτοψίας και διερεύνησης αιτιών πυρκαγιάς, η πυροσβεστική έκθεση προβαίνει σε διαπιστώσεις, ήδη γνωστές, εφόσον επικαλείται τις ήδη υπάρχουσες πραγματογνωμοσύνες. Ούτε λίγο ούτε πολύ υιοθετεί την θεωρία πως η φωτιά προκλήθηκε από τα έλαια ψύξεως των μετασχηματιστών, αγνοώντας τα ευρήματα ξυλόλιου, βενζόλιου και άλλων χημικών ουσιών που βρέθηκαν στο χώρο του εγκλήματος, παρότι στην έκθεσή τους επικαλούνται το Χημείο του Κράτους.
Σημειώνεται εδώ ότι όπως και το Γενικό Χημείο του Κράτους ,και η πυροσβεστική κάνει ανάλυση για την συμπεριφορά του ελαίου σιλικόνης και μιλά για ευθύνη αυτού για την φωτιά. Δεν ασχολείται με τη συμπεριφορά ξυλόλιου, βενζόλιου κλπ, των οποίων παρεμπιπτόντως η παρουσία δεν δικαιολογείται.
ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/