6 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Το Υπόμνημα των συγγενών των θυμάτων στον Άρειο Πάγο – Η εμπορική αμαξοστοιχία μέσω δορυφόρου και οι επικοινωνίες



 Οι συγγενείς στο υπόμνημά τους αναφέρουν ότι δεν υπήρχε έγκαιρη αναζήτηση του βιντεοληπτικού υλικού από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης  για την εμπορική αμαξοστοιχία.

Εκτός από τις μηνύσεις  που έχουν καταθέσει στις δικαστικές αρχές, οι συγγενείς των θυμάτων ζητώντας απαντήσεις για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, κατέθεσαν και υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Στο υπόμνημα, που παρουσιάζει το Newpost, αναφέρουν χαρακτηριστικά  ότι «είναι διάχυτη η αγωνία αλλά και η απαίτηση όλων ημών να εξαντληθεί κάθε μέσο που διαθέτει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την πλήρη, ουσιαστική, εμπεριστατωμένη, αιτιολογημένη και ως εκ τούτου ορθή απονομή δικαιοσύνης στους υπαιτίους αυτού του μαζικού εγκλήματος, όποια θέση και εάν αυτοί κατέχουν.»

Η εμπορική αμαξοστοιχία μέσω δορυφόρου και οι επικοινωνίες
Οι συγγενείς στο υπόμνημά τους αναφέρουν ότι δεν υπήρχε έγκαιρη αναζήτηση του βιντεοληπτικού υλικού από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης  για την εμπορική αμαξοστοιχία. Αποτέλεσμα ήταν το υλικό να είχε σβηστεί και η ανάκτηση των δεδομένων να μην δίνει κάποιο στοιχείο καθώς κατάφεραν να ανακτηθούν μόνο μερικά καρέ και αυτά χωρίς ουσία.

«Φρονούμε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια λήψης οπτικών δεδομένων μέσω δορυφορικών εικόνων των χρονικών σημείων διέλευσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας από Σ. Σταθμούς Πλατέως, Αιγινίου, Κατερίνης, Ραψάνης, Ν. Πόρων. Από τη μέχρι σήμερα δική μας προσπάθεια, τέτοια τεχνική δυνατότητα υπάρχει μέσω στρατιωτικών δορυφόρων εγχώριων ή διεθνών φορέων.»

Οι συγγενείς όμως ζητούν να γίνει και επιπλέον  άρση επικοινωνιών όλων των εμπλεκομένων και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα:

«Υπάρχει σημαντικό αδιευκρίνιστο χρονικό  τμήμα της επικοινωνίας των εμπλεκόμενων προσώπων που βρίσκονταν σε υπηρεσία το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, το οποίο πρέπει να διαφωτιστεί, διότι εικάζονται πολλά . Είχε αρθεί το απόρρητο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων διάρκειας 30 λεπτών (από 11μμ— 11.30μμ) μόνο των μηχανοδηγών των 2 αμαξοστοιχιών. Ωστόσο για την πληρότητα της διερεύνησης πρέπει να γίνει άρση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των εμπλεκομένων σταθμαρχών Εμπορικού Θεσσαλονίκης, Ν. ΓΙόρων, Πλατέως, Λάρισας και υπευθύνων επισύνδεσης των 3 πλατφορμών με φορτίο ελάσματα από B. Μακεδονία στην εμπορική αμαξοστοιχία 63503 στον Εμπορικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, τόσο αυτών της ΟΣΕ ΑΕ όσο και της Hellenic Train, όπως επίσης και των μηχανοδηγών εμπορικής κι επιβατικής από 9μμ έως 11.30 μμ  στις 28-2-23.»

Για τους συγγενείς είναι σημαντικό να δοθεί απάντηση και για μπάζωμα:

«πρέπει να κληθούν οι εκπρόσωποι της εταιρίας, που μετέφερε τα χώματα από το σημείο σύγκρουσης και να υποδείξουν το σημείο εναπόθεσης αυτών, ώστε να γίνει επιτόπια αυτοψία, πρωτοβουλία που δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί από τον κ.Ανακριτή μέχρι στιγμής .»

Η τηλεδιοίκηση
Οι συγγενείς των θυμάτων μελετώντας τα στοιχεία της έρευνας ζητούν να διαφωτιστεί η τηλεδιοίκηση του ΚΕΚ Λάρισας μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2019.

Αναφέρουν:

«Εκτιμούμε πως πρέπει να διαταχθεί η κατάσχεση των εγγράφων από την ΟΣΕ ΑΕ σε σχέση με την Τηλεδιοίκηση του ΚΕΚ Λάρισας  χρονικής  περιόδου 2014-2019. Δεν αρκούν μόνο οι υπηρεσίες των Τηλεδιοικητών, που μας δόθηκαν πολύ πρόσφατα. Υπάρχει απροθυμία από την ΟΣΕ ΑΕ να δώσει στοιχεία . Η σκοπιμότητα έγκειται στην απόπειρα απαξίωσης της τοπικής τηλεδιοίκησης της Λάρισας, που λειτουργούσε μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2019, όπως το επιβεβαιώνουν σταθμάρχες που διετέλεσαν επί σειρά ετών τηλεδιοικητές, με σκοπό την απόσειση ποινικών ευθυνών στελεχών της ΟΣΕ.

Τασούλα Παπανικολάου

ΠΗΓΗ https://newpost.gr/