27 Μαρτίου 2024

Έγκλημα Τέμπη: Εξαφάνισαν συνομιλία του νεκρού μηχανοδηγού και του σταθμάρχη Λάρισας (Έγγραφο)

 Για εξαφάνιση συνομιλίας μεταξύ του μηχανοδηγού που οδηγούσε την επιβατική αμαξοστοιχία στην τραγωδία των Τεμπών και του σταθμάρχη της Λάρισας γίνεται λόγος σε έγγραφο που είχε κατατεθεί ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη τον Σεπτέμβριο του 2023 από το δικηγόρο της οικογένειας του αδικοχαμένου μηχανοδηγού, Βασίλη Ζησιμάτο.

Πρόκειται για έγγραφο αίτημα προς τον ανακριτή που δημοσίευσε το documentonews.gr, στο οποίο εκφράζονταν φόβοι για πιθανή αλλοίωση ηχητικών ηχητικών ντοκουμέντων και συνομιλιών που περιέχονται στη δικογραφία και για το λόγο αυτό ζητούσαν να ελεγχθεί η ορθότητά τους. Με το ίδιο αίτημα οι συγγενείς του μηχανοδηγού ζητούσαν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων, προκειμένου να φανεί εάν είχαν γίνει όλες οι ενέργειες, ώστε να αποτραπεί το δυστύχημα.


Ειδικότερα στο έγγραφο, γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένη συνομιλία μεταξύ του μηχανοδηγού και του σταθμάρχη Λάρισας την οποία μνημόνευαν οι εμπειρογνώμονες που συνέταξαν το πόρισμα «Γεραπετρίτη» που συντάχθηκε μετά την τραγωδία.

Συγκεκριμένα στη σελίδα 72 του πορίσματος αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«… έχοντας αμφιβολίες ο μηχανοδηγός ως προς την ορθότητα κίνησης επί της γραμμής καθόδου ζητά από το Σταθμάρχη Λάρισας την επανάληψη του τηλεγραφήματος και για μία ακόμη φορά λαμβάνει την ίδια απάντηση χωρίς να προσδιορίζεται αν η κίνηση γίνεται στη γραμμή ανόδου ή στην καθόδου.».

Ο διάλογος αυτός, επιβεβαιώνεται με επίσημο έγγραφο του ΟΣΕ με ημερομηνία 1 Μαρτίου του 2023. Πρόκειται για έγγραφο που απεστάλη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, την Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, τη Διοίκηση του ΟΣΕ, Διοίκηση της Hellenic Train και τη ΡΑΣ.

Στο έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει το documentonews.gr υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων:

«Ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας I.c.62 ζήτησε την επανάληψη του τηλεγραφήματος από το σταθμάρχη Λάρισας και για ακόμη μια φορά έλαβε την απάντηση πως έχετε γραμμή μέχρι είσοδο Ν. Πόρων χωρίς να προσδιορίσει την γραμμή κυκλοφορίας (Άνοδο – Κάθοδο).

Προκύπτει δηλαδή από επίσημο έγγραφο του ΟΣΕ, ότι μεταξύ του νεκρού μηχανοδηγού και του σταθμάρχη Λάρισας, υπήρξε διάλογος όπου ζητήθηκε η «επανάληψη του τηλεγραφήματος».

Ωστόσο, όπως καταγγέλθηκε στον ανακριτή, «ο συγκεκριμένος διάλογος όπως περιγράφεται στο εν λόγω πόρισμα, δεν περιέχεται πουθενά, σε κανένα σημείο της υπάρχουσας δικογραφίας, ούτε δηλαδή στις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών, ούτε όμως και στα ηχητικά αρχεία τα οποία εδόθησαν από τον ΟΣΕ». Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ακόμη και σήμερα ο διάλογος αυτός ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει πουθενά στη δικογραφία, κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτήματα.

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/