Με τις ηχηρές απουσίες του Μητσοτάκη και του πρώην υπουργού το πόρισμα της ΝΔ, που δεν εντόπισε καμία ευθύνη πολιτικών προσώπων για την τραγωδία των Τεμπών
Με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή να απουσιάζουν από την ολομέλεια, περιφρονώντας ακόμη και τους συγγενείς θυμάτων ή τους τραυματίες που βρίσκονταν στα θεωρεία της Βουλής, διεξάχθηκε την περασμένη Τετάρτη η συνεδρίαση επί του πορίσματος της ΝΔ για την εξεταστική, το οποίο αποτελεί και το οριστικό «τσιμέντωμα» των ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών και του Γιώργου Καραγιάννη για το έγκλημα των Τεμπών, όπως επίσης του Χρήστου Τριαντόπουλου για την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας.
Οπως είχε διαφανεί τόσο από τη βιασύνη του Μεγάρου Μαξίμου να υιοθετήσει την πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση εξεταστικής προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο της προανακριτικής για τη σύμβαση 717 όσο και από τις μεθοδεύσεις που επιστρατεύτηκαν στις συνεδριάσεις της επιτροπής, η πλειοψηφία δεν εντόπισε μισή ποινική ευθύνη για πολιτικά πρόσωπα. Αντιθέτως, αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την τραγωδία κρίθηκαν από τη συμπολίτευση ο μοιραίος σταθμάρχης και οι νεκροί μηχανοδηγοί λόγω μη τήρησης του γενικού κανονισμού κίνησης του ΟΣΕ, τη στιγμή που αποκλείστηκαν μάρτυρες που προειδοποιούσαν τον Κ. Καραμανλή για το έλλειμμα ασφάλειας στους σιδηρόδρομους, όπως ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης. Παράλληλα, δεν κλήθηκε καν ο Χρ. Τριαντόπουλος για να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν να δώσει την εντολή για το μπάζωμα, ενώ ακόμη και η δικογραφία του εφέτη ανακριτή Λάρισας διαβιβάστηκε λειψή.
Μπρα ντε φερ για τη βουλευτική ασυλία
Η σύγκρουση μεταξύ συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κορυφώθηκε όταν Μάκης Βορίδης και Σωκράτης Φάμελλος διασταύρωσαν τα ξίφη τους με φόντο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να οδηγηθεί ο Κ. Καραμανλής στην τακτική Δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας. Αφού ο επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβλεψε πως η συγκρότηση προανακριτικής θα αμνήστευε τους Κ. Καραμανλή, Γ. Καραγιάννη και Χρ. Τριαντόπουλο, ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού ζήτησε από τον Σωκρ. Φάμελλο να αποσαφηνίσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ζητήσει την ενεργοποίηση όσων προβλέπονται στο άρθρο 86 του συντάγματος.
«Δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που δεν ψηφίζετε τους νόμους σας» αντέτεινε ο Σωκρ. Φάμελλος, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ απέρριψε τις προτάσεις συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τη σύμβαση 717 και ρωτώντας τον υπουργό Επικρατείας αν αντέχει η πλειοψηφία «να πάρει μια απόφαση η ελληνική Βουλή ομόφωνα και να πει ότι, όπως προβλέπεται και αφήνεται το περιθώριο από το σύνταγμα, η Δικαιοσύνη να ελέγξει όλα τα παραπτώματα διά παραλείψεως των πολιτικών προσώπων». Ωστόσο σαφή απάντηση δεν έλαβε από τον Μ. Βορίδη, ο οποίος συμπέρανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναλαμβάνει καν την ευθύνη να καταθέσει αίτημα συγκρότησης προανακριτικής.
Κατά τις πληροφορίες του Documento, ακόμη κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθετε τέτοιου είδους πρόταση, η συμπολίτευση δεν θα άναβε το πράσινο φως. Συνεπώς, ο σκοπός του Μ. Βορίδη ήταν διττός. Αφενός μπλόφαρε διότι γνώριζε πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ουσιαστικά η παράκαμψη του άρθρου 86 του συντάγματος και αφετέρου στην περίπτωση που η απάντηση του πολιτικού του αντιπάλου ήταν καταφατική, θα διασφάλιζε τις συνθήκες για να «καεί» διά παντός η πιθανότητα ποινικής διερεύνησης του πρώην υπουργού Μεταφορών.
Οι πρωτεργάτες της συγκάλυψης
Στο ίδιο μοτίβο συλλογικού εμπαιγμού συνέχισαν οι πρωτεργάτες της συγκάλυψης και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της εξεταστικής Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Ο Δ. Μαρκόπουλος παρουσιάστηκε ως θύμα δολοφονίας χαρακτήρα, φωνάζοντας και κουνώντας το δάχτυλο στην αντιπολίτευση, ενώ κατά την ομιλία του σημειώθηκε και ένα μικροεπεισόδιο στα θεωρεία, με τον συγγενή θύματος Χρήστο Κωνσταντινίδη να σηκώνεται όρθιος και να χειροκροτεί ειρωνικά και τη φρουρά να του ζητά να καθίσει στη θέση του.
Από την πλευρά του ο Λάζ. Τσαβδαρίδης ισχυρίστηκε πως η ΝΔ έπραξε το καθήκον της στην εξεταστική και ότι ο ίδιος ανταποκρίθηκε στον όρκο του ως δικηγόρου αλλά και στο χρέος του ως «ενεργού και συνειδητοποιημένου πολίτη» την ώρα που εξαπάτησε σύσσωμη την αντιπολίτευση και τους συγγενείς θυμάτων με το ψεύδος περί ανοιχτού καταλόγου μαρτύρων έως ότου πέσουν οι τίτλοι τέλους στις εργασίες της επιτροπής.
Ο Σπίρτζης ζητά να ελεγχθεί
Επικαλούμενος την παρ. 5 του άρθρου 86 του συντάγματος, ο Χρήστος Σπίρτζης αιτήθηκε εγγράφως τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέα για τη σύμβαση 717, το οποίο εντοπίζει εναντίον του ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος. Στην επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως θεωρεί χρέος του να υπερασπιστεί την προσωπικότητά του και να τιμήσει έμπρακτα και όχι στα λόγια τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την τόσο αξιοπρεπή αγωνιστική στάση των οικογενειών και των οικείων τους. Προφανώς η κίνηση αυτή πολλαπλασίασε την πίεση στον Κ. Καραμανλή, ο οποίος τηρεί σιγή ιχθύος.
Να σημειωθεί ότι ποτέ άλλοτε στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν έχει συσταθεί η εν λόγω επιτροπή, ενώ ο μόνος που είχε καταθέσει αντίστοιχο αίτημα ήταν ο Ανδρέας Λυκουρέντζος για το σκάνδαλο Novartis, χωρίς όμως να λάβει απάντηση από τον τότε πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Κατά τις πληροφορίες, ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να απορρίψει το αίτημα του Χρ. Σπίρτζη με το σκεπτικό ότι η πρόβλεψη του άρθρου 86 αφορά περιπτώσεις πρώην υπουργών στους οποίους η Βουλή άσκησε δίωξη, κάτι που δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/