27 Μαρτίου 2024

Κατάντια Καραμανλή: Τον πολεμούν τα… συμφέροντα και αυτόν - Ούτε μια συγγνώμη για τους 57 νεκρούς Έπαρση και απειλές εν μέσω χειροκροτημάτων βουλευτών της ΝΔ από τον Κ. Καραμανλή στη Βουλή.
Δεν θα κρυφτώ πίσω από καμιά βουλευτική ασυλία για τα Τέμπη, είπε ο πρώην υπουργός υποδομών και μεταφορών Κ. Καραμανλής στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας της αντιπολίτευσης. «Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα σωστά», είπε αλλά απέφυγε κάθε αναφορά σε λάθη, κάνοντας μια ομιλία χωρίς καμία συγνώμη, με έπαρση και με επιθέσεις στην αντιπολίτευση.

Σκύβω με σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων, κανείς, πόσο μάλλον εγώ δεν μπορώ να νοιώσω τον πόνο για την απώλειά τους δήλωσε. Απόλυτος σεβασμός, όμως, σημαίνει και συνειδητή αποχή από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα, συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.

«Κανείς μας, πόσο μάλλον εγώ δεν μπορώ να νοιώσω τον πόνο και το κενό της απώλειάς τους», είπε ξεκινώντας την ομιλία του αναφερόμενος στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, ο Κ. Καραμανλής. «Εγώ ο ίδιος είχα προτείνει να γίνει προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη, θεσμικά στη Βουλή, όχι στα λαϊκά δικαστήρια. Δεν θα κρυφτώ πίσω από καμιά βουλευτική ασυλία», σημείωσε.«Η ΝΔ δεν έκανε ποτέ τυμβορυχία μετά το Μάτι ή τη Μάνδρα. Δεν είδαμε την τραγωδία ως ευκαιρία. Με την πρόταση δυσπιστίας, όλοι βλέπουμε ότι οι μάσκες έχουν πέσει», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη σύμβαση 717, η αντιπολίτευση υιοθετεί το σκεπτικό της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, που λέει ότι η σύμβαση θα έπρεπε να ακυρωθεί και το έργο να γίνει από την αρχή, όπως είπε. Αν γινόταν αυτό, δεν θα γινόταν το έργο, συμπλήρωσε.

Πότε έπρεπε να ολοκληρωθεί; Το 2016. Πότε ολοκληρώθηκε; Το 2023, απάντησε ο κ. Καραμανλής. «Αν κάποιος είχε την ευθύνη ήταν αυτοί που ήταν το 2016 ως το 2018», είπε. Προχώρησαν σε συμπληρωματική σύμβαση το 2018, είπε. «Όταν έφτασε στα χέρια μου η σύμβαση ήμουν υποχρεωμένος να τη συνεχίσω και να την ολοκληρώσω», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής.

Το δυστύχημα στα Τέμπη


Εκανε αναφορά σε πολλά μοιραία ανθρώπινα λάθη που έγιναν. Υπήρχε συσσώρευση λαθών, όπως είπε. Επτά φορές παραβιάστηκε ο κανονισμός - αυτό θα πει αιτιώδης συνάφεια, συμπλήρωσε. «Παρουσιάζετε ως αυτονόητα συστήματα ασφαλείας που υπάρχουν σε λίγοτερο από το 15% του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου. Τα γνωρίζετε και τα διαστρεβλώνετε και με κατηγορείτε για συγκάληψη. Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική», όπως είπε.

«Ακούω προσωπικές αναφορές που γίνονται σε μένα. Φαντάζεστε ότι δεν πονάω όπως κάθε Έλληνας; Δεν θα έδινα τα πάντα για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι. Μιλάω ως άνθρωπος και ως πατέρας. Βρεθήκαμε εγώ και ο πρωθυπουργός στο σημείο της τραγωδίας και αυτές οι εικόνες θα μείνουν ανεξείτιλες στη μνήμη μου».

«Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα σωστά», είπε στη συνέχεια. «Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν κρύβομαι ούτε τώρα από καμιά βουλευτική ασυλία - καμιά βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη».

Με αλαζονεία επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι έχουμε παρωδία αντιπολίτευσης και ότι κάθε κόμμα προσφέρει τον χειρότερο εαυτό του. Ισχυρίστηκε δε, πως «στόχος δεν είμαι εγώ, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξη της Ν.Δ.». Και συμπλήρωσε ότι 50 χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής που έβαλε τη χώρα στην Ε.Ε., ο ίδιος δεν θα παραδώσει τη χώρα «στους θυρωρούς των συμφερόντων».

Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, παραιτήθηκα αμέσως γεγονός ασυνήθιστο για τα πολιτικά πράγματα της εποχής μας, σημείωσε και καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ στο τέλος της ομιλίας του.
ΠΗΓΗ https://www.ieidiseis.gr/