2 Φεβρουαρίου 2024

“Απαγόρευση δόμησης σε άρτια & οικοδομήσιμα, εν μία νυκτί”

 Βλέπετε ο δικός μας ο βουλευτής είναι υπεράνω για να υποβάλει τέτοιες ερωτήσεις στη Βουλή, ή μήπως είναι πολύ απασχολημένος για να βρει με το ζόρι τρόπο να οικοδομηθεί μόνο το δικό του εκτός σχεδίου ακίνητο στον Παγώνδα; 


Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Λάρισας κ. Κόκκαλης Βασίλειος. Η κατάθεση αναφοράς του βουλευτή αφορά στις εξελίξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, όπου σύμφωνα με την επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση καθώς και την κριτική που έχουν ασκήσει σε αυτήν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας, φαίνεται πως πάνω από το 80% των οικοπέδων που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές βγαίνει εκτός κάθε δυνατότητας δόμησης.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της κατάθεσης αναφοράς του βουλευτή:

Θέμα: «Μέσα σε μια νύχτα, κάποιοι αποφασίζουν ότι σε έκταση που ήταν άρτια και οικοδομήσιμη μέχρι χθες, αύριο θα απαγορεύεται ξαφνικά κάθε είδους δόμηση»
Ο Βουλευτής Λάρισας Κόκκαλης Βασίλειος καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως Αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του πρόεδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Γ. Στασινού και του πρόεδρου της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας κ. Γ. Ρούσκα., σύμφωνα με τις οποίες η «νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτός σχεδίου δόμηση και που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, πάνω από το 80% των οικοπέδων που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές βγαίνει εκτός κάθε δυνατότητας δόμησης»

Αναφέρεται ότι αυτό αποτελεί «μια εξέλιξη που έχει θορυβήσει και πολλούς Λαρισαίους για τις περιουσίες τους τόσο σε περιοχές της πόλης της Λάρισας, όσο και στα παράλια του νομού, αλλά και σε αυτά της Πιερίας (Πλαταμώνας κλπ)» καθώς και ότι «η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη προκαλέσει νέα αναστάτωση και έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην κτηματαγορά των εκτός σχεδίου περιοχών, όπου σήμερα άλλες πολεοδομίες εκδίδουν οικοδομικές άδειες κι άλλες όχι.»

Επισημαίνεται ότι «όποιος αγόρασε ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, πληρώνει φόρους και ΕΝΦΙΑ, έχει υπαχθεί σε τεκμήρια, ξαφνικά βλέπει το ακίνητό του να βγαίνει εκτός συναλλαγής. Μιλάμε για απαλλοτρίωση περιουσίας συνδυαζόμενη με ένα πολύ μεγάλο αίσθημα αδικίας: ο διπλανός του, εφαρμόζοντας τον νόμο, έχει οικοδομήσει ή τακτοποιήσει το ακίνητό του και αυτός (ο ιδιοκτήτης) που ήλπιζε σε μια μελλοντική εκμετάλλευση δεν μπορεί να κάνει τίποτα»

Επιπλέον, προκύπτει «η απομείωση στην αξία των ακινήτων με υποθήκες έναντι δανείων των ιδιοκτητών τους, καθώς μόλις νομοθετήσει το ΥΠΕΝ, η αξία οικοπέδων ή εκτάσεων που έχει εκτιμηθεί από τις τράπεζες σε κάποιο ύψος θα απομειωθεί πλήρως, οδηγώντας είτε σε καταγγελίες δανείων, αν δεν υπάρχουν άλλα ακίνητα για εγγύηση, ή σε επαναδιαπραγμάτευση του δανείου ή σε δέσμευση παραπάνω ακινήτων από υποθήκες τραπεζών για δανειολήπτες που μπορεί να είναι μέχρι σήμερα συνεπείς αλλά η τράπεζα δεν θα δέχεται τις εγγυήσεις τους πλέον στην αξία που είχαν.»

Ζητείται η εύρεση μεταβατικής λύσης για την οποία «Οι προϋποθέσεις της δεν μπορούν να ακυρώνουν κάθε δικαίωμα δόμησης πολιτών και εκτάσεων, σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%.»

Επισυνάπτεται το σχετικό δημοσίευμα.

Παρακαλούμε για τις άμεσες και δέουσες ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση επίλυση και δρομολόγηση των ανωτέρων και σχετική ενημέρωση μας.

Ο καταθέτων Βουλευτής

Κόκκαλης Βασίλειος