24 Φεβρουαρίου 2024

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων - Ελλείψεις προσωπικού και δυσλειτουργία στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: «Ελλείψεις προσωπικού και δυσλειτουργία στο Γενικό Νοσοκομείο
Σάμου»

Κύριε Υπουργέ,

Η ενίσχυση των νοσηλευτικών δομών της χώρας είναι επιβεβλημένη για την ολοκληρωμένη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της . Οι νησιωτικές δομές υγείας χρήζουν περαιτέρω ουσιαστικών παρεμβάσεων και προγραμματισμού για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση. Η υποστελέχωση είναι σε επίπεδα άνω του 50%. Από τις 76 οργανικές θέσεις ιατρών που προβλέπει το οργανόγραμμα είναι καλυμμένες μόνο οι 37. Αυτό αυτονόητα αποτρέπει και τους νέους ειδικευόμενους ιατρούς να επιλέξουν το Γ.Ν. Σάμου για την ειδικότητά τους, με αποτέλεσμα στις 31 οργανικές θέσεις ειδικευομένων να υπηρετούν μόνο 2.

Το εντατικοποιημένο πρόγραμμα εφημεριών, η εργασιακή εξουθένωση των υγειονομικών και οι αναγκαστικές μετακινήσεις σε ιατρικό προσωπικό, οδηγεί σε παραιτήσεις πολύτιμου στελεχιακού δυναμικού.

Στο Γ.Ν .Σάμου δεν υπάρχει πνευμονολόγος, στην παιδιατρική κλινική επί σειρά ετών καλύπτουν εφημερίες οι παθολόγοι, γενικοί ιατροί και ειδικευόμενοι ιατροί. Στο ΤΕΠ εφημερεύουν αγροτικοί ιατροί που μετακινούνται από τα αγροτικά ιατρεία για να καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου, με συνέπεια να μένουν ακάλυπτες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια λειτουργίας των ΤΕΠ δεν έχει προκηρυχτεί ούτε μια φορά θέση ιατρών ΤΕΠ.
Οι κτηριακές υποδομές του Νοσοκομείου χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων- αναβάθμισης προκειμένου να είναι πλήρως λειτουργικό και ασφαλής τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζομένους.

Τέτοιες συνθήκες υποβαθμίζουν το ΕΣΥ και δεν καλύπτουν τις υγειονομικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, όσο και των τουριστών όταν αφορά τουριστικές και νησιωτικές περιοχές.

Δεδομένου ότι η έλλειψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού οδηγεί σε υγειονομική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας των πολιτών,
Δεδομένου ότι η σωματική και οικονομική εξουθένωση των ιατρών οδηγεί σε παραιτήσεις πολύτιμου προσωπικού για το Ε.Σ.Υ.,
Δεδομένου ότι χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΤΑΑ, μπορούν να χρηματοδοτήσουν την κτηριακή - ενεργειακή αναβάθμιση των υγειονομικών μονάδων υγείας,
Δεδομένου ότι για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος απαιτείται και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεστε να διοχετεύσετε τους πόρους για την κτηριακή αναβάθμιση του Γ.Ν.Σάμου;
2. Πως προτίθεστε να καλύψετε τα κενά σε Ιατρικό και λοιπό προσωπικό στις υγειονομικές μονάδες και το Νοσοκομείο Σάμου και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
3. Πότε θα σταματήσετε τα ‘εντέλλεσθε’ του ιατρικού προσωπικού;
4. Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε στο σύνολο τις δομές υγείας της Σάμου;

Αθήνα, 23.02.2024
Ο ερωτών βουλευτής

Ιωάννης Π. Τσίμαρης