6 Φεβρουαρίου 2024

Κ. Φραγκογιάννης: Η βίζα εξπρές σε Τούρκους για την επίσκεψη ελληνικών νησιών ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών

 

Ο κανονισμός που απαλλάσσει τους Τούρκους πολίτες από την υποχρέωση θεώρησης βίζα για να επισκέπτονται δέκα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου  αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών, δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

Εξασφαλίζοντας την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το τέλος του περασμένου έτους, η Ελλάδα αποφάσισε να επιτρέψει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά με βίζα κατά την άφιξη για διάρκεια επτά ημερών.

Μιλώντας στην εφημερίδα Hürriyet, ο Κώστας Φραγκογιάννης υπογράμμισε την ύψιστη σημασία αυτής της ρύθμισης τόσο για την Τουρκία όσο και για τα ελληνικά νησιά για τη διατήρηση ενός δυναμικού τουριστικού τομέα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

“Η πρωτοβουλία αυτή μεταφέρει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα, που αντανακλά μια θεμελιώδη αλήθεια: Τα ελληνικά νησιά χρησιμεύουν ως γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών”, δήλωσε ο κ. Φραγκογιάννης.

Αναφερόμενος στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε τον στόχο να ανέλθει ο σημερινός διμερής όγκος εμπορίου από 5 εκατομμύρια ευρώ (5.403.000 δολάρια) σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας.

“Ο στόχος αυτός εξαρτάται από την επέκταση του εμπορίου, την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και πόρων, καθώς και από την ανάληψη κοινών έργων στην Ελλάδα, την Τουρκία, αλλά ακόμη και σε τρίτες χώρες”, δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της έκτης συνάντησης και του επιχειρηματικού φόρουμ της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής Τουρκίας-Ελλάδας, την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Burak Akçapar, συναντήθηκε με τον κ. Φραγκογιάννη.

Προβλέποντας αύξηση του αριθμού των 61 ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τον κ. Akçapar είναι η δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας.

“Η προσπάθεια αυτή θα επιβλέπεται και θα διευκολύνεται από κορυφαίους επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, οι οποίοι θα διαχειρίζονται την πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και το εμπόριο. Στην ουσία, αυτές οι συντονισμένες προσπάθειες φιλοδοξούν όχι μόνο να οχυρώσουν τους δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά και να προωθήσουν τη συνεργασία, επεκτεινόμενη πέρα από το πεδίο του τουρισμού σε πιο εκτεταμένες οικονομικές και εμπορικές επιδιώξεις”, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

Πηγή money-tourism.gr