4 Φεβρουαρίου 2024

Πολυεπίπεδες διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά

 

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η «επιχειρηματική αποστολή» από την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη λεγόμενη οικονομική διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, στρώνοντας το έδαφος ώστε να προχωρήσουν επώδυνες ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

Στο πλαίσιό της έλαβε χώρα η 6η συνεδρίαση της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας, υπό τη συμπροεδρία του Φραγκογιάννη και του Τούρκου υφυπουργού Εμπορίου Μουσταφά Τουζκού. Στην ατζέντα της Επιτροπής ήταν οι εξής θεματικές: Ενέργεια, Περιβάλλον, Διαχείριση Υδάτων, Μεταφορές, Βιομηχανία, Ερευνα και Τεχνολογία, Γεωργία, Τελωνειακή Συνεργασία, Τουρισμός και Πολιτική Προστασία.

Παράλληλα με τις εργασίες της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής, οι Ελληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην αποστολή είχαν επαφές και συζητήσεις με Τούρκους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργάνωσε το τουρκικό Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) σε συνεργασία με την Enterprise Greece.

Σημειωτέον, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ «η επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία». Στην αποστολή συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη από 75 εταιρείες από τους κλάδους των Τροφίμων, των Κατασκευών, της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της Φαρμακοβιομηχανίας, της Ενέργειας και των Τραπεζών, καθώς και παράγοντες όπως ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευ. Βιδάλης, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σ. Κουνενάκη - Εφραίμογλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σ. Διαμαντίδης και ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Π. Κουτσίκος.

Στο περιθώριο του επιχειρηματικού φόρουμ διοργανώθηκε επίσης για τους Ελληνες επιχειρηματίες επίσκεψη σήμερα στη Βιομηχανική Ζώνη - Τεχνολογικό Πάρκο Gebze, καθώς και συνολική παρουσίαση των βιομηχανικών ζωνών της Τουρκίας από την τουρκική Ενωση Επιμελητηρίων (TOBB).

Η επίσκεψη Φραγκογιάννη στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε με ομιλία σε εκδήλωση που οργάνωσε η τουρκική «δεξαμενή σκέψης» «Global Relations Forum» (GRF), σε συνεργασία με τον τουρκικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων (TUSIAD), με θέμα «Ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις: Προοπτικές και ευκαιρίες - Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός».

Τα Ελληνοτουρκικά, όπως και τα επόμενα βήματα στον «οδικό χάρτη» των επικίνδυνων διευθετήσεων που επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, θα βρεθούν και στο «μενού» της επίσκεψης Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, μετέχοντας το Σάββατο στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Μεταξύ άλλων εξετάζουν τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Σύμφωνα με τα κείμενα της βελγικής προεδρίας, «η συνάντηση θα επικεντρωθεί στις διάφορες περιφερειακές εξελίξεις. Η ΕΕ θα επανεξετάσει τον βαθμό στον οποίο είναι δυνατή η συνεργασία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο».

Την ίδια ώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαιρέτισε την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2723/2024 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία ανανεώνεται η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) για ένα έτος. Στην απόφασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει τον πρόσφατο διορισμό της Μαρία Ανχελα Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ για την Κύπρο, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού.
ΠΗΓΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ