21 Φεβρουαρίου 2024

Αυτά που προσπαθεί να αγνοήσει και να κρύψει ο Στεφανάδης ...Τα πρακτικά της Βουλής δείχνουν τι κάνουν άλλοι Βουλευτές και τι δεν κάνει ο ίδιος

 


ΙΗ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΕ΄
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022

Αθήνα, σήμερα στις 9 Μαΐου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14.43΄, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Η΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΣΟΦΙΑΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑ. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα):

Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 637/3-5-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Χαράλαμπου (Χάρη) Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Ποιος είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου;».
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ) ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, 27 Σεπτεμβρίου 2021. Έχουν παρέλθει πάνω από επτά μήνες, σίγουρα πάνω από μισό έτος. Μια περιοχή λες και ο χρόνος «πάγωσε» την επόμενη μέρα, μια περιοχή που οι πολίτες της εκλήθησαν και έγιναν ουσιαστικά πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο. Το σοβαρότερο ζήτημα κατά την άποψή μας, πέραν φυσικά των σημαντικών παρεμβάσεων της πολιτείας που πρέπει να υπάρχουν σε επίπεδο αποκατάστασης, είναι το μέλλον σε αναπτυξιακό ορίζοντα, που δεν είναι άλλο από τη χωροταξική και πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής, εξού και η σημερινή επίκαιρη ερώτηση.
Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένα σοβαρό, σημαντικό εργαλείο το οποίο εκπονήθηκε νομοθετικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -αναφέρομαι στον ν.4412/2016- το οποίο ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν ad hoc προσεγμένες και στοχευμένες κινήσεις πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα και μάλιστα έρχονται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την περιοχή. 

Έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε αυτή τη στιγμή μια ασάφεια στην προσέγγιση από πλευράς Κυβέρνησης, εξού και το ερώτημα ποιος είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός, διότι μετά από επτά και πλέον μήνες δεν σας κρύβω ότι αυτή η αβελτηρία και η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα.
Θα σας πω μόνο ένα νούμερο: Τέσσερις χιλιάδες τριακόσιοι ήταν επισήμως οι κάτοικοι της περιοχής του Αρκαλοχωρίου το 2011 με την προηγούμενη απογραφή. Ξέρετε πόσοι είναι σήμερα, σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή του 2021; Έχουν απομειωθεί στους δύο χιλιάδες επτακόσιους, δηλαδή έχουμε 30% μείωση του πληθυσμού μέσα σε επτά μήνες. Η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι δεδομένη. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Υπάρχουν περιοχές, υπάρχουν οικισμοί όπως είναι ο Σαμπάς, όπως είναι το Αρχοντικό, όπως είναι η Βόνη, όπως είναι ο Γαλατάς, που ερημώθηκαν επί της ουσίας.
Έρχομαι, λοιπόν, στο ερώτημα που νομίζω ότι αφορά άμεσα αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής.
Κύριε Υπουργέ, θέλω πραγματικά μια στοχευμένη και αποκρυσταλλωμένη απάντηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Δημοτικής Ενότητος Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας αφ’ ενός και σε ποιο στάδιο το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας;
Δεύτερον: Η πολεοδόμηση του Αρκαλοχωρίου θα ρυθμίζεται από το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο ή από το ειδικό; Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που θέτω αυτό το ερώτημα.
Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο
.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, σέβομαι την αγωνία σας και θα είμαι απόλυτα συγκεκριμένος στο ερώτημά σας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας σας, της περιοχής σας, όταν μάλιστα έχει υποστεί και φυσικές καταστροφές που κάνουν τον χώρο ακόμη πιο δύσκολο. 
Θέλω να σας πω ότι ξεκινήσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος πολεοδομικής ανασυγκρότησης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να κάνουμε μια μεγάλη τομή. Είναι ένας πολύ υψηλός στόχος. Όμως, είναι εθνικός στόχος και οφείλουμε να τον κερδίσουμε όλοι μαζί -θα το λέω πάντα- αφού στο 70% της επικράτειας έχουμε έλλειμμα αυτού του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, μέρος του οποίου είναι η περιοχή σας και στο οποίο αναφερθήκατε.
Στον πρώτο κύκλο που υπέγραψα να ξεκινήσουν δώδεκα τοπικά πολεοδομικά σχέδια συν πέντε ειδικά πολεοδομικά σχέδια, ένα από τα πέντε ειδικά πολεοδομικά σχέδια ήταν του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Δημοτική ενότητα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος είναι ο χώρος στον οποίο αναφέρεστε. 
Θέλω να σας πω και να σας διαβάσω στο τέλος όλη την εξέλιξη των βημάτων για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Θα σας πω πού είναι σήμερα το θέμα και πιστεύω ότι θα σας ικανοποιήσει. 
Είμαστε στη φάση, την τελική ευθεία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο για ένα έργο το οποίο έχει προϋπολογισμό. Και όταν λέω ότι είμαστε στην τελική ευθεία, εννοούμε μέσα στον μήνα αυτόν να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο. Μπορεί να είναι και πολύ γρηγορότερα από τον χρόνο που σας λέω. Ο προϋπολογισμός του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου είναι στο επίπεδο διοικητικών ορίων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που περιλαμβάνει βεβαίως και το Αρκαλοχώρι, αλλά και τις άλλες δημοτικές ενότητες. Είναι τρεις δημοτικές ενότητες -νομίζω ότι καλά τα λέω- στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος-. Και έρχεται, λοιπόν, με έναν προϋπολογισμό 1.400.000 συν ΦΠΑ και με χρόνο παράδοσης της μελέτης δέκα μήνες και αναγνωρίζοντας ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αξιοποιώντας ως εργαλείο αυτά που θεσμικά ο νόμος προβλέπει στις περιπτώσεις αυτές για τη γρήγορη αποκατάσταση, αλλά και σε ό,τι αφορά μελέτες που θα αφορούν αποκαταστάσεις, να τρέξουμε με γρήγορες διαδικασίες. 
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτά, θέλω να σας πω ότι ξεκινήσαμε με την ένταξη, προχωράμε στην υπογραφή και το σχέδιο αυτό το ειδικό θα έχει οριοθετήσεις, όρια σχεδίου πόλης, επεκτάσεις σχεδίου πόλης, όρια οικισμών, επεκτάσεις προς πολεοδόμηση ορεινών οικισμών, στην εκτός σχεδίου περιοχή χρήσεις γης, όρους δόμησης, οριοθετήσεις ρεμάτων, κυκλοφοριακές μελέτες, περιβαλλοντικές μελέτες. Θα έχει, επίσης, θέματα και μελέτες που αφορούν στην προστασία από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές. Έχει μια σειρά. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την επικαιρότητα σε σχέση με τα παλιά γενικά πολεοδομικά σχέδια είναι πολύ πιο εμπλουτισμένα, πολύ πιο επικαιροποιημένα και πολύ πιο σύνθετα, αλλά και χρήσιμα για να βάλουν τάξη στον χώρο και να ξέρει από πριν ο καθένας τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται παντού. 
Αυτή είναι η πρώτη απάντηση που σας δίδω. Και λέω ξανά εξαρχής ότι περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια του δήμου, άρα στα διοικητικά όρια προφανώς κάθε δημοτικής ενότητας η παρέμβαση στην οποία αναφέρθηκα.
Για να μην καθυστερώ, όμως, άλλο και ζητώ συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε, θα συμπληρώσω στη δευτερολογία μου. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ) ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Ταγαρά, αναφέρετε κάτι που δεν σας κρύβω ότι εξεπλάγην αρνητικά και θα πω πιο συγκεκριμένα τι εννοώ.
Εδώ σε αυτή την Αίθουσα στις 15 Νοεμβρίου του 2021 αναφέρατε ότι ήδη έχουν συλλεγεί οι προσφορές των υποψήφιων αναδόχων μελετητών -Νοέμβριο του 21, πριν από έξι μήνες- και ότι κατά τη δική σας δεσμευτική εκτίμηση μέσα στο 2022, στο παρόν έτος, θα έχουμε ολοκλήρωση των μελετών. Βλέπετε ότι προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Κάθε μέρα που περνάει εμφιλοχωρεί σοβαρότατος κίνδυνος ερημοποίησης της περιοχής. Σας είπα ότι σε επτά μήνες απομειώθηκε το πληθυσμιακό στοιχείο της περιοχής κατά 30% έως 35%. Δεν έχουμε την πολυτέλεια απώλειας χρόνου.
Και έρχεστε εδώ τον Νοέμβριο του 2021 και λέτε ότι συλλέγουμε προσφορές για τους υποψήφιους αναδόχους- OK, λογικό- και είμαστε τώρα, Μάιο του 2022, και μας λέτε ότι έχει προσκληθεί ο ανάδοχος για να υπογράψει σύμβαση, δηλαδή στο μέσο του 2022 να αναλάβει ως ανάδοχος μελετητής μια σύμβαση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω διάρκεια δέκα μηνών. Άρα βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του 2023, αν απλώσουμε τον χρόνο. Άρα μας λέτε εδώ σήμερα ότι αυτά τα οποία εκτιμήσατε τον Νοέμβρη του 2021 δεν ισχύουν και πάμε για άλλους έξι μήνες πίσω. 
Προσέξτε. Τα πράγματα είναι σοβαρά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια καθυστερήσεων. Ούτε καν σύμβαση, λοιπόν, δεν έχουμε υπογεγραμμένη, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι. Είμαστε κοντά και έχουμε έξι μήνες χάσει επιπρόσθετους. Θα ήθελα στη δευτερολογία σας μια δεύτερη εκτίμηση ελπίζω πιο ευκρινή και να αποδειχθεί ευκρινέστερη της πρώτης εκτίμησής σας, όσον αφορά το πότε θα έχουμε μια μελέτη στα χέρια μας. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα κι αν τον Ιούνιο υπογραφεί η σύμβαση, έπονται δέκα μήνες με τη συμβατική υποχρέωση βάσει του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει, αν δεν υπάρχει και παράταση. Άρα πάμε 2023 και να δούμε. Αυτό δεν μπορώ να μην το τονίσω και αυτή είναι και η κοινοβουλευτική μας υποχρέωση, να επιταχύνουμε τη διαδικασία.
Όμως, δεν σας κρύβω ότι επιτομή του λόγου μας πάντοτε είναι οι πράξεις μας. Άλλα ειπώθηκαν εδώ, λοιπόν, προ εξαμήνου και άλλα αντιλαμβάνομαι και ακούω σήμερα από εσάς, πάλι από εσάς. 
Θέτω, λοιπόν, ένα και μόνο ζήτημα στη δευτερολογία μου, το οποίο είναι το εξής: Θα ήθελα σήμερα, κύριε Υπουργέ, όσο πιο αξιόπιστα μπορείτε να μας αναφέρετε τον οδικό χάρτη των ενεργειών εις τρόπον ώστε, επιτέλους, να έχουμε μια ολοκληρωμένη πολεοδομική μελέτη, μια πολεοδομική μελέτη που πράγματι αφορά τη Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Οι άλλες δυο δημοτικές ενότητες είναι Καστελίου και Θραψανού αντίστοιχα.
Όμως, έρχεται μια πολεοδομική μελέτη σε μια χρονική συγκυρία που έχουμε έντονες και αποδεδειγμένες αλλεπάλληλες σεισμικές ενέργειες και έχει πληγεί η περιοχή. Και, μάλιστα, μόλις και χθες είχαμε ισχυρότατο σεισμό στην Κρήτη επιφανειακό, στα επτά χιλιόμετρα στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, τεσσεράμισι ρίχτερ. Άρα συνεχίζονται αυτές οι σεισμικές ενέργειας.
Και το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα: Θα επικαιροποιήσει ο μελετητής, ο ανάδοχος το νέο δεδομένο, το νέο σεισμικό στάτους κβο της περιοχής, πρώτον; Και, δεύτερον, θα συγκεράσει μέσω μιας χωροταξικής όσμωσης το σύνολο αυτών για να μπορούμε πραγματικά να πιστέψουμε ότι την επόμενη μέρα η περιοχή όλη θα ανασυνταχθεί; Διότι απαιτείται ένα χωροταξικό σχέδιο Μάρσαλ στην περιοχή. Είναι απαραίτητο αυτό. Το έχουμε τονίσει πολλές φορές. 
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, είμαι πολύ συγκεκριμένος. Είπα ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχει υπογραφεί η σύμβαση και είπα από της υπογραφής της σύμβασης σε δέκα μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί η μελέτη για να προχωρήσει η εγκριτική διαδικασία μετά. 
Επειδή αναφερθήκατε σε καθυστερήσεις, θα σας πω κατ’ αρχάς ότι αυτά που περιγράφω ως χρόνος δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ και πουθενά στο παρελθόν. Επαναλαμβάνω: Ποτέ και πουθενά. Οι ταχύτητες με τις οποίες κινούμαστε είναι πρωτόγνωρες και, μάλιστα, για περισσότερες μελέτες στα πλαίσια της αναβάθμισης που εξήγησα.
Ακούστε τώρα όλα τα βήματα, γιατί είπα ότι θα είμαι συγκεκριμένος. Τον όγδοο του 2021 υπογράφω την πρώτη απόφαση, πρώτο κύκλο. Μιλάμε για περίπου διακόσια τριάντα προεδρικά διατάγματα, γιατί και αυτή η μελέτη στο τέλος, αυτό το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, με προεδρικό διάταγμα θα εγκριθεί για ασφάλεια δικαίου, όπως και όλα τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα. Πρώτος κύκλος, λοιπόν, βάζουμε αμέσως και πριν τον σεισμό.
Πότε έγινε ο σεισμός, αγαπητέ συνάδελφε;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ) ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ: Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Άριστα. Στις 4-8-2021, πριν δηλαδή, έχουμε εντάξει το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο. Γίνεται ο σεισμός. Θα σας διαβάσω για να δείτε όλα τα βήματα που έχουν μεσολαβήσει για να φτάσω στο σημείο να σας πω ότι είμαστε στην τελική υπογραφή της σύμβασης. Στις 19-10-2021 ενημερώσαμε εγγράφως το ΤΕΕ. Ανοίγω παρένθεση και σας λέω ότι τη διαγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα με αυτά που έχουν εξελιχθεί, την κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Ενημερώσαμε λοιπόν να ακολουθήσει την έκτακτη διαδικασία κερδίζοντας χρόνο λόγω χαρακτηρισμού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της περιοχής. Αυτό έγινε στις 19 Οκτωβρίου. 
Στις 23 Νοεμβρίου -σωστά αναφερθήκατε, έτσι είχα πει και θα συνεχίσω παρακάτω- απευθύνθηκε το ΤΕΕ, σύμφωνα με τη θεσμική υποχρέωση, για να πάρει τις προσφορές από τρία γραφεία. Στις 23 Νοεμβρίου η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ενέκρινε τη σκοπιμότητα της προσφυγής στη διαδικασία της απλής διαπραγμάτευσης. Στις 16 Δεκεμβρίου πέρασε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος. 
Στις 14-1-2022 δημοσιεύθηκε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός στο ΕΣΔ, στο σύστημα. Ως καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 1η Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου κοινοποιήθηκε στους υποψήφιους αναδόχους ο κατάλογος συμμετεχόντων κατά σειρά μειοδοσίας. Στις 23 Μαρτίου, αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δικαιολογητικών συμμετοχής υποψηφίων κ.λπ., συντάχθηκε το πρακτικό από την επιτροπή διαγωνισμού και ταυτόχρονα κοινοποιήθηκε η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ για την αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής των οικονομικών προσφορών του ηλεκτρονικού διαγωνισμού.  
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Λίγο την ανοχή σας, κυρία Πρόεδρε, επειδή είναι κρίσιμο.
Στις 4 Απριλίου, μετά από άπρακτο δεκαήμερο για την υποβολή προδικαστικών προσφυγών, απεστάλη ηλεκτρονική πρόσκληση στον ανάδοχο για την υποβολή των δικαιολογητικών κατακύρωσης του διαγωνισμού εντός δέκα ημερών, μέχρι τις 14 Απριλίου. Στις 14 Απριλίου ζήτησε μια μικρή παράταση για να μαζέψει στοιχεία, παράδειγμα από το πρωτοδικείο που κάποιοι θεωρούσαν έναν και δύο μήνες. Τα πήρε και αυτά. Αυτά είναι σημερινά γιατί εξελίσσεται η διαδικασία. 
Σας λέω, λοιπόν, τώρα ότι μέχρι τέλος του μήνα -υπεβλήθησαν τώρα τα συμπληρωματικά στοιχεία από τον ανάδοχο- να τελειώσουμε και πάμε στην υπογραφή της σύμβασης. Έγινε κατανοητό από τους χρόνους που διάβασε στην εξέλιξη των βημάτων μέχρι να φθάσουμε στη συμβασιοποίηση ότι έχουν τηρηθεί απολύτως και οι απαραίτητοι ενδιάμεσοι χρόνοι -γιατί υπάρχουν θεσμικά και κάποιοι χρόνοι που πρέπει να τηρηθούν-, για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά την ταχύτητα, είναι βέβαιο -παρ’ όλο που σας είπα ότι τέτοιες ταχύτητες δεν έχουν ξανά υπάρξει- και λόγω ιδιαιτερότητας που εκφράσατε και εσείς ότι και εμείς θα είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε και, στο βαθμό που μας επιτρέπεται, να πιέσουμε για την τήρηση των χρόνων και αν μπορούμε και στην ολοκλήρωση και σε μικρότερους χρόνους. Αυτό να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε προς κάθε κατεύθυνση. 
Στις μελέτες αυτές -επειδή αναφερθήκατε στο σεισμό και αναφερθήκατε και στις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν με αφορμή τη γνώση και την εμπειρία από το συγκεκριμένο σεισμό ή τους σεισμούς που εξελίσσονται- θα υπάρξουν και γεωλογικές μελέτες. Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν και στο τέλος, στο προεδρικό διάταγμα, θα αναφέρεται ότι μέσα από την εμπειρία και τη γνώση των τελευταίων σεισμικών φαινομένων πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στον σχεδιασμό και στις μελέτες των κτιρίων, ανάλογα με τη χρήση και τη σημαντικότητα, τι συντελεστές ασφαλείας και σεισμικοί συντελεστές θα πρέπει να καλύπτουν την περιοχή σας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. 
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ, κύριε Υπουργέ.