23 Φεβρουαρίου 2024

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

 

«Όχι» θα πει τελικά το ΠΑΣΟΚ επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

«Η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο;»
«Δεν απαγορεύουμε. Ρυθμίζουμε. Αυτό είναι η Σοσιαλδημοκρατία, δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό,  προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά – και το υπογραμμίζω – με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά, -γιατί αυτό κάνουν με το franchising –  στο Λεκανοπέδιο.


 Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δε βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δε θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο; Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό. Εν ολίγοις, τον νόμο δε θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

 

Ως προς τους πολιτικούς συσχετισμούς ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «υπάρχει μία ασυμμετρία στο πολιτικό σύστημα» και κάλεσε τον ελληνικό λαό στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές «να απαντήσει σε αυτήν την ασυμμετρία και να μας δώσει τη δύναμη να είμαστε, όχι μόνο αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Ώστε να μπει ένας φραγμός στις επιπολαιότητες, τις αστοχίες και τις λανθασμένες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κρίσιμο και για την ποιότητα δημοκρατίας μας και για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος να είναι το ΠΑΣΟΚ πολύ ισχυρό στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές».