16 Φεβρουαρίου 2024

Νέος Δικαστικός Χάρτης: Για δίωρες στάσεις ή αποχή ετοιμάζονται οι δικαστικοί υπάλληλοι Τι προβλέπει η απόφασή τους. Σήμερα Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 οι τελικές σχεδιασμοί για τις κινητοποιήσεις τους.

Στη… γωνία περιμένουν οι δικαστικοί υπάλληλοι για το νέο Δικαστικό Χάρτη. Με το μέτωπο των δικηγόρων να οδεύει προς αποκλιμάκωση, έρχεται νέος πονοκέφαλος από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).


Σημείο αιχμής, όπως καταγράφηκε ο νέος Δικαστικός Χάρτης, που μεταξύ άλλων αιτημάτων τους αναμένεται να οδηγήσει σε κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας και διακοπές, ενώ θα κορυφωθούν και στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 28 Φεβρουαρίου.


«Το θέμα της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη αφορά το σύνολο των δικαστικών υπαλλήλων της Χώρας και οι απόψεις και η αγωνία που εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το σημαντικό ρόλο που έχουν οι Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι» τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση της ΟΔΥΕ.


«Απαιτούμε να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία!» υπήρξε η αναφορά των μελών της για το νέο Δικαστικό Χάρτη, ενώ τονίστηκε πως «έως αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχει ληφθεί και ανακοινωθεί απόφαση σχετικά με τις κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα, καθώς υπήρξε απόλυτη ομοφωνία στην αναγκαιότητα δράσης και αντίδρασης, υλοποιώντας την απόφαση του συνεδρίου των Σερρών».


Δικαστικοί υπάλληλοι για νέο Δικαστικό Χάρτη: Τι προέβλεπε η απόφαση του Συνεδρίου

«Το Συνέδριο της ΟΔΥΕ απορρίπτει το Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη και γενικότερα την πρόθεση της κυβέρνησης για την κατάργηση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σ’ όλη τη χώρα, που εντάσσεται σ’ ένα συνολικό σχέδιο περιορισμού του λαού στην Δικαιοσύνη.» τονιζόταν στην απόφαση.


Δικαστικοί υπάλληλοι για νέο Δικαστικό Χάρτη

FREEPIK


Εκεί αναφερόταν ότι «το κυβερνητικό σχέδιο, αν προχωρήσει, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων που ξαφνικά μπορεί να βρεθούν να εργάζονται σε άλλη πόλη απ’ αυτή που κατοικούν. Αντίστοιχα προβλήματα – ακόμα και επιβίωσης – θα αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης.


Η θέση μας ενάντια στο Πόρισμα δεν εκκινεί από κάποια προσκόλληση στο «παρελθόν» ή κάποια συντεχνιακή λογική, αλλά απ’ την παντελή αντίθεσή μας στο κριτήριο με το οποίο γίνονται οι προτάσεις για τον ανασχεδιασμό του δικαστικού χάρτη. Το κριτήριο αυτό είναι η λογική του κόστους – οφέλους και η «εξοικονόμηση πόρων», τείνοντας σε μια λογική επιχειρηματικής λειτουργίας όπου τα πάντα υποτάσσονται στο οικονομικό κέρδος».


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη του Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. με εκπροσώπους των Δ.Σ. των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων δικαστικών υπαλλήλων της Χώρας, με μόνο θέμα την ενημέρωση για το επικείμενο νομοσχέδιο αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη και προγραμματισμό κοινής δράσης, όπως αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση Δ.Σ. της 9ης Φεβρουαρίου 2024.


Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 42 πρωτοβάθμιους συλλόγους.


Το θέμα της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη αφορά το σύνολο των δικαστικών υπαλλήλων της Χώρας και οι απόψεις και η αγωνία που εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το σημαντικό ρόλο που έχουν οι Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι.


Έως αύριο θα έχει ληφθεί και ανακοινωθεί απόφαση σχετικά με τις κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα, καθώς υπήρξε απόλυτη ομοφωνία στην αναγκαιότητα δράσης και αντίδρασης, υλοποιώντας την απόφαση του συνεδρίου των Σερρών.


Απαιτούμε να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία!


ΠΗΓΗ https://www.dikastiko.gr/