21 Φεβρουαρίου 2024

«Αίτημα επέκτασης του χρόνου απασχόλησης στο Πρόγραμμα Επιχορήγησης των μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών»

 


ΕΡΩΤΗΣΗ
Του: Κουπελόγλου Συμεών, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ:
Την κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Την κ. Υπουργό Εσωτερικών

Κυρίες Υπουργοί,
Σχετικά με το Πρόγραμμα Επιχορήγησης των μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών της Δ.ΥΠ.Α, πολύ συχνά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από τους άμεσα ενδιαφερόμενους που απασχολούνται ήδη σε υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά κυρίως σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις των ΟΤΑ, που αφορούν στον χρόνο απασχόλησής τους σε αυτές, όπως προβλέπεται από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Οι δικαιούχοι του Προγράμματος δεν έχουν το δικαίωμα να απασχολούν μέσω τους προγράμματος τους ωφελούμενους πέραν των 24 μηνών το μέγιστο (η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες). Γεγονός είναι ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος, αν και επιθυμούν τις περισσότερες φορές να συνεχίσουν να απασχολούν πέραν του προβλεπόμενου εκ του Προγράμματος χρόνου τους ωφελούμενους, δε δύνανται εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου που προβλέπεται. 


Προβαίνουν λοιπόν αναγκαστικά σε κάλυψη των πάγιων αναγκών τους με την πρόσληψη νέων προσώπων, που βεβαίως μπορεί να είναι εξίσου ικανά, χωρίς αυτό να συμβαίνει ασφαλώς κατά κανόνα, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι δικαιούχοι που αναγκάζονται να χάσουν τη θέση τους έχουν ήδη αποκτήσει μεγάλη εξοικείωση με το αντικείμενο στο οποίο απασχολούνται λόγω της εμπειρίας τους κατά το διάστημα απασχόλησής τους και κατά συνέπεια είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις ανάγκες της όποιας υπηρεσίας εργάζονται, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει ένας σχετικά νεκρός χρόνος, που έχει να κάνει με την εξοικείωση των νεοπροσληφθέντων αντικαταστών τους, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, χρειάζονται κι αυτοί ένα λογικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκτήσουν τη σχετική εμπειρία για να είναι τα μέγιστα παραγωγικοί. Επιπροσθέτως, οι ωφελούμενοι είναι αναγκασμένοι να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για απασχόληση σε νέο φορέα ή υπηρεσία, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από τον εναπομείναντα χρόνο εργασίας που υπολείπεται για τη συνταξιοδότησή τους και ό,τι αυτό συνεπάγεται, έως ότου επαναπροσληφθούν στη νέα υπηρεσία ή φορέα. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, το Πρόγραμμα Επιχορήγησης των μακροχρόνια ανέργων χρήζει επανεξέτασης ως προς την επέκταση του χρόνου απασχόλησης των ωφελούμενων, του οποίου οι προθεσμίες θα πρέπει να είναι ανοικτές, εφόσον οι ανάγκες του κάθε φορέα ή της κάθε υπηρεσίας εξακολουθούν να υφίστανται κι εφόσον αμφότεροι, δικαιούχοι και ωφελούμενοι, επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας τους.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεστε να αλλάξετε τον χρονικό περιορισμό που τίθεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον χρόνο απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων ή να προσθέσετε με νέο όρο τη δυνατότητα επέκτασής του κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις ανάγκες του δικαιούχου φορέα ή της επιχείρησης, όπως ανάλογα με την περίπτωση προκύπτει και εφόσον αμφότερες οι πλευρές των δικαιούχων και ωφελούμενων επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας τους;
Ο ερωτών βουλευτής
ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
=======================================================

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων
Αθήνα





ΘΕΜΑ: «Αίτημα επέκτασης του χρόνου απασχόλησης στο Πρόγραμμα Επιχορήγησης των μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών».

ΣXET.: H αριθ. πρωτ. 2764/23-01-2024 Ερώτηση.


Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή   από το βουλευτή κ.
Συμεών Κουπελόγλου σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:
Α. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, την προστασία των ανέργων και την επιστροφή τους σε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με ενωσιακούς και εθνικούς πόρους αφορούν σε προγράμματα κατάρτισης, εργασιακής εμπειρίας, απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, καθώς και προγράμματα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές απευθύνονται τόσο στον γενικό πληθυσμό (προγράμματα ευρύτερης ηλιακής στόχευσης), όσο και σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες.
Ειδικότερα, βάσει της αριθ. οικ. 28286/450/20-06-2017 (Β’ 2307) ΚΥΑ, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 74 του ν. 3863/2010 (Α’ 115), υλοποιείται από τη ΔΥΠΑ από το 2017 ειδικό πρόγραμμα για την πλήρη απασχόληση ανέργων, ηλικίας άνω των 55 ετών.
Αρχικός σκοπός του προγράμματος ήταν η πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Μετά την ψήφιση του άρθρου 61 του ν. 5045/2023 ( 136 Α’ ), που τροποποιεί την παρ.6 άρθρου 74 ν.3863/2010, και την έκδοση της αριθ. 97449/07- 11-2023 ΚΥΑ ( 6394 Β) , για τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων ηλικίας πενήντα πέντε (55) ετών και άνω που σχεδιάζει και υλοποιεί η Δ.ΥΠ.Α., καταργείται όχι μόνο η προϋπόθεση της μακροχρόνιας ανεργίας, αλλά επιπλέον διευρύνεται το ηλικιακό όριο μέχρι τα 74 έτη. Ως εκ τούτου, τα συγκεκριμένα προγράμματα αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να μπορούν να ωφεληθούν επιπλέον άνεργοι ηλικίας 55 ετών και άνω που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δεδομένου ότι η ομάδα στόχος ανήκει σε ιδιαιτέρως ευάλωτες και μειονεκτικές κατηγορίες πολιτών, αναφορικά

με την ικανότητα ομαλής επανένταξής τους στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τα απαραίτητα έτη εργασίας για τη συνταξιοδότησή τους.
Κατά συνέπεια, με την υποβολή νέας αίτησης μπορούν να υποδειχθούν άνεργοι/ες οι οποίοι/ες δεν έχουν καταστεί μέχρι σήμερα ωφελούμενοι/ες του σχετικού Προγράμματος.
Σημειώνεται επίσης ότι με το άρθρο 6 της αριθ. οικ. 28286/450/20-06-2017 ΚΥΑ, όπως ισχύει, προβλέπεται ότι:
«Για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους δώδεκα
(12) μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα (12) μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του 12μηνου απασχόλησης».
Επομένως, τόσο στην αρχική ΚΥΑ του προγράμματος, όσο και στις τροποποιήσεις αυτής, δεν προβλέπεται η επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος πέραν των 24 μηνών(12+12) για τους ήδη απασχολούμενους.
Εξάλλου, με το άρθρο 5 του Π.∆. 81/2003, όπως ισχύει, ορίζεται ότι: “Σε περίπτωση που η χρονική διάρκεια των διαδοχικών συµβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισµένου χρόνου υπερβαίνει συνολικά τα δύο (2) έτη, τεκµαίρεται ότι µε αυτές επιδιώκεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της επιχείρησης ή εκµετάλλευσης µε συνέπεια τη µετατροπή αυτών σε συµβάσεις ή σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου”.

Επισημαίνεται πάντως ότι τα έτη 2022 και 2023, με τις   αριθ. 84253/13-9-2022 (Β’ 4898) και
97449/7-11-2023 (Β’ 6394) κοινές υπουργικές αποφάσεις, το εν λόγω πρόγραμμα ενισχύθηκε με
11.500 πρόσθετες θέσεις εργασίας και πλέον από την έναρξή του έχει προσφέρει συνολικά 21.500
θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Β. Επιπλέον από τη Δ.ΥΠ.Α. υλοποιείται, βάσει της αριθ. 110359/22-11-2022 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 6015), το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη
3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67».
Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 3.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων που προβλέπεται στην αριθ. οικ. 28286/450/ 20-6-2017 κοινή υπουργική απόφαση. Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, οι εργοδότες δεσμεύονται να προσλάβουν τους ωφελούμενους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, συνεπώς δημιουργείται προοπτική συνέχισης της απασχόλησής τους μετά την λήξη του διαστήματος επιχορήγησης στην επιχείρηση. Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Γ. Τέλος σημειώνεται ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας επεξεργάζεται σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά στην κατάρτιση Ειδικού προγράμματος στον δημόσιο τομέα της υγείας για την πρόσληψη 1.300 ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω. Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η δημιουργία 1.300 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης στον δημόσιο τομέα της υγείας, με την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το χρονικό διάστημα απασχόλησής τους βάσει του προγράμματος που

προβλέπεται στην αριθ. 28286/450/20-6-2017 κοινή υπουργική απόφαση μετά τις 30-09-2023 και είχαν απασχοληθεί μέσω του προγράμματος αυτού στους φορείς του Υπουργείου Υγείας.


Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΟΜΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ