23 Ιανουαρίου 2024

H γιορτή της βασιλόπιτας των Προσκόπων της Λέσβου!

 

Η μεγάλη αίθουσα τελετών του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης αποδείχθηκε τελικά πολύ μικρή να χωρέσει τα Λυκόπουλα, τους Προσκόπους και τους Ανιχνευτές, τους βαθμοφόρους τους αλλά και όλους τους φίλους της Προσκοπικής Κίνησης στο νησί που μαζί με εκπροσώπους της Εκκλησίας, των τοπικών πολιτικών και άλλων αρχών έκοψαν χθες Κυριακή 21 Ιανουαρίου τη βασιλόπιτα τους.Η εκδήλωση συμβολική σε αυτήν την αίθουσα του ιστορικού υπερεκατοντάχρονου σχολείου που είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Προσκοπικής Κίνησης στη Λέσβο μια και εκεί πριν από 111 χρόνια, στις 20 Ιανουαρίου 1913 ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς, πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής της ελεύθερης Λέσβου, μίλησε για τον Προσκοπισμό και παρουσίασε τον πρώτο Πρόσκοπο του νησιού. Γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της πρώτης Ομάδας προσκόπων στη Μυτιλήνη.

Η γιορτή των Προσκόπων ξεκίνησε με την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιττας την οποία ευλόγησε ο π. Χρήστος Κλάβας ιερέας της Μητρόπολης Μυτιλήνης.

Ακολούθησε η παρουσίαση του απολογισμού του έργου της Περιφέρειας Προσκόπων Λέσβου το χρόνο που έφυγε.
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Κώστας Βεργίτσης παρουσίασε τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανάδειξης νέου Περιφερειακού Εφόρου Λέσβου που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη ημέρα παρουσία του Κώστα Σερέτη βοηθού Γενικού Εφόρου για τα νησιά του Αιγαίου σύμφωνα με τα οποία τη θέση την επόμενη τριετία θα κατέχει η Έλπη (Ελπινίκη ) Δεληγιάννη. Η Έλπη Δεληγιάννη, ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας της Μήθυμνας,  είναι βαθμοφόρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, και έχει διατελέσει Υπαρχηγός και Αρχηγός τμημάτων, Αρχηγός του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων της Μήθυμνας και Αναπληρωτής Περιφερειακός Έφορος. Είναι δε η πρώτη γυναίκα Περιφερειακή Έφορος Προσκόπων στη Λέσβο αλλά και η πρώτη που κατάγεται από Προσκοπικό Σύστημα εκτός της πόλης της Μυτιλήνης.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του η νέα Έφορος δήλωσε «ιδιαίτερα συγκινημένη και ταυτόχρονα υπερήφανη για το καθήκον που με απόφαση των βαθμοφόρων της Λέσβου μου ανατέθηκε». Όπως είπε «θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ σε ετούτη την ιδιαίτερη τιμή γνωρίζοντας τις δυσκολίες αλλά ιδιαίτερα γνωρίζοντας πως διαδέχομαι το Στρατή Μπαλάσκα, έναν Περιφερειακό Έφορο που με την παρουσία του σφράγισε τα προσκοπικά πράγματα της Λέσβου.».
Σύμφωνα με την Έλπη Δεληγιάννη «στις μέρες της θητείας του Στρατή Μπαλάσκα, η τοπική Προσκοπική Κίνηση ξεπέρασε τις αδυναμίες της και κύρια την εσωστρέφεια της. Και σήμερα από σταθερές βάσεις είναι σε μια νέα αφετηρία. Αυτή του ποιοτικού προσκοπικού άλματος στο μέλλον. Στόχος μας να καταφέρουμε να έχουμε στη Μυτιλήνη αλλά και στα κεφαλοχώρια του νησιού περισσότερο, σύγχρονο και άρα καλύτερο προσκοπικό παιχνίδι για όλα τα παιδιά και τους νέους.».

‘Όπως είπε «το επόμενο διάστημα, η Περιφέρεια Προσκόπων της Λέσβου θα είναι σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης του έργου που ο εθελοντής Βαθμοφόρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων επιτελεί στο Προσκοπικό Τμήμα. Είναι η ώρα της παραπέρα στήριξης του Βαθμοφόρου στη Λέσβου. Έτσι ώστε να έχουμε σύντομα κι άλλους πολλούς βαθμοφόρους γέννημα θρέμμα αυτοί των δυνατών ντόπιων Συστημάτων».

Η Έλπη Δεληγιάννη ανακοίνωσε τέλος πως ορίζει αναπληρωτές Περιφερειακούς Εφόρους το Στέλιο Μανιώτη και τον Στρατή Βατή. Και πως αναθέτει στον απερχόμενο Περιφερειακό Έφορο Στρατή Μπαλάσκα καθήκοντα Εφόρου ακίνητης περιουσίας, υπεύθυνου της δημιουργίας του Προσκοπικού Κέντρου στην Εφταλού καθώς και της λειτουργίας του Εκπαιδευτικού Κέντρου στον Ασώματο.


Στη συνέχεια ο Στρατής Μπαλάσκας παρέδωσε την Περιφέρεια στη νέα Έφορο.

«Θέλω, είπε απευθυνόμενος στους ενήλικους Προσκόπους, σήμερα, τελευταία μέρα της θητείας μου σαν Περιφερειακός σας Έφορος να σας ευχαριστήσω για το παιχνίδι. Για την υπερπροσπάθεια. Για την ανοχή σας στα λάθη και στις φωνές μου… Θέλω να σας σφίξω το χέρι και να σας πω ‘ευχαριστώ’ για το ότι σταθήκατε δίπλα μου.

Θέλω να σας αποχαιρετήσω με ένα στίχο μιας γυναίκας ποιήτριας γραμμένο πριν 2700 χρόνια σε ετούτα τα χώματα. Της Σαπφούς:

‘Μερικοί λένε ότι το λαμπρότερο πράγμα πάνω στη μαύρη γη είναι ένας στρατός καβαλάρηδων, κι άλλοι ένας στρατός πεζών – εγώ όμως λέω ότι το λαμπρότερο είναι ό,τι τυχαίνει να αγαπά ο καθένας…’.
Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές, αδελφοί βαθμοφόροι της Περιφέρειας προσκόπων Λέσβου.

Αγαπήστε βαθειά τη ζωή, παλέψτε για αυτήν Αλλάξτε την. Μη το ξεχνάτε. ‘Το λαμπρότερο είναι ό,τι τυχαίνει να αγαπά ο καθένας’.

Η περίοδος Μπαλάσκα, μια περίοδος 18 χρόνων στην ιστορία των 111 χρόνων του Προσκοπισμού στη Λέσβο, τελειώνει. Από σήμερα, με την ανάδειξη της Έλπης μας, (μιας γυναίκας Προσκόπου της επόμενης από εμένα Προσκοπικής γενιάς),  στη θέση της νέας Περιφερειακής Εφόρου αρχίζει η περίοδος του ποιοτικού άλματος. Με σύγχρονες υποδομές πια και καλά εκπαιδευμένους βαθμοφόρους, χωρίς ‘βαρίδια’ και ‘εμμονές’ που κυριαρχούσαν στην τοπική μας κοινωνία πριν το 2006, η Λέσβος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ελληνικό Προσκοπισμό».

 
Στη γιορτή των Προσκόπων της Λέσβου, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Καλλίας, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και οι Αντιδήμαρχοι Εριφύλη Χιωτέλλη, Λευτέρης Κοτσώνης και Νίκος Γιαννάκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μυτιλήνης Πανάγος Κουφέλος και Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Μανώλης Ευσταθίου, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Αφροδίτη Βατή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου καθηγητής Νίκος Ζούρος, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ βορειοανατολικού Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, φίλοι της Προσκοπικής Κίνησης όπως ο Πρώην Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Τζιμής που ενεργά βοήθησε την Κίνηση στη περίοδο της Αντιδημαρχίας του, και παλιοί Πρόσκοποι μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων όπως ο Πρόεδρος της Ένωσης καθηγητής Μιχάλης Βαίτης, ο φαρμακοποιός Παντελής Πατερέλλης και ο δημοσιογράφος Στρατής Λιαρέλλης.
Παρόντες επίσης ο Αντιπρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και εμβληματικός εθελοντής του νησιού Σταύρος Μυρογιάννης, εκπρόσωποι  εθελοντικών οργανώσεων, και του αδελφού Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού με επικεφαλής την Έφορο του τοπικού τμήματος Βίκυ Τριβουλίδου.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης βοήθησαν το «ζαχαροπλαστείο Πανταζή», με τις βασιλόπιτες που προσέφερε ο παλιός πρόσκοπος Βασίλης Πανταζής και το βιβλιοπωλείο «Χατζηδανιήλ» με βιβλία που κληρώθηκαν στα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Η Περιφέρεια Προσκόπων Λέσβου ευχαριστεί ιδιαίτερα τη Διεύθυνση του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης για τη διάθεση της αίθουσας και τον Υποδιευθυντή του σχολείου Θανάση Καλαμάτα για την ξενάγηση συμμετεχόντων στην εκδήλωση, στην ιστορική βιβλιοθήκη.  
ΠΗΓΗ https://www.lesvosnews.net/