25 Ιανουαρίου 2024

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ – Νέα Προοπτική: Δύο ονόματα, μία ιστορία…αναρωτιόμαστε και ρωτάμε έχουν μηνυθεί όλοι αυτοί για αυτά που γράφουν;



ή αλλιώς, ένα κείμενο για τη λαμογιά και τη διαπλοκή δύο παρατάξεων της Δεξιάς!

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η Νέα Προοπτική αποτελούσαν πάντα τις από κοινού εστίες διαπλοκής στο σύλλογο. Και πως δεν θα μπορούσαν άλλωστε αφού αποτελούν κομμάτι της ίδιας σάρκας. Η Νέα Προοπτική (άλλοτε Νέοι Ορίζοντες) αποτελούν διάσπαση της ΔΑΠ από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης, του πολιτικού φορέα του Σαμαρά. Αλλά δεν είναι η κοινή τους πολιτική προέλευση που τους ενώνει αλλά η κοινή του πολτική πρακτική σε καθημερινό επίπεδο μέσα στο Σύλλογο. Κι επειδή ο καθένας εν τέλει κρίνεται από τις πράξεις του, ας δούμε μερικές από αυτες…

Βραβείο 1ου τσάτσικου ρόλου!

Τα γεγονότα των τελευταίων 2 εβδομάδων σχετικα με τις λαμογιές και τις παρατυπίες της (διεγραμμέννης πλέον από την Ιατρική) υπεύθυνης της ΔΑΠ είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους μας. Από την πλαστογραφία πιστοποιητικού γέννησης και πτυχίου ΚΑΤΕΕ μέχρι τη στέρηση θέσης άλλου υποψηφίου έχουν γίνει κτήμα του Συλλόγου. Το συγκεκριμένο περιστατικό βέβαια, όσο και αν μας εκπλλήσσει, αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου. Ακριβώς γιατί χρόνια τώρα οι δύο καθεστωτικές παρατάξεις της σχολής (ΔΑΠ – Ν.Πρ.) μας έχουν συνηθίσει σε κάθε είδους τσάτσωμα είτε αυτό είναι με το καθηγητικό κατεστημένο είτε είναι με το ίδιο το εκάστoτε υπουργικό επιτελείο.

Για όσους δεν τα γνωρίζουν, η μέχρι τώρα υπεύθυνος της ΔΑΠ μπήκε στη σχολή ως κατακτήρια με πολύ …περίεργο τρόπο:

Παρατήρηση 1η:Παρόλο που τα ΚΑΤΕΕ ως ιδρύματα υπήρξαν ως το 1983 (μετέπειτα έγιναν τα ΤΕΙ Αθήνας) η συγκεκριμένη εμφανίζεται στα μητρώα της σχολής εμφανίζεται ως απόφοιτη ΚΑΤΕΕ.

Παρατήρηση 2η :Παρόλο που η ημερόμηνία γέννησής της είναι η τελευταία χρονιά λειτουργίας των ΚΑΤΕΕ (δηλ. Το 1983), στα έγγραφα της σχολής εμφανίζεται ως γεννημένη το 1963! Όσο δηλαδή χρειάζεται για να πάρει πτυχίο υπερδιετούς φοίτησης από τα ΚΑΤΕΕ! Εκτός και αν η συγκεκριμένη αντί να γραφτεί στα μητρώα γεννήσεως, γράφτηκε στο πανεπιστήμιο…

Όσο και αν η ΔΑΠ προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα αυτά αποτελούν τυπογραφικά λάθη κι ότι ξαφνικά ο δαίμων του τυπογραφείου ξεκίνησε έναν ανίερο πόλεμο εναντίον τους, τα στοιχεία όπως και η προιστορία τους μιλούν από μόνα τους. Πολλά είναι γνωστά, δεν χρειάζεται να εστιάσουμε παραπάνω.

Είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα…

Από την άλλη πλευρά βέβαια, όσο αστεία και αν μας φαίνεται η στάση της ΔΑΠ, το ίδιο αστεία είναι και η στάση της Νέας Προοπτικής, η οποία εκπλήσσεται και αναρωτιέται πώς αυτά συμβαίνουν σε ένα ευνομούμενο κράτος (!). Γιατί όσο και αν κάνουν ότι ανακάλυψαν την Αμερική, η ιστορία της αυθαιρεσίας, της διαπλοκής, του ατομικού δρόμου, της λαμογιάς και του «πατάω επί πτωμάτων» ήταν και είναι κανόνας και για τη Ν.Πρ. Η πραγματικότητα μάλλον είναι ότι η 1η δύναμη της σχολής προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο περιστατικό για να τινάξει τη “ρετσινιά του τσάτσου” από πάνω της, προσπαθώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια ενός ολόκληρου Συλλόγου και να μας πείσει ως εγγυήτρια δύναμη της διαφάνειας. Και κάπου εδώ γελάνε και οι πέτρες στη Σχολή.. Για να θυμούνται, λοιπόν, οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι:

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα θυμούνται την περίπτωση των παλαιών υπευθύνων της “ανεξάρτητης παρέας”. Σκάνδαλο αντίστοιχου βελλινεκούς ήταν η παράκαμψη της λίστας αναμονής από τον Πλαστήρα στην αρχή με πλαστά έγγραφα που δήλωνε διαβητικός και στη συνέχεια (όταν κατάλαβε ότι δεν αποτελεί δικαιολογητικό χειρουργικής ειδικότητας) με έγγραφα που δήλωνε καρκινοπαθής.

  Από την άλλη, το γνωστό σε όλους μας μέλος ΔΕΠ Ιατρικής βιοχημείας, Γ. Σιάσος, πριν καλά καλά πατήσει τα 30 του, μελλοντικός -τότε- γαμπρός του προηγούμενου προέδρου Ιατρικής Στεφανάδη, και χωρίς να έχει κάνει ειδικότητα έγινε λέκτορας Ιατρικής! Σήμερα, βέβαια, διατηρεί αυτή τη θέση ασκώντας παράλληλα και Καρδιολογία -πού αλλού;!- στο Ιπποκράτειο στην κλινική του Στεφανάδη. Η διαπλοκή δεν τέλειώνει εκεί. Πριν 2 χρόνια στην εξέταση της βιοχημείας τα στελέχη της Ν.Πρ. έδιναν σε ξεχωριστό αμφιθέατρο, εκτάκτως ορισμένο, απαντώντας στις εξετάσεις με μολύβι και επιτηρητή -μα ποιόν άλλον;- τον αγαπημένο πρώην μέλος τους και νυν λέκτορα της έδρας, Γ.Σιάσο! Τα συμπεράσματα δικά σας.. Επίσης, πώς να ξεχάσει κανείς την επί χρόνια “ανταλλαγή” ψήφων μεταξύ του τότε προέδρου Στεφανάδη και της “ανεξάρτητης” παράταξης της Σχολής: με αντάλλαγμα ένα 10ράκι στα επιλεγόμενα μαθήματα του Στεφανάδη καλούσαν τους συμφοιτητές τους να ψηφίσουν τόσο τον ίδιο για πρόεδρο (νομιμοποιώντας πολιτικά τις επιλογές του μετέπειτα) όσο και την Νέα Προοπτική. Και η λίστα προφανώς είναι ακόμα μακριά…

Με όλα αυτά τα δεδομένα είναι λογικό να μην εκπλησσόμαστε όταν πριν από κάθε εκλογές και οι δύο αυτές παρατάξεις, σε συνεννόηση με την έδρα της ανατομίας (της οποίας καθηγητής είναι πρώην υφυπουργός της Ν.Δ…) πραγματοποιούν «συνέδριο» συρραφής τραυμάτων. Και σίγουρα έχουμε σταματήσει να πέφτουμε από τα σύννεφα σε κάθε ¨αποκάλυψη¨ καινούριου φαινομένου διαπλοκής των καθεστωτικών παρατάξεων με καθηγητές και υπουργεία. Δεν έχουμε σταματήσει όμως να οργιζόμαστε και να μην το επιτρέπουμε.

Επειδή τα ράσα δεν κάνουν τον παπά…δε μας ξεγελάνε!

Μετά τις «τόσες και τόσες» διαφορές τους ένα είναι αυτό που τους ενώνει: η λογική του ατομικού δρόμου, της προσωπικής ανέλιξης και της ατομικής διαπραγμάτευσης των όρων φοίτησης, εργασίας και διαβίωσης. 

Είναι αυτοί που προσπαθούν να χτίσουν τις πολιτικές και ακαδημαικές τους καριέρες στις πλάτες των ψηφοφόρων τους ακόμα και των πιο χαμηλόβαθμων μελών τους. 

Είναι αυτοί που υποτιμούν τους συλλογικούς αγώνες, σαμποτάρουν ανοιχτά τις Γενικές Συνελεύσεις (είτε βάζοντας την ίδια ώρα επιστημονικές εκδηλώσεις, είτε τρομοκρατώντας φοιτητές μέσω μηνυμάτων και αποθαρρύνοντας τους από το να πάρουν μέρος σε συλλογικές διαδικασίες) και συσπειρώνονται μέσω κοινών πλαισίων κάθε φορά που ο Σύλλογος κινητοποιείται για την εξασφάλιση των συλλογικών μας συμφερόντων με σκοπό να τον κατευθύνουν στην αδράνεια και να στρώσουν το δρόμο για την εφαρμογή κάθε κατάπτυστου αντιεκπαιδευτικού, και όχι μόνο, νόμου. 

Είναι τελικά αυτοί που μας καλούν να σκύψουμε το κεφάλι και να χάσει ο καθένας μόνος του αντί να νικήσουμε όλοι μαζί, αφού οι ίδιοι βολεύονται ατομικά και μάλιστα στις δικές μας πλάτες.

 Γιατί τελικά σκάνδαλα αντίστοιχα με το πρόσφατο της υπεύθυνης της ΔΑΠ μπορεί να βρει κανείς στην Ιατρική όποια πέτρα και αν σηκώσει. Αυτό που εν τέλει έχει σημασία είναι να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς και στα ιδεολογήματα που αναπαράγουν!

Ο ΣΦΙΑ πάντοτε απομόνωνε τέτοια κατάπτυστα φαινόμενα και θα συνεχίσει να το κάνει, κόντρα στις λογική της ατομικής διαπραγμάτευσης και με πίστη στη συλλογική διεκδίκηση της εργασιακής προοπτικής μας και των όρων σπουδών μας!
  
ΠΗΓΗ https://ariseaak.wordpress.com/