29 Ιανουαρίου 2024

Ο ορισμός του πολιτικού...

 


 Η πορεία και η τύχη της Ελλάδας θα ήταν καλύτερη  αν οι πολιτικοί  είχαν το θάρρος να λένε ολόκληρη την αλήθεια, να μένουν σταθεροί στις αρχές τους και να παίρνουν αποφάσεις υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. 

Δυστυχώς στον καιρό μας οι  περισσότεροι  αρκούνται  στην απλή διαχείριση της εξουσίας με γνώμονα το κομματικό συμφέρον και στις μπίζνες κρυφές αλλά και φανερές


 Βεβαίως, για όλα αυτά έχουμε ευθύνη κι εμείς οι απλοί πολίτες, γιατί δεν ενεργούμε ως ενεργοί πολίτες. Δεν επιλέγουμε αξιοκρατικά τους εκπροσώπους μας και αρκετές φορές επιλέγουμε εκπροσώπους με κριτήριο την εμφάνιση ή την προβολή από τα ΜΜΕ, γι’ αυτό και δεν ξεφεύγουμε από το τέλμα.

 Οι ασκούντες εξουσία διαχρονικά πρέπει να ενεργούν μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και να μη σκύβουν το κεφάλι μπροστά στους ισχυρούς, ούτε με νομοθετήματα παρακμής να αποπροσανατολίζουν την κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όποιος φιλοδοξεί να υπηρετήσει τον πολίτη και να προσφέρει στην κοινωνία πρέπει να έχει το θάρρος να παίρνει αποφάσεις με ορίζοντα που ξεπερνά τις επόμενες εκλογές, με στόχο το μέλλον και τις επόμενες γενιές, και να θυμάται πάντα τη ρήση του Αριστοτέλη ότι «και τοις νόμοις και τη άλλη οικονομία ούτω τετάχθαι ώστε μη είναι τας αρχάς κερδαίνειν (Πολ.1308b,32-34).