19 Ιανουαρίου 2024

Κεραμέως: Τι είπε για προκηρύξεις σχετικά με τις διοικήσεις φορέων του Δημοσίου



 Στην υλοποίηση του νόμου για τις διοικήσεις φορέων, αναφέρθηκε η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Η κ. Κεραμέως υπενθύμισε ότι ο νόμος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο και προέβλεπε δύο μήνες για την πρώτη πράξη που αφορά τα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στο νέο σύστημα.


 Όπως επισήμανε, η πράξη εκδόθηκε στον έναν μήνα και πρόσθεσε: «Είχαμε υποσχεθεί ότι πριν το τέλος του χρόνου θα δημοσιευθεί η πρώτη προκήρυξη – και πράγματι δημοσιεύθηκε η πρώτη προκήρυξη που αφορά στους επικεφαλής, τους διοικητές των ΥΠΕ – και αρχές του χρόνου δημοσιεύθηκε η προκήρυξη που αφορά στους διοικητές και αναπληρωτές των νοσοκομείων. Οι αιτήσεις για τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ξεκινούν αυτή την εβδομάδα και οι αιτήσεις για τους διοικητές νοσοκομείων ξεκινούν στις 22 Ιανουαρίου με καταληκτική ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου».

Πρόσθεσε δε ότι «ταυτόχρονα τρέχουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για προκηρύξεις σε φορείς του δημοσίου. Θυμίζω ότι με τον νόμο αυτό αυξάνονται τα προσόντα που απαιτούνται για υποψηφίους για αυτές τις θέσεις.».

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ για την επιλογή διοικήσεων υπάγονται οι Πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένων και των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων, είτε έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες είτε όχι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές, Διευθύνοντες ή Εντεταλμένοι Σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (εφεξής όργανα διοίκησης), των οποίων η επιλογή ανήκει στην Κυβέρνηση, με εξαίρεση τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Β` του ν. 3429/2005 (Α` 314) και τους φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α` 258).

Τα όργανα διοίκησης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου επιλέγονται σύμφωνα με τη διαδικασία του ν.5062/2023, μη θιγομένης πάντως της διαδικασίας κοινοβουλευτικής ακρόασης ή παροχής γνώμης, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.

Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 5062/2023, ομαδοποιούνται ως εξής:

α) Ομάδα Α: υπάγονται τα νομικά πρόσωπα οι αρμοδιότητες των οποίων εκτείνονται σε όλη την επικράτεια, με την επιφύλαξη της Ομάδας Β΄, καθώς και οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

β) Ομάδα Β: υπάγονται τα νομικά πρόσωπα οι αρμοδιότητες των οποίων έχουν όλως ειδικό χαρακτήρα ή εκτείνονται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας, με την επιφύλαξη της Ομάδας Γ.

γ) Ομάδα Γ, στην οποία υπάγονται τα νοσοκομεία.