18 Ιανουαρίου 2024

Περίεργη δήλωση Μουτζούρη για τη δομή στη Βάστρια Λέσβου

 


Πρότεινε ο χώρος και οι κατασκευές να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές δομές τις οποίες στερείται η Λέσβος.

Πιάνουν τόπο οι συναντήσεις και οι παραινέσεις της κυβέρνησης προς τον μέχρι πρότινος πολέμιό της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη ή βρισκόμαστε μπροστά σε μια διπλωματικού τύπου δήλωση; Οπως και να έχει, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και κύριος εκφραστής της πολεμικής εναντίον της κατασκευής προσφυγικών δομών στα νησιά προχώρησε σε μία μάλλον εξεζητημένη δήλωση για τη Βάστρια.


Σε δελτίο Τύπου, που ακολούθησε επίσκεψη του ίδιου και άλλων μελών της περιφερειακής αρχής στον χώρο εργασιών για την κατασκευή προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο, πρότεινε ο χώρος και οι κατασκευές να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές δομές (π.χ. κατασκηνώσεις παιδιών, καταλύματα για τρίτη ηλικία, προετοιμασία αθλητών) τις οποίες στερείται η Λέσβος.


Θέση που, αν μη τι άλλο, γεννά ερωτήματα, αφού ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι βρίσκεται σε πλήρη ισχύ η σχετική απόφαση υπ’ αριθμόν 1335/2023 του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση που είχε καταθέσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για ακύρωση της αδειοδότησης της Κατασκευής Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στην Πλάτη-Βάστρια της Λέσβου.


Η αίτηση της Περιφέρειας και δύο όμορων Κοινοτήτων έγινε δεκτή λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης και παράλληλα ακυρώθηκε και η έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ.μ. προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή, πλάτους τουλάχιστον 8 μέτρων μέσα σε δασική έκταση.


Ο ίδιος βέβαια στο χθεσινό δελτίο Τύπου επαναλαμβάνει ότι «η Περιφερειακή Αρχή παραμένει σταθερή και αμετακίνητη στην από το 2019 θέση της, στην απαλλαγή των νήσων από τις δομές παράτυπων οικονομικών μεταναστών λόγω της ιδιάζουσας γεωγραφικής θέσεώς τους και σημειώνει για πολλοστή φορά τους κινδύνους που εγκυμονεί η χωροθέτηση στην καρδιά του πευκοδάσους της νήσου Λέσβου, η καταστροφή από τις τεράστιες διανοίξεις οδών και εκσκαφών στην περιοχή της Βάστριας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη Λέσβο».


Ομως τι θα σημαίνει άραγε τυχόν αποδοχή της πρότασής του από πλευράς κυβέρνησης, πλην της κατασκευής του δρόμου πρόσβασης και των κινδύνων που συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για το δάσος της περιοχής αλλά και για όλη τη Λέσβο; Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και γίνονται ακόμα πιο έντονα αν συνυπολογίσουμε ότι έναν μήνα πριν, ο ίδιος είχε συναντηθεί με τον κ. Καιρίδη, με τον υπουργό τότε να ανακοινώνει περιχαρής και με νόημα ότι ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μουτζούρης επισκέφθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και ότι οι δυο τους «δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη στενή συνεργασία υπουργείου και περιφέρειας και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού με στόχο την εξυπηρέτηση τόσο του περιφερειακού όσο και του εθνικού συμφέροντος».


Θυμίζουμε ακόμη ότι πριν από δύο εβδομάδες ο κ. Μουτζούρης παραβρέθηκε σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και της επιτρόπου της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον. Στη συνέχεια ο ίδιος μετέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού: «Ο πρωθυπουργός μού ζήτησε να μεταφέρω προς τους πολίτες των νησιών που σήκωσαν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης πως θα είναι δίπλα τους, με την ελπίδα ότι θα υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι από την Ε.Ε.».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΟΥΔΗΣ

https://www.efsyn.gr/