26 Ιανουαρίου 2024

Νέα παρέμβαση Παρασκευαΐδη στη βουλή για τους κτηνοτρόφους

 

Η ερώτηση κατατέθηκε μαζί με άλλους 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω αύξησης του κόστους των ζωοτροφών
Δεύτερη παρέμβαση στη Βουλή, υπέρ των κτηνοτρόφων των νησιών έκανε ο Βουλευτής Λέσβου, Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης και άλλοι 10 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Χνάρη Μανώλη, καταθέτοντας για 2η φορά ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Αρμόδιους Υπουργούς για την καθυστέρηση καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης “ΑΜΑΛΘΕΙΑ” στους κτηνοτρόφους των νησιών, λόγω της μεγάλης αύξησης των πρώτων υλών και του κόστους της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αναφέρει: 

«Σύμφωνα με το άρθρο 113 παρ. του ν. 4926/2022 όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 5039/2023, θεσπίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ».

Σκοπός της τελευταίας είναι η οικονομική ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα (πχ.Ιόνιο, Βόρειο, Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο κτλ), για την αντιμετώπιση της  σημαντικής αύξησης του κόστους στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Αρμόδιο δε όργανο υλοποίησής τους ορίστηκε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Επισημαίνεται ότι το εν το λόγω μέτρο,  λήφθηκε με πρώτη εφαρμογή στην Κρήτη και κατ’ επέκταση στις λοιπές νησιωτικές περιφέρειες, δεδομένου ότι οι παραγωγοί της Κρήτης έχουν εξαιρεθεί αναίτια και αδικαιολόγητα από το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Κατόπιν των ανωτέρω, την 20/10/2023 προβήκαμεστην κατάθεση της υπ’αρ. 1259/2023 Ερώτησης, απευθυνόμενοι προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, με αίτημα τον ορισμό ακριβούς χρονοδιαγράμματος καταβολής της,εξαιτίας και των παρατάσεων που έλαβαν χώρα.

Tην 30η Οκτωβρίου 2023,λάβαμε σχετική απάντηση, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μετά από παράταση που δόθηκε  ... έληξε την 30η Σεπτεμβρίου 2023…» και ότι μετά ο πέρας της ελεγκτικής διαδικασίας..η υπηρεσία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες …. αναφορικά με την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, και ενώ έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 3 μηνών από την ανωτέρω απάντηση και 9 μήνες από την εξαγγελία του μέτρου, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μας να εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση που επιτείνονται απότις πρόσφατες αστοχίες στην πληρωμή  της βασικής ενίσχυσης.

Επειδή οι καθυστερήσεις στην καταβολή της είναι τεράστιες και αδικαιολόγητες.

Επειδή εξαιτίας και των αστοχιών στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης οι κτηνοτρόφοι μας έχουν επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με συνέπεια να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Επειδή η ως άνω οικονομική ενίσχυση θα έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί δεδομένου ότι αφορούσε την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής του προηγούμενου έτους.

Ερωτάσθε εκ νέου  κ.κ. Υπουργοί:

1) Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στην καταβολή της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης;

2)Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της προς τους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα δεδομένων των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που έχουν λάβει χώρα;»