Η επιχείρηση για να αυξηθεί το προσωπικό στις μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και οι επικείμενες κρίσεις στην κορυφή
Τα σχέδια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την άμεση ενίσχυση με προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών πρώτης γραμμής και οι αποφάσεις του στις επικείμενες κρίσεις στο σώμα, που προαναγγέλλονται «βαθιές», μονοπωλούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις συζητήσεις μεταξύ των ενστόλων στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στη ΓΑΔΑ και όχι μόνο, χωρίς ακόμη να έχουν απορροφηθεί οι κραδασμοί απ’ όσα προηγήθηκαν: από την αιφνίδια αντικατάσταση των Γιάννη Οικονόμου και Κώστα Κατσαφάδου από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.
Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί του, ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται να επεξεργάζεται σχέδια με στόχο την ενίσχυση με προσωπικό αποδεκατισμένων υπηρεσιών, όπως η Αμεση Δράση, η Τροχαία και τα αστυνομικά τμήματα στο κέντρο της Αθήνας και περιοχές με μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας, όπως είναι για παράδειγμα η Δυτική Αττική. Οπως είχε πρόσφατα αποκαλύψει η «Κ», ο αριθμός των περιπολιών που εκτελούν τόσο οι δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. όσο και τα περιπολικά της Αμεσης Δράσης είναι σε ιστορικό χαμηλό καθώς, ενδεικτικά, σε περιοχές όπως ο τομέας Νοτιοανατολικής Αττικής, που εκτείνεται από τον Αγιο Δημήτριο μέχρι το Σούνιο, περιπολούν ανά βάρδια μόλις τρεις ομάδες ΔΙ.ΑΣ.
Ξεχασμένος από το 2017
Στη διάρκεια της εβδομάδας διπλασιάστηκε ο αριθμός των αστυνομικών –κυρίως γυναίκες– που υπηρετούν στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης (το γνωστό «100»), με τον αριθμό τους από 57 να αυξάνεται σε 120, ούτως ώστε να είναι άμεση η ανταπόκριση σε περίπτωση που ένας πολίτης καλεί σε βοήθεια και να μην υπάρχει μεγάλη αναμονή, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Οι περισσότερες γυναίκες αστυνομικοί αποδεσμεύτηκαν από υπασπιστήρια αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., όπου είχαν αποσπαστεί, ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας ξεκίνησε και προσπάθεια να επανέλθουν σε μάχιμες υπηρεσίες αστυνομικοί που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα αποσπασμένοι, π.χ. σε ανεξάρτητες Αρχές. Εντοπίστηκε –ενδεικτικά– περίπτωση ενστόλου που υπηρετεί αποσπασμένος σε ανεξάρτητη Αρχή από το μακρινό 2017.
Αντίστοιχα, αναμένεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες με στόχο να επιστρέψουν σε υπηρεσίες στην πρωτεύουσα αστυνομικοί που έχουν για διάφορους λόγους και με διάφορα προσχήματα μετακινηθεί στην περιφέρεια. Συνεργάτες του νέου υπουργού διαπίστωσαν, για παράδειγμα, ότι στη Λέσβο παραμένουν αποσπασμένοι περίπου 200 αστυνομικοί από την Αττική, παρά το γεγονός ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τη μετακίνησή τους στο Ανατολικό Αιγαίο μέχρι σήμερα, η αστυνομία προχώρησε στην πρόσληψη συνοριοφυλάκων για την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. στη μεθόριο.
Συνεργάτες του υπουργού διαπίστωσαν ότι στη Λέσβο παραμένουν απο- σπασμένοι περίπου 200 αστυνομικοί από την Αττική, παρότι έχουν γίνει προσλήψεις συνοριοφυλάκων.
Στο μέσον της εβδομάδας ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημερώθηκε και για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου αποδέσμευσης αστυνομικών από τη φρούρηση στόχων και τη φύλαξη επισήμων. Το σχέδιο άρχισε να υλοποιείται από τον Γιάννη Οικονόμου σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξάλλου είχε προβεί σε σχετικές εξαγγελίες από το βήμα της Διεθνούς Eκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 600 αστυνομικοί έχουν αποχωρήσει από τη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και ακόμη 1.000 που υπηρετούν σε διευθύνσεις της ΓΑΔΑ έχουν αποδεσμευτεί από φυλάξεις VIP. Πρόθεση και του νέου υπουργού είναι η διαδικασία να συνεχιστεί με στόχο να αυξηθεί η εμφανής αστυνόμευση και να ενισχυθούν με προσωπικό επιχειρησιακές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τμήματα, όπως για παράδειγμα αυτό του Ασπροπύργου που αριθμεί μόλις 9 άτομα προσωπικό.
«Σκούπα»
Ριζικές, στο μεταξύ, αναμένονται και οι αλλαγές σε πρόσωπα μέσω των τακτικών κρίσεων στο σώμα, που πρόκειται να ξεκινήσουν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Στην ηγεσία της κυβέρνησης εξάλλου φτάνουν ήδη από το καλοκαίρι εισηγήσεις για αποστρατεία ανωτάτων αξιωματικών της αστυνομίας. Ο προκάτοχος του κ. Χρυσοχοΐδη, Γιάννης Οικονόμου, στους πέντε μήνες της θητείας του στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φέρεται να είχε εισηγηθεί τρεις φορές τη διεξαγωγή έκτακτων κρίσεων στο σώμα και την αντικατάσταση τόσο του σημερινού αρχηγού Λάζαρου Μαυρόπουλου όσο και των υπολοίπων τεσσάρων αντιστρατήγων που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας.
Παρόμοιο αίτημα είχε διατυπώσει και ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος σε υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν το φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν. Αν και οι σχετικές εισηγήσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας δεν εισακούστηκαν, εκτιμάται ότι ο νέος υπουργός θα μπορέσει να προχωρήσει σε βαθιές τομές στην επετηρίδα και να προκαλέσει ένα «σοκ» στο εσωτερικό του σώματος, εκπέμποντας μήνυμα «επανεκκίνησης».
Σε περίπτωση που πράγματι οδηγηθούν σε αποστρατεία και οι πέντε αντιστράτηγοι του σώματος (πληροφορίες αναφέρουν ότι κινούνται για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους) τότε φαβορί για τη θέση του αρχηγού θεωρείται ο δεύτερος στην επετηρίδα υποστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος, επικεφαλής σήμερα του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Ανακατατάξεις, όμως, αναμένονται και στα πρόσωπα που στελεχώνουν τμήματα και υποδιευθύνσεις ευαίσθητων επιχειρησιακών μονάδων, όπως για παράδειγμα η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, με τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη να συναντάται μεσοβδόμαδα με τους επικεφαλής της ιδιαίτερα σημαντικής, κατά την τρέχουσα συγκυρία, Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους.
Οι αλλαγές στη δομή και το οργανόγραμμα των ευαίσθητων υπηρεσιών, που ξεκίνησε να επεξεργάζεται η προηγούμενη πολιτική ηγεσία (είχε συγκροτηθεί επιτροπή με αποστολή να καταθέσει σχέδιο αναδιάρθρωσης έως την 20ή Φεβρουαρίου) μοιάζει να παίρνουν προσωρινά μόνο παράταση.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ