30 Ιανουαρίου 2024

«Φωτιά» τα τυριά, 50% αύξηση στη φέτα-Τι καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι



 Οι ανατιμήσεις στις τιμές του γάλακτος και των παραγώγων του συνεχίζονται, με τα τυριά να έχουν πάρει… φωτιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, οι τιμές των περισσότερων τυριών έχουν αυξηθεί σχεδόν 50% μέσα σε δύο χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φέτα.

Ενδεικτικά οι αυξήσεις των τιμών των γαλακτοκομικών μέσα σε δύο χρόνια:

– Φέτα βαρελίσια συσκευασμένη:  8,50 € (Ιανουάριος ’22), 12 € (Ιανουάριος ’23), 12,70 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +49,4%. Σε σουπερμάρκετ έως 17,33 €/ κιλό.

– Ανθότυρο: 5,50 € (Ιανουάριος ’22), 7,80 € (Ιανουάριος ’23), 7,80 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +41,8%.

– Μυζήθρα: 8,50 € (Ιανουάριος ’22), 11,50 € (Ιανουάριος ’23), 12,30 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +44,7%.

– Γραβιέρα: 12 € (Ιανουάριος ’22), 16,50 € (Ιανουάριος ’23), 17,60 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +46,6%.

– Κεφαλογραβιέρα: 11 € (Ιανουάριος ’22), 15,50 € (Ιανουάριος ’23), 15,80 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +43,6%.

– Γιαούρτι σε πήλινο: 3,80 € (Ιανουάριος ’22), 5 € (Ιανουάριος ’23), 5 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +31,6%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τιμή που φεύγει το γάλα από τον παραγωγό διαμορφώνεται:

– Πρόβειο: 1,58 – 1,65 € (έως Οκτώβριο ’23), 1,40 – 1,52 € (Ιανουάριος ’24)

– Κατσικίσιο: 1 – 1,10 € (έως Οκτώβριο ’23), 0,90 – 0,94 € (Ιανουάριος ’24).

Τι καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

«Όταν εμείς έχουμε κόστος για την παραγωγή ενός κιλού πρόβειου γάλακτος, 1,64 € μ.ό. και γίδινο 1,15 € και πωλούσαμε το γάλα μας μέχρι τον Οκτώβρη με 1,60 € το πρόβειο, έρχονται οι μεταποιητές, αυθαίρετα, από τα τιμολόγια του Νοέμβρη που αγοράζουν το γάλα και ρίχνουν την τιμή κάτω από το 1,50 € στο πρόβειο. Μας καταστρέφουν, και ενώ στο ράφι οι τιμές δεν πέφτουν», εξήγησε στο MEGA, o Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων.

«Οι επιδοτήσεις που περνάμε μειώθηκαν από 30 – 50%, ανεβαίνει το κόστος, μεγάλη θνησιμότητα στα αρνιά, πάνω από 30%, και φτάνουμε σε ένα σημείο να μην μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας γιατί όχι μόνο δεν κερδίζουμε, αλλά χάνουμε».

Όπως λέει ο ίδιος, από το 2021 το κόστος της παραγωγής «πέταξε πάνω από το 100%, οι ζωοτροφές και η ενέργεια. Τα προηγούμενα 2 χρόνια αποχωρήσαν από το επάγγελμα 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι. Συνολικά η κτηνοτροφία περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο, γι’ αυτό έχουμε βγει στους δρόμους μαζί με τους αγρότες».

Πηγή: Reporter.gr