Το ευχαριστήριο tweet του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας -και- προς την Ελλάδα για την αποστολή πυραύλων Stinger, εξαφάνισε κάθε ψήγμα αξιοπιστίας για το Μαξίμου και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία επί δύο χρόνια ψεύδεται και διαψεύδει παραπλανητικώς ότι έχει δώσει σύγχρονα όπλα (από το ελληνικό οπλοστάσιο και όχι παροπλισμένα) στο Κίεβο.
Οτιδήποτε λέει πια η Κυβέρνηση αυτή, δεν μπορεί να μένει αφιλτράριστο και να γίνεται πιστευτό, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του παίζουν με τα θέματα ασφάλειας της χώρας και της εθνικής άμυνας, αποκρύπτοντας τη διαχείριση που γίνεται στα οπλικά συστήματα που έχουν αγοραστεί με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού.
«Ναυαρχίδα» των περισσότερων διαψεύσεων ήταν ο -μέχρι τον Μάιο του 2023 ΥΕΘΑ- Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος με θράσος και αλαζονεία φωνασκούσε (όταν δεν επικαλείτο το «απόρρητο») ότι δεν έχουμε στείλει Stinger στην Ουκρανία, αλλά και πως οι αποστολές όπλων και οπλικών συστημάτων δεν αποδυνάμωναν την ελληνική άμυνα!
Μάλιστα επί μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο ο ίδιος, όσο και η Κυβέρνηση που υπηρετούσε, απαξίωναν όσους ξεγύμνωναν τα κρυφά σχέδια του Μαξίμου. Κάτι που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, μιας και εναντίον κάθε αντίθετης φωνής εξαπολύεται επικοινωνιακός πόλεμος.
Το χρονικό των ψεμάτων Παναγιωτόπουλου
Η ασφυκτική πίεση από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας «δημοκρατία» και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είχαν υποχρεώσει τον τέως υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να δώσει στις 8 Ιουνίου 2022, για πρώτη και τελευταία φορά, κάποιες λεπτομέρειες για τα όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία.
Όμως, ακόμα και τότε δεν είχε καμία αναφορά για τους πυραύλους Stinger. Ο υπουργός είχε μιλήσει τότε στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.
Αναφερόμενος στο τι είχαν μέχρι στιγμής ζητήσει ως βοήθεια οι ίδιοι οι Ουκρανοί, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε πει πως αιτήθηκαν πυροβόλα διαμετρήματος 155 και 122 χιλιοστών, πυρομαχικά και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών (που δεν στείλαμε, όμως, όπως είχε υποστηρίξει), τεθωρακισμένα και άρματα μάχης και μεταφοράς στρατιωτών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ και συστοιχίες βλημάτων.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε προσθέσει πως για το υλικό που είχε αποστείλει η χώρα μας στην Ουκρανία θα λάμβανε αποζημίωση 7.700.000 ευρώ.
Επίσης, ο τότε ΥΕΘΑ είχε επισημάνει -ψευδώς- πως ό,τι δόθηκε προερχόταν από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν αφορούσε κρίσιμο εξοπλισμό.
«Εξήγησα πώς δημιουργήθηκαν τα αποθέματα, με συστήματα που αναβαθμίστηκαν ή αντικαταστάθηκαν από πιο σύγχρονα. Δεν είναι κρίσιμα αμυντικά συστήματα, χωρίς να κινδυνεύει η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων» ήταν η αναφορά του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το υλικό που είχαμε αποστείλει (μέχρι τον Ιούνιο του 2022) ήταν το εξής:
Τυφέκια καλάσνικοφ και κάποια πυροβόλα.
Πυρομαχικά φορητού οπλισμού, κυρίως 155 χιλιοστών.
Λίγοι αντιαρματικοί πύραυλοι.
Εκτοξευτές.
«Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε 50πλάσιο αριθμό στις αποθήκες μας. Αν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια ότι θα έχουμε έλλειψη, δεν θα τα δίναμε» είχε τονίσει ακόμα ο τότε Υπουργός.
Δεν υπήρξε καμία αναφορά στους πυραύλους Stinger, που λόγω της μυστικοπάθειας της κυβέρνησης ουδείς ήξερε και ξέρει πότε ακριβώς απεστάλησαν στην Ουκρανία και σε τι ποσότητες.
Ωστόσο, οι Stinger δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι δεν ανήκουν στα «κρίσιμα αμυντικά συστήματα» ούτε ότι χωρίς αυτούς δεν «κινδυνεύει η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων». Και ασφαλώς δεν ανήκουν στα αποθέματα που δημιουργήθηκαν «με συστήματα που αναβαθμίστηκαν ή αντικαταστάθηκαν από πιο σύγχρονα».
Λίγο νωρίτερα, τον Μάιο 2022, όταν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε ξεμπροστιάσει τις κρυφές αποστολές, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει στη Βουλή σε σχετική ερώτηση ότι «το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της».
Με ποια στοιχεία, ποια γνώση και ποιες στρατιωτικές μελέτες – αναλύσεις η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η παράδοση πυραύλων Stinger, που δίνουν το δικαίωμα στην Ουκρανία να αντεπιτίθεται στον ρωσικό γίγαντα, δεν αποδυναμώνουν την αμυντική δυνατότητα της χώρας μας;
Τα ψέματα συνεχίστηκαν, αφού στις 23 Οκτωβρίου σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα «Άγνωστο παραμένει πόσος οπλισμός έφυγε από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και πότε θα αντικατασταθούν τα όπλα που απεστάλησαν», το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωνε:
«Η αξιοποίηση στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται είτε ως επιχειρησιακά μη αναγκαίος ή αξιοποιήσιμος είτε πλεονάζει, διέπεται από τις διατάξεις του ν.δ. 721/1970. Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία και ικανή προϋπόθεση αποτελεί η παραχώρηση του στρατιωτικού εξοπλισμού να μην επηρεάζει την ημέτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να τονισθεί ότι ο διατιθέμενος στρατιωτικός εξοπλισμός αποζημιώνεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε.»
Η ερώτηση προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν αν θεωρούνται και οι Stinger «επιχειρησιακά μη αναγκαίος ή αξιοποιήσιμος ή πλεονάζον» εξοπλισμός. Ασφαλώς και η ερώτηση ήταν ρητορική. Όσο για τα περί απορρήτου που αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Υπουργείου Αμύνης, το «έσπασε» η Ουκρανία.
Πολλά τα ερωτήματα
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια της χώρας:
Πόσους Stinger έχει σήμερα η Ελλάδα, πόσους έχει δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία και σε ποιες ημερομηνίες;
Πότε αντικαταστάθηκαν οι πύραυλοι με άλλους, ώστε να μη λείψουν από το ελληνικό οπλοστάσιο;
Ποια άλλα όπλα έχει δώσει στην Ουκρανία, σε ποιες ημερομηνίες και με τι τα έχει αντικαταστήσει;
Είναι υποτιμητικό για τους πολίτες κάθε δυτικής χώρας να μαθαίνουν από το Twitter και από τυχαίες αναρτήσεις άλλων κρατών τι οπλικά συστήματα έχουν γίνει δωρεά.
Stinger: Από τα πιο σύγχρονα φορητά συστήματα αεράμυνας
Το «FIM-92 Stinger» που αποκάλυψαν οι Ουκρανοί ότι τους έστειλε η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό φορητό σύστημα αεράμυνας, που λειτουργεί με υπέρυθρη παλιννόστηση επιφανείας – αέρος. Είναι αυτοκατευθυνόμενο, μιας χρήσεως και αμερικάνικης κατασκευής. Το Ελληνικό Πυροβολικό άρχισε να το προμηθεύεται από το 1990.
Ο κλασικός πύραυλος Stinger περιέχει έναν μηχανισμό πυροδότησης που μπορεί να ενεργοποιηθεί με απευθείας χτύπημα του στόχου προς εχθρικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα. Είναι ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος πύραυλος και χρησιμοποιείται από δεκάδες χώρες. Πρώτη φορά εκτοξεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1981 και έκτοτε αναβαθμίζεται.
Το βλήμα έχει μήκος 1,52 μ. και ζυγίζει 10,1 κιλά. Το βλήμα μαζί με τον σωλήνα και τη λαβή ξεπερνά τα 15 κιλά. Μπορεί να το χειριστεί ακόμα κι ένα άτομο, αν και συνιστάται να είναι δύο.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υπογράψει συμβόλαιο για 1.468 Stingers, συνολικής αξίας 687.000.000 δολαρίων. Αυτό μπορεί να αντικαταστήσει το απόθεμα που αποστέλλεται στην Ουκρανία. Συγκριτικά, το 2000 το απόθεμα των ΗΠΑ ήταν 13.400 πύραυλοι. Σήμερα η τιμή ενός νέου Stinger στη χώρα παραγωγής του, την Αμερική, κοστίζει 468.000 δολάρια.
Τον Ιανουάριο του 2023 ο στρατός των ΗΠΑ είπε ότι αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή Stinger σε 60 πυραύλους τον μήνα έως το 2025, αύξηση 50% από τον τρέχοντα ρυθμό. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κατασκευή ακόμα κι ενός Stinger μόνο εύκολη, απλή και οικονομική διαδικασία δεν είναι. Το ντεμπούτο του Stinger έγινε στον Πόλεμο των Φόκλαντ, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι βρετανικές δυνάμεις είχαν εξοπλιστεί κρυφά με έξι πυραύλους.
Ενδεικτικά, για τον πόλεμο της Ουκρανίας έχει ανακοινωθεί επίσημα από τις κυβερνήσεις των χωρών ότι η Γερμανία έδωσε 500 πυραύλους, η Δανία 300, οι Κάτω Χώρες 200 κοκ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι έως τις 7 Μαρτίου 2022 οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ είχαν δώσει ήδη πάνω από 2.000 πυραύλους.
πηγη:
https://www.newsbreak.gr/