9 Νοεμβρίου 2023

Δικηγόροι και λοιποί επιστήμονες αποφασίζουν σήμερα με μοντέλο “κινήματος γραβάτας”: “Η κυβέρνηση ζήλεψε τη δόξα του νόμου Κατρούγκαλου” Βαριές κουβέντες από τους δικηγόρους της Αθήνας (αποφάσισαν αποχή) που μιλούν για πρακτική “καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους”. “Δεν είμαστε όλοι συλλήβδην φοροφυγάδες” λένε και ζητούν συγκεκριμένα πράγματα (π.χ. υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια, αύξηση στα ποσά γραμματίων κ.ά.) κάποια εκ των οποίων δεν αποκλείεται να υλοποιηθούν

Το “κίνημα της γραβάτας” ξανά στο προσκήνιο, με τους δικηγόρους να δηλώνουν πως «η αντίδρασή μας θα είναι έντονη, μαζική, διαρκής και στοχευμένη». Αυτό περιλαμβάνεται στην απόφαση- καταπέλτη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) για τις προωθούμενες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στα… κάγκελα για άλλη μία φορά, και ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση για να συντονίσουν τη δράση τους την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, ενώ από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης φέρονται να εξετάζουν κάποια από τα αιτήματά τους όπως τα θέματα της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια και της αύξησης στα ποσά γραμματίων.

Στην συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60) έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος με εκπροσώπους τους, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠIΣ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών , η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕE), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

Το «κίνημα της γραβάτας»: «Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης» λέει ο ΔΣΑ
Ο ΔΣΑ προχώρησε σε βαριές κουβέντες μεταξύ των οποίων να καταγγέλλει πως «η Κυβέρνηση με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στην πραγματικότητα «κλείνει το μάτι» στην φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων, υιοθετώντας την πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους». Στην κατεύθυνση αυτή, χαρακτηρίζει, συλλήβδην, ως φοροφυγάδες το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και πλήττει αποφασιστικά την μεσαία τάξη, τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «προφανώς, ζήλεψε τη δόξα του «νόμου Κατρούγκαλου» μεταθέτοντας τον τομέα της παρέμβασής της από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο, χωρίς να ξεχνάμε την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την παρούσα κυβέρνηση».

Όπως υποστηρίζει ο ΔΣΑ «ειδικά για εμάς, τους δικηγόρους, τα νέα φορολογικά μέτρα, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος, συνιστούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης».

Χαρακτηρίζει δε πως «αδόκιμη και εκ του πονηρού είναι και η προσπάθεια ταύτισης των ελεύθερων επαγγελματιών με τους μισθωτούς, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι διαφορετική κατηγορία από αυτή των μισθωτών  ούτε αφορολόγητο εισόδημα έχουν ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Περαιτέρω δε, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών».

Το «κίνημα της γραβάτας»
EUROKINISSI

Αγνοεί η κυβέρνηση πως οι δικηγόροι προκαταβάλουν φόρο
«Η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν ποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, που ήδη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Διότι, όπως λένε, «χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών» και προσθέτουν «έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές».

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ
Η Κυβέρνηση με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στην πραγματικότητα «κλείνει το μάτι» στην φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων, υιοθετώντας την πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους». Στην κατεύθυνση αυτή, χαρακτηρίζει, συλλήβδην, ως φοροφυγάδες το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και πλήττει αποφασιστικά την μεσαία τάξη, τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Προφανώς, ζήλεψε τη δόξα του «νόμου Κατρούγκαλου» μεταθέτοντας τον τομέα της παρέμβασής της από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο, χωρίς να ξεχνάμε την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την παρούσα κυβέρνηση.

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σε αφανισμό δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, προφανώς απευθύνεται σε αδαείς αφού είναι γνωστό από την εμπειρία του παρελθόντος, ότι οι όποιες προσπάθειες αμφισβήτησης έχουν αποδειχθεί, ατελέσφορες. Όπως επίσης, αδόκιμη και εκ του πονηρού είναι και η προσπάθεια ταύτισης των ελεύθερων επαγγελματιών με τους μισθωτούς, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι διαφορετική κατηγορία από αυτή των μισθωτών  ούτε αφορολόγητο εισόδημα έχουν ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Περαιτέρω δε, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και μάλιστα μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. Σήμερα, η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις, κάτι που αποδεικνύεται αναμφισβήτητα και από τα στοιχεία των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και τον αριθμό όσων έχουν υπαχθεί στις 120 δόσεις, στοιχεία που είναι γνωστά στην Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 33% περίπου των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών, ενώ ιδιαίτερα μεγάλος είναι και ο αριθμός των δικηγόρων που έχουν οφειλές εκτός ρύθμισης.

Εάν η Κυβέρνηση ήθελε πράγματι να πατάξει την φοροδιαφυγή θα έβαζε στο κέντρο του ενδιαφέροντός της τα μεγάλα εισοδήματα και συμφέροντα, τα οποία όμως δεν αγγίζει, ευρισκόμενη προφανώς σε μία διαρκή αλληλεπίδραση μαζί τους. Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λυσιτελώς με την φορολόγηση των εισοδημάτων των 10.000 ευρώ αλλά εκείνων των εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικά για εμάς , τους δικηγόρους, τα νέα φορολογικά μέτρα, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος, συνιστούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης.

Έρχονται να προστεθούν ιδίως στην κυβερνητική αδιαφορία για την στήριξη του δικηγορικού επαγγέλματος, κατά την περίοδο της πανδημίας, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, στην μη μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, στην μη επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, τη μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν υλοποιήθηκε- για το όριο απαλλαγής δε, πρέπει να διευκρινιστεί ρητώς ότι δεν θίγεται από το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα-, στις καθυστερήσεις καταβολής αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας, στην απορρύθμιση των δικηγορικών αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες, στην απαξίωση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων, στην μη επαναρτίωση του λογαριασμού του ΟΑΕΔ, στην μη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Το «κίνημα της γραβάτας»
Freepik

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά από 1.1.2024 έρχεται νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 3,8% σε συνέχεια της περσινής αύξησης τους κατά 9,64% (αύξηση από 288 ευρώ σε 311 ευρώ ετησίως πέρυσι για την 1 η ασφαλιστική κλάση και από 311 ευρώ σε 324 ευρώ φέτος).

Η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν ποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ.

Περαιτέρω, ένας ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός δικηγόρων χρησιμοποιεί την κατοικία τους και ως γραφείο, λόγω της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στα επαγγελματικά τους έξοδα.

Για εμάς, τους δικηγόρους, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπρέπειας. Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Διότι χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές.

Η αντίδρασή μας θα είναι έντονη, μαζική, διαρκής και στοχευμένη.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη αντίδρασή της στα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ζητά την άμεση απόσυρσή τους και διεκδικεί την υλοποίηση των αποφάσεων της Ολομέλειας για την στήριξη του επαγγέλματος και συγκεκριμένα:

 Αύξηση των ορίων απαλλαγής του ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ

 Μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ

 Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

 Επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια

 Θέσπιση υποχρεωτικού πιστοποιητικού νομιμότητας από δικηγόρους σε όλες τις εμπράγματες δικαιοπραξίες

 Κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ

 Αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου

 Επανεκτίμηση των γραμματίων προείσπραξης

Οι αποφάσεις του ΔΣΑ – Αποχή από την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου από τις δίκες συμφερόντων Δημοσίου
Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ του ΔΣΑ, αποφάσισε:

Αποχή από Πέμπτη 9.11.2023από όλες τις δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενώπιον πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων από την Πέμπτη μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου με επιφυλασσόμενου του ΔΣ της παράτασης της αποχής αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις μας.
Συνάντηση την Πέμπτη 9.11.2023και ώρα 3μμ στα γραφεία του ΔΣΑ και συντονισμός δράσεων με λοιπούς φορείς ελευθέρων επαγγελματιών .
Πραγματοποίηση μαζικής πορείαςδιαμαρτυρίας δικηγόρων και λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών κατά την εβδομάδα 20-24 Νοεμβρίου .
Εισήγηση στην Ολομέλειαγια αποχή των μελών μας από τις επιτροπές Κτηματολογικών διαφορών, Δασικών χαρτών, ΣΥΠΟΘΑ, Μητρώο Νομικών Εισηγητών κλπ.
Ονομαστική πρόσκλησηστα γραφεία του ΔΣΑ των βουλευτών – δικηγόρων για ενημέρωση και συστράτευση στον αγώνα μας.
Δημοσιοποίηση στοιχείωνεπικοινωνίας των βουλευτών – δικηγόρων της συμπολίτευσης, για τη μαζική έκφραση αντίδρασης και διαμαρτυρίας μας προς αυτούς.
7.Δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ.

Ενημέρωση και διαμαρτυρίαστην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ, την Παρασκευή 10.11.2023 και ώρα 14:00’.
Κλιμάκωση κινητοποιήσεωνμετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και το συντονισμό της δράσης μας με τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους.


ΠΗΓΗ https://www.dikastiko.gr/