15 Νοεμβρίου 2023

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος διοίκησης του Δήμου

 

Σημαντικές αλλαγές στην διοίκηση των Δήμων προβλέπει ο Νόμος ν. 5056/2023 με βασικό ζητούμενο την ενίσχυση του ελέγχου στις δημοτικές δομές. Έτσι πέρα από την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου προβλέπεται ακόμα η κατάργηση της Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής ποιότητας ζωής και η λειτουργία στη θέση της της “Δημοτικής Επιτροπής”.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ:

Τη θέση των διοικητικών συμβουλίων των ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων που καταργούνται, προβλέπεται η σύσταση άμισθων επιτροπών που θα ασκούν εποπτικό έλεγχο στις μεταφερόμενες δράσεις.
Πέρα όμως από το προσωπικό και τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στον κεντρικό κορμό των δήμων, που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί από χρόνια, επέρχονται και μια σειρά άλλων αλλαγών:
• Οι αντιδήμαρχοι πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από την παράταξη του δημάρχου, η οποία διαθέτει πλέον πλειοψηφία 3/5 στο δημοτικό συμβούλιο. Μέχρι σήμερα μπορούσε να γίνει αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά δεν προσχώρησε στην παράταξη της διοίκησης.
• Οι αντιδήμαρχοι δεν έχουν εκ του νόμου ορισμένη θητεία και μπορεί ο διορισμός τους να ανακληθεί από τον δήμαρχο οποτεδήποτε.
• Το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου συγκροτείται από τους δημοτικούς συμβούλους που υποδεικνύει ο επικεφαλής κάθε παράταξης και η ψηφοφορία παύει να είναι μυστική και γίνεται φανερή.
• Δεν μπορεί να διαγραφεί ο επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης από τα μέλη της, διότι διαθέτει την άμεση λαϊκή νομιμοποίηση για την εφαρμογή του προγράμματος που εξήγγειλε, το οποίο και «εγκρίθηκε» από την τοπική κοινωνία με το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης.
•Ο δημοτικός σύμβουλος που διαφωνεί με την παράταξή του και ανεξαρτητοποιείται στη διάρκεια της δημοτικής θητείας θεωρείται έκπτωτος από όλες τις θέσεις που κατείχε στα συλλογικά όργανα, τις επιτροπές και τα συμβούλια. Αν είναι αντιδήμαρχος, θα πρέπει να παραιτηθεί.
• Περιορίζεται η υποχρεωτική διά ζώσης διεξαγωγή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου σε μία φορά τον μήνα και ενθαρρύνεται η τηλεδιάσκεψη.
• Καταργείται η έντυπη ενημέρωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου και καθιερώνεται αποκλειστικά η ηλεκτρονική, με υποχρεωτική ελάχιστη προθεσμία δύο ημερών για την ενημέρωσή τους για τα θέματα των συνεδριάσεων του.
• Μόνο η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να εγκρίνει τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
• Κάθε δίμηνο συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι ασκούν έλεγχο στα όσα έπραξε το διάστημα αυτό η δημοτική αρχή. Ο έλεγχος μπορεί να αφορά έως και 10 θέματα σε κάθε συνεδρίαση.
• Καταργούνται η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη θέση τους δημιουργείται η Δημοτική Επιτροπή.
• Καθιερώνονται δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων.
• Μόνο οι δήμοι θα είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα στους δρόμους για τους οποίους είχε ευθύνη, μέχρι τώρα, η περιφέρεια και παράλληλα μεταφέρονται κονδύλια έως 2% από τον προϋπολογισμό των περιφερειών στους δήμους. Ολες αυτές οι αλλαγές θέτουν πολύ υψηλά τον πήχυ για τις νέες δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα για εκείνες που θα αναλάβουν πρώτη φορά το τιμόνι του δήμου.