Ο Τουρισμός είναι ένας σημαντικός τομέας στον οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα με οργανωμένα βήματα και να τύχει προσεκτικής διαχείρισης, ώστε να καταμεριστούν τα οφέλη ισομερώς σε όλους τους επιχειρηματίες του χώρου.
Η ομάδα ανάπτυξης και στήριξης του τουρισμού θα περιλαμβάνει τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, όπως και βασικούς υπαλλήλους – στελέχη – επιστημονικούς συνεργάτες που θα δραστηριοποιούνται σε όλους τους σχετικούς τομείς.
Βασικοί συνεργάτες θα είναι και οι αρμόδιοι φορείς και οι σύλλογοι, που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα καταθέτουν απόψεις και θα προτείνουν μέτρα στην Αντιδημαρχία Τουρισμού. Επιπρόσθετα, πολλά ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό θα διευθετηθούν σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου, μιας και η ανάπτυξη του τουρισμού πρέπει να είναι κοινό στοίχημα και να προωθηθεί το νησί ως όμορφος και πλήρης τουριστικός προορισμός.
Πρώτος άξονας: Βελτιώνουμε τον τόπο μας – Δημιουργούμε υποδομές.
Η καθαριότητα, ο καλλωπισμός των δημοτικών χώρων με πράσινο, η φωταγώγηση όλων των αρχαιοτήτων με σκοπό την ανάδειξή τους, η δημιουργία δημοτικών τουαλετών και λουτρών, η δημιουργία πεζοδρομίων και η πεζοδρόμηση ορισμένων δρόμων αποτελούν άμεση αναγκαιότητα.
Προϋπόθεση για συνολική βελτίωση του Δήμου είναι να επαναχαραχθεί το χωροταξικό, ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία και άλλων τουριστικών υποδομών και καταλυμάτων, όπως και η ύπαρξη κατάλληλων υποδομών σε λιμάνια και πλωτές μαρίνες για τους επισκέπτες με σκάφη. Ο εμπορικός και ο επιβατικός σταθμός στο Βαθύ πρέπει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και να δημιουργηθεί ανάλογος σταθμός και στο Πυθαγόρειο.
Δεύτερος άξονας: Ενθαρρύνουμε – προωθούμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Η αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας και η χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου, ώστε τα τουριστικά καταλύματα να αξιοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και οι επιχειρήσεις εστίασης και παροχής υπηρεσιών να ευημερήσουν, αποτελεί τον διακαή πόθο των Σαμιωτών. Ενθαρρύνοντας και οργανώνοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο περιπατητικός τουρισμός, ο εκκλησιαστικός - μοναστηριακός τουρισμός, ο σχολικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο τουρισμός δράσης, ο τουρισμός ευεξίας, ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο αθλητικός τουρισμός, το στοίχημα θα κερδηθεί. Επιπρόσθετα, ο τομέας της κρουαζιέρας αποτελεί για εμάς έναν από τους κύριους στόχους, που με την ανάπτυξή του θα δοθεί τουριστική πνοή στον τόπο μας και κίνητρο για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Βέβαια, οι αντίστοιχες υποδομές πρέπει να κατασκευαστούν, όπως Θεματικό πάρκο λουλουδιών, Πάρκο ζωής και παρατήρησης του Χαμαιλέοντα, Κέντρο πληροφοριών για το χρυσό Τσακάλι, συνέδρια πάνω στις τοπικές καλλιέργειες και παραγωγές, ιστιοπλοϊκές συναντήσεις, ποδηλατικοί αγώνες, προώθηση της προετοιμασίας αθλητικών ομάδων, περιπατητικές συναντήσεις, σπηλαιολογική περιήγηση, πολιτιστικά και λαογραφικά συνέδρια, μνημειακά αφιερώματα κλπ.
Τρίτος άξονας: Διαφημίζουμε το νησί μας.
Σε αυτόν τον άξονα απαιτούνται προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις, ώστε να προβάλλεται ο Δήμος μας προς τους δυνητικούς επισκέπτες, αλλά και να διαφημίζεται μέσω αυτών. Τέτοιες κινήσεις είναι οι εξής:
Πλήρης ετήσια μελέτη, σε συνεργασία με τους φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού, για να επιλεγεί σε ποιες τουριστικές εκθέσεις πρέπει να συμμετέχουμε, ποιοι θα εκπροσωπήσουν τον Δήμο και με ποιο υλικό.
Ετήσια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον τουρισμό στο τέλος κάθε χρόνου, ώστε να τοποθετηθούν οι σχετικοί φορείς, να γίνει απολογισμός της χρονιάς που πέρασε και να επανακαθοριστούν οι στόχοι και τα έργα που χρειάζονται, ώστε να αναπτυχθεί ο τουρισμός.
Δημιουργία site – τουριστικού οδηγού για το νησί της Σάμου, ώστε να βρίσκει ο μελλοντικός - δυνητικός επισκέπτης όποια πληροφορία χρειάζεται για το νησί.
Δημιουργία μόνιμων διαφημιστικών περιπτέρων της Σάμου στα μεγάλα κέντρα της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους συλλόγους Σαμιωτών που υπάρχουν εκεί.
Δημιουργία και λειτουργία λαογραφικών μουσείων, αλλά και μουσείων συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων (π.χ. Μουσείο Καδή στους Σπαθαραίους, Μουσείο Σούμας στο Πάνδροσο, Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στον Παγώνδα, Μουσείο Αγγειοπλαστικής στους Μαυρατζαίους, Μουσείο Οίνου στους Βουρλιώτες, Μουσείο Σταυρίδη στο Α. Βαθύ κτλ.)
Δημιουργία εκθεσιακών χώρων με τοπικά προϊόντα.
Δημιουργία τουριστικών περιπτέρων σε κομβικά σημεία του Δήμου για πληροφορίες.
Διεξαγωγή πολλαπλάσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς για τον σκοπό αυτό.
Ανατροπή… το πρόγραμμά μας, δημιουργία για το μέλλον!