26 Οκτωβρίου 2023

Την εξόφληση των οφειλομένων του προγράμματος “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή” σε εμπόρους και προμηθευτές, ζητά ο Μ. Κόνσολας

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία αναδεικνύει τις καθυστερήσεις πληρωμών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω ηλεκτρική συσκευή» για τους προμηθευτές και εμπόρους.

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», έχει ως στόχο την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές για τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός των δικαιούχων είναι 653.772 πολίτες και νοικοκυριά.

Η επιδότηση ξεκινά από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι το ζητούμενο, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον εμπορικό κόσμο είναι η ταχεία εκταμίευση των χρημάτων για το πρόγραμμα προκειμένου να αποπληρωθούν έμποροι και προμηθευτές.

Μέχρι σήμερα, έχει γίνει εξαργύρωση voucher που πιστώθηκαν έως τις 20/04/2023 και αφορούν στην αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών από τα νοικοκυριά στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος.

 

Το τελευταίο εξάμηνο, όμως, έχουν γίνει και άλλες αγορές στο πλαίσιο του

προγράμματος, αλλά καθυστερούν οι πληρωμές προς τους εμπόρους και τους προμηθευτές.

Αυτό σημαίνει ότι οι τελευταίοι θα πρέπει με δικές τους δαπάνες να αντεπεξέλθουν σε υποχρεώσεις όπως οι εισαγωγές και αγορές συσκευών, η αποθήκευση τους αλλά και στις δαπάνες για την ανακύκλωση.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά να επιταχυνθεί η εξαργύρωση των voucher που έχουν πιστωθεί το τελευταίο εξάμηνο, αλλά και να γίνει περισσότερο άμεση και σε συγκεκριμένο τακτό διάστημα η διαδικασία αποπληρωμής εμπόρων και προμηθευτών.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ: «Καθυστερήσεις πληρωμών στο πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω ηλεκτρική συσκευή για τους προμηθευτές και εμπόρους»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» έχει ως στόχο την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταποκρίθηκαν πολίτες και νοικοκυριά κάτι που επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα και τα διαθέσιμα στοιχεία, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος σχεδόν διπλασιάστηκε για να καλύπτει περισσότερους.

Συγκεκριμένα, από τις 15 Ιουλίου επιπλέον 68.122 νοικοκυριά εντάχθηκαν στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με

αποτέλεσμα οι συνολικοί δικαιούχοι του προγράμματος να είναι πλέον 653.772.

Η επιδότηση ξεκινά από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, με εισοδηματικά κριτήρια.

Το ζητούμενο, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον εμπορικό κόσμο είναι η ταχεία εκταμίευση των χρημάτων για το πρόγραμμα προκειμένου να αποπληρωθούν έμποροι και προμηθευτές.

Μέχρι σήμερα, έχει γίνει εξαργύρωση voucher που πιστώθηκαν έως τις 20/04/2023 και αφορούν στην αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών από τα νοικοκυριά στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος.

Το τελευταίο εξάμηνο, όμως, έχουν γίνει και άλλες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά καθυστερούν οι πληρωμές προς τους εμπόρους και τους προμηθευτές.

Αυτό σημαίνει ότι οι τελευταίοι θα πρέπει με δικές τους δαπάνες να ανταπεξέλθουν σε υποχρεώσεις όπως οι εισαγωγές και αγορές συσκευών, η αποθήκευση τους αλλά και στις δαπάνες για την ανακύκλωση.

Με δεδομένο ότι στον σχεδιασμό του Υπουργείου είναι και η υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων για την ανακύκλωση και άλλων ενεργοβόρων συσκευών, θα πρέπει οι επιχειρήσεις, οι προμηθευτές και οι έμποροι να διαθέτουν ρευστότητα προκειμένου να συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η εξαργύρωση των voucher που έχουν πιστωθεί το τελευταίο εξάμηνο, αλλά και να γίνει περισσότερο άμεση και σε συγκεκριμένο τακτό διάστημα η διαδικασία αποπληρωμής εμπόρων και προμηθευτών.

 

 

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την καταβολή των οφειλομένων σε εμπόρους και προμηθευτές στα πλαίσια του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου Πηγή:www.dimokratiki.gr