3 Οκτωβρίου 2023

Μπίζνα με την υδροδότηση των μεταναστών στη Σάμο;

 

Με απευθείας ανάθεση σε νερό- κουβαλητή, ντόπιο επιχειρηματία με δραστηριότητα μεταφορών μετακομίσεων, θα γεμίσουν οι δεξαμενές νερού στην ΚΕΔ Σάμου, η οποία σήμερα ξεπέρασε τον εαυτό της στους 5.000 μετανάστες. 

Το νερό βέβαια δε θα είναι πόσιμο, ούτε θα αντικαταστήσει το τρεχούμενο αφού οι δεξαμενές δε συνδέονται με το υδραυλικό σύστημα της δομής, θα είναι όμως ιδανικό για να πέφτει στην τουαλέτα, όπως έχουν πολλοί παραδεχθεί, με το κουβαδάκι σαν τα παλιά καλά χρόνια, εκείνα του μεσαίωνα.

Όμως, μεγάλη απορία προκαλεί από πού θα γίνεται η άντληση του ύδατος; 

Από σημεία υδροληψίας των Δήμων Σάμου που προορίζονται τόσο για την τοπική κοινωνία που πληρώνει το λογαριασμό της κατανάλωσης, όσο και για τις αυξημένες ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων; 

Λίγες μέρες πρίν, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, το Κοκκάρι έμεινε χωρίς νερό, ενώ οι κάτοικοι στους Μυτιληνιούς ακόμη μαζεύουν νερό σταγόνα - σταγόνα για τις βασικές τους ανάγκες αφού ο Δήμος ξεχνάει ν' ανοίξει τη στρόφιγγα υδροδότησης του χωριού.

 Στο Καρλόβασι δεν είναι λίγες οι φορές που εν μέσω θερινής περιόδου η τοπική κοινωνία είπε το νερό, νεράκι. Όλη η Σάμος έχει σοβαρό, χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας το οποίο παραμένει άλυτο. 

Στην απόφαση ανάθεσης αναφέρονται τα κυβικά που θα χρειαστούν για να φουλάρουν οι δεξαμενές, καθώς επίσης η μεταφορά και το γέμισμα τους. Η δομή στη Ζερβού, χωρητικότητας 3.000 max μεταναστών, ουδέποτε συνδέθηκε με το δίκτυο του Δήμου εξαιτίας της ληψυδρειας. 

Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου, όταν επίλεξε τη Ζερβού για το στήσιμο ενός ακόμη, αυτή τη φορά σύγχρονου, κολαστηρίου, γνώριζε πολύ καλά τι περιμένει τη διαχείριση του μεταναστευτικού εξαιτίας των ανύπαρκτων υποδομών. 

Από την αρχή της λειτουργίας της, η δομή βολεύονταν με την παλιά γεώτρηση του πρώην σφαγείου κι αυτό με ρέγουλα, προσπαθώντας να την διατηρήσει εν ζωή για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται.

Σήμερα λοιπόν προκύπτουν μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, όπως:  α) εάν και ποιος από τους δύο δήμους του νησιού θα " χαρίσει" νερό στο υπουργείο μετανάστευσης,
 β) θα γεμίσει τις τσέπες του αναδόχου ο οποίος ενώ θα λειτουργήσει εκτός του αντικειμένου του δε μας λέει "πόθεν έσχες" το νεράκι, 
γ) ποιος  και με ποιόν τεχνικό τρόπο θα αναζητήσει την αποπληρωμή της κατανάλωσης από το υπουργείο;  

Μήπως  ο κ.Καραγιάννης έχει κανά ιδιωτικό πηγάδι, που δε λέει να στερέψει. 


Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές πληροφορίες κάθε μέρα η Πυροσβεστική υπηρεσία με τα αυτοκίνητα της στέλνει 30 τόνους περίπου νερό και   γεμίζει τις δεξαμενές του κέντρου μεταναστών με την  λήψη  νερού από πυροσβεστικό κρουνό δίπλα  στην πυροσβεστική ....  πάντως ας σταματήσει η υδροληψία από θερμοκήπιο γιατί απαγορεύεται η λήψη νερού .άλλη χρήση έχει το νερό στα θερμοκήπια!!!
Όπως επίσης  απαγορεύεται και η λήψη νερού από εγκαταστάσεις έτοιμου μπετού στο Καρλόβασι