17 Οκτωβρίου 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς οι «ΣαμαροΒενιζέλοι» έκαναν ματ στον Μητσοτάκη

 

Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο εσωκομματικό «αγκάθι» για τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ακούει στο όνομα Α. Σαμαράς. Αν μπορούσε να τον… εξαφανίσει θα το έκανε. Όμως, δεν μπορεί και το γνωρίζει. Γι’ αυτό και επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες με τον πρώην πρωθυπουργό.

 Ισορροπίες, ώστε να μην προκαλούνται ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ με επίκεντρο θέματα όπως τα ελληνοτουρκικό ή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, που, όπως έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης, έχει απλώσει τραχανά.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε το χατίρι του Α. Σαμαρά και με μία άκομψη κίνηση «άδειασε» έναν εκλεγμένο περιφερειάρχη του, με τον οποίο διατηρούσε μέχρι πρότινος πολύ καλές σχέσεις, ώστε να είναι υποψήφιος ένας πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού. Και τελικώς, ο Δ. Πτωχός, για χάρη του οποίου έστειλε στο σπίτι του τον νυν «γαλάζιο» περιφερειάρχη Π. Νίκα, τον έβγαλε ασπροπρόσωπο στον β΄ γύρο. Ασπροπρόσωπο, καθώς ήταν η μόνη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις έξι περιφέρειες, για τις οποίες δόθηκε μάχη τη δεύτερη Κυριακή. Όμως, όπως λένε οι κακές γλώσσες μέσα στη ΝΔ, τη νίκη αυτή την πιστώνεται πολύ περισσότερο ο κ. Σαμαράς παρά ο πρωθυπουργός. Όχι μόνο γιατί τώρα είναι και με τη βούλα «Πελοποννησιάρχης» αλλά γιατί εκείνος «κουβάλησε» από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό της πατρίδας του, τον κ. Πτωχό, ώστε να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα και να εκλεγεί κόντρα στον πασίγνωστο «γαλάζιο» Π. Τατούλη. Μπορεί, όπως λένε, η νίκη να έχει πολλούς πατέρες, αλλά η συγκεκριμένη, ότι κι αν λέει το Μέγαρο Μαξίμου, έχει έναν: Τον Α. Σαμαρά.

Ματ στο Βόρειο Αιγαίο…
Δεν ήταν, όμως, η μόνη νίκη του Α. Σαμαρά σε αυτές τις εκλογές.  Την ώρα που ο Πτωχός κέρδιζε με μικρή διαφορά τον Τατούλη, στην Πελοπόννησο στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, ένας άλλος πολιτικός του φίλος ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, κατατρόπωνε τον στρατηγό Στεφανή με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά. Οι πληροφορίες λένε ότι μέσα στη συμφωνία Μητσοτάκη -Σαμαρά για την Πελοπόννησο πλην των πολιτικών θεμάτων, μπήκε και το Βόρειο Αιγαίο, όπου είναι γνωστό ότι το δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού, ο βουλευτής Λέσβου Χ. Αθανασίου, στις εκλογές του 2019 είχε στηρίξει ανοιχτά κόντρα στην, τότε επίσημη, υποψήφια της ΝΔ. Χρ. Καλογήρου, τον κ. Μουτζούρη. Ε, αυτή τη φορά ο κ. Αθανασίου, λόγω ακριβώς της συμφωνίας, κράτησε τους τύπους. Σε κάθε «γαλάζιο» που έβρισκε μπροστά του διαρρήγνυε τα ιμάτια του ότι στηρίζει Στεφανή. Όπως, όμως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Βόρειο Αιγαίο, όλος ο μηχανισμός του στήριζε Μουτζούρη. Έτσι πέτυχε μία ακόμη νίκη η πλευρά Σαμαρά. Και σε αυτή την περίπτωση «καθαρή νίκη» απέναντι στον πρωθυπουργό και τον εκλεκτό του στρατηγό.

…και τη Θεσσαλονίκη
Πού όμως «κολλάει» σε αυτό το παρασκηνιακό παζλ ο, συγκυβερνήτης του Α. Σαμαρά, Β. Βενιζέλος, μαζί με τον οποίο φτιάχνουν το δίδυμο που αποκαλείται με το νεολογισμό «Σαμαροβενιζέλοι»; Μα πού αλλού, στη «μάχη» της Θεσσαλονίκης, όπου ο γνωστός για τη στενή του σχέση με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Στ. Αγγελούδης, με τη βοήθεια και συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, κέρδισε κατά κράτος την επιλογή Μητσοτάκη, τον απερχόμενο δήμαρχο Κ. Ζέρβα.

Ίσως, λοιπόν όταν ο κ. Ζέρβας μίλησε για στήριξη Αγγελούδη από αθηναϊκά συμφέροντα, να εννοούσε και πελοποννησιακά…
ΠΗΓΗ https://www.aftodioikisi.gr/