Ο Αλκιβιάδης Στεφανής κατάγεται από την Αγιάσο της Λέσβου. Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1982. Υπηρέτησε σε Μονάδες του Έβρου, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και σε επιτελικές θέσεις. Διετέλεσε υπασπιστής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ υπηρέτησε στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Τον Ιανουάριο του 2017, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και τον Ιούλιο του 2019 ορκίστηκε υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Στη συνέχεια διετέλεσε σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα Ακριτικών Περιοχών και Αγίου Όρους. Στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του 2023 διετέλεσε υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου συμμετέχει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Νέα Δυναμική». Στόχος του όπως χαρακτηριστικά λέει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ είναι «μια συνολική αναγέννηση σε κάθε τομέα που συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Σε πέντε χρόνια από σήμερα να είμαστε μια νησιωτική περιφέρεια- πρότυπο. Έναν τόπο όπου θα χαίρεσαι να ζεις και θα λαχταράς να επισκεφτείς».
Συνέντευξη στον Στρατή Μπαλάσκα / ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ερ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της παράταξής σας για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου στην επόμενη πενταετία;
Αλκ. Στεφανής: Το όνομα της παράταξής μας σηματοδοτεί και τις προτεραιότητές μας. Να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική στο Βόρειο Αιγαίο. Τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για τα νησιά μας. Σε όλους τους συγκριτικούς δείκτες βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Στην ανταγωνιστικότητα, στην απορρόφηση των κονδυλίων, στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στον τουρισμό, στις θέσεις απασχόλησης. Επικράτησε στασιμότητα και εσωστρέφεια. Αυτό που θέλουμε είναι μια συνολική αναγέννηση σε κάθε τομέα που συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Στόχος μας είναι σε πέντε χρόνια από σήμερα να είμαστε μια νησιωτική περιφέρεια-πρότυπο. Ένας τόπος όπου θα χαίρεσαι να ζεις και θα λαχταράς να επισκεφτείς. Και πιστεύουμε ειλικρινά ότι μπορούμε να το πετύχουμε.
Ερ.: Τι διαφορετικό προτείνει ο περιφερειακός συνδυασμός του Αλκιβιάδη Στεφανή για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου;
Αλκ. Στεφανής: Οι συμπολίτες μας μάς λένε καθημερινά ένα πράγμα. Ότι δεν έχουμε πάρει αυτά που μας αναλογούν. Ότι κουράστηκαν από τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τους εγωισμούς. Ότι έχουν ανάγκη από καλύτερες προοπτικές και καλύτερη καθημερινότητα. Σε αυτές τις ανάγκες είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Γι' αυτό και απευθυνόμαστε σε όλους, ανεξάρτητα του τι ψήφισαν στις εθνικές εκλογές. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες μας είναι κοινά και δεν έχουν χρώμα. Και η πρόοδος που θα επέλθει θα τους ωφελήσει όλους, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκουν, ώστε να μη μείνει πίσω κανείς. Σημασία για μένα δεν έχει τι χρώμα θα βαφτεί ο χάρτης το βράδυ των εκλογών, αλλά στο τέλος της θητείας μας η ζωή των κατοίκων -όλων των κατοίκων- να έχει γίνει καλύτερη.
Ερ.: Ιεραρχήστε τα πέντε πρώτα προβλήματα των νησιών έτσι όπως θα κληθείτε να τα αντιμετωπίσετε σε περίπτωση εκλογής σας. Τι λύσεις προτείνετε;
Αλκ. Στεφανής: Τα προβλήματα είναι πολλά, όπως και τα ανοιχτά μέτωπα που μας αφήνει η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή. Αν πρέπει τώρα να προτάξω τα πέντε σημαντικότερα, τα πιο φλέγοντα, θα ξεκινήσω από την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών που έχουν καθυστερήσει πολύ. Στο οδικό δίκτυο, στα λιμάνια μας, σε αρδευτικά έργα. Γιατί έτσι θα απεγκλωβίσουμε τις προσπάθειες για ανάπτυξη και για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αυτό βέβαια θέλει πόρους οπότε η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητά μας θα είναι η αναδιοργάνωση της Περιφέρειας ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αντίστοιχα έργα.
Τρίτο θα εστιάσουμε στην ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα και του Τουρισμού που είναι πολύ πίσω σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να είναι, δεδομένων των συγκριτικών στοιχείων της Περιφέρειάς μας. Η μέχρι τώρα ελλειμματική πολιτική σε αυτούς τους τομείς, μάς στερεί επισκέπτες, έσοδα και θέσεις εργασίας.
Τέταρτο, είναι το ζήτημα της συνδεσιμότητας. Θα βελτιώσουμε ποιοτικά τις μεταφορές -θαλάσσιες και αεροπορικές- και θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο να αυξηθούν τα δρομολόγια με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα αλλά και ενδοπεριφερειακά.
Τελευταίο, αλλά για έμφαση, άφησα το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας. Λόγω και της εποχής που θα αναλάβουμε, θα είναι το πρώτο με το οποίο θα καταπιαστούμε. Τα νέα δεδομένα επιβάλλουν με επιτακτικό τρόπο τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Είναι ένα πεδίο στο οποίο διαθέτω μεγάλη εμπειρία και επιθυμώ να την καταθέσω, ώστε να διαφυλαχθούν οι ζωές και