Αλλάζει από 1 Ιανουαρίου 2024 ο αυτοδιοικητικός χάρτης μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Σε ότι έχει να κάνει με τους Δήμους η ηγεσία αλλάζει στους 7 από τους 11 Δήμους του Βορείου Αιγαίου, ενώ παραμένουν αμετακίνητοι οι Ταξιάρχης Βέρρος σε Δυτική Λέσβο, Κωνσταντίνος Βρατσάνος στο Δήμο της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Γεώργιος Δανιήλ στον Δήμο Οινουσσών και Δημήτρης Καρύδης στο Δήμο Φούρνων Κορσεών.
Στα αξιόλογα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης μπορεί να αναφερθεί ότι στον Δήμο Αγίου Ευστρατίου η σημερινή Δήμαρχος Μαρία Κακαλή έχασε με διαφορά μιας ψήφου από τον κ. Κωνσταντίνο Σινάνη, πως στον Δήμο της Ηρωικής Νήσου Ψαρών υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος ο κ. Βρατσάνος που ήταν νικητής πριν καν διεξαχθούν οι εκλογές και πως η κα Ελεονώρα Γεωργά η νέα Δήμαρχος Λήμνου είναι η μοναδική γυναίκα Δήμαρχος στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και πως στον δεύτερο γύρο οδηγήθηκαν οι Δήμου Λήμνου και Χίου.
Διατηρούν τα ηνία
Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου παραμένει Δήμαρχος ο Ταξιάρχης Βέρρος με ποσοστό 65,16% και 10347 ψήφους ξεπερνώντας με διαφορά τους συνυποψηφίους του Απόστολο Αλατζά επικεφαλής του συνδυασμού «Δημιουργική Ενότητα για τη Δυτική Λέσβο» που συγκέντρωσε 3058 ψήφους και ποσοστό 19,26% και Ιωάννη Συκά επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου» με ποσοστό 15,59% και 2475 ψήφους. Αν είχε απόχρωση ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα ήταν «κρεμ» επιλέγοντας από την παλέτα των ουδέτερων χρωμάτων αφού ο κ. Βέρρος έχει φροντίσει ο συνδυασμός του - και η παράταξή του πλέον- να περιλαμβάνει στελέχη διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, άλλωστε ο ίδιος σε δήλωσή του λίγο πριν τις εκλογές φρόντισε να κάνει ξεκάθαρο. Τότε σημείωνε «Με αφορμή δημοσιεύματα που εμφανίζουν δεδηλωμένη ή έμμεση στήριξη, συγκεκριμένου κόμματος, στον αυτοδιοικητικό συνδυασμό μας, δηλώνουμε απερίφραστα ότι ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε ανεξάρτητος συνδυασμός. Επίσης θεωρούμε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι ο τρίτος γύρος των εθνικών εκλογών».
Στον Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών ο κ. Βρατσάνος ήταν Δήμαρχος πριν καν τον ψηφίσουν αφού δεν υπήρχε αντίπαλος.
Στον Δήμο Οινουσσών παραμένει Δήμαρχος ο Γεώργιος Δανιήλ που κατάφερε ο συνδυασμός του «Δύναμη Ευθύνης» να βγει πρώτος με 438 ψήφους και ποσοστό 60% έναντι του Πέτρου Μαστροπέτρου ο συνδυασμός του οποίου συγκέντρωσε 292 ψήφους και ποσοστό 40%.
Στον Δήμο Φούρνων Κορσεών διατηρεί τα ηνία ο Δημήτριος Καρύδης με τον συνδυασμό του «Όλοι μαζί για τους Φούρνους» να συγκεντρώνει 606 ψήφους και ποσοστό 60,90% αφήνοντας δεύτερο με ποσοστό 28,34% και 282 ψήφους τον Μάνο Μύτικα με τον συνδυασμό «Νέοι Ορίζοντες για τους Φούρνους Κορσέων» και τρίτη την Ευαγγελία Κυπραίου με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Φούρνων Κορσέων» με 107 ψήφους και ποσοστό 10,75%. Θυμίζουμε ότι ο κ. Καρύδης εκλέχθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στην θέση του εκλιπόντος δημάρχου Γιάννη Μαρούση με τον οποίο ήταν στενός συνεργάτης.
Αλλάζουν χέρια
Ο Δήμος Ικαρίας βάφτηκε κόκκινος, αφού επέλεξε Δήμαρχο τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας» Φανούριο Καρούτσο με ποσοστό 45,07% και 2416 ψήφους, με αποτέλεσμα ο νυν Δήμαρχος Νικόλαος Καλαμπόγιας φιλικά προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα να χάσει αφού ήρθε δεύτερος με ποσοστό 42,87% και 2298 ψήφους. Ακολουθεί τρίτος ο Ηλίας Γαγλίας επικεφαλής του συνδυασμού «Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας» με ποσοστό 12,05% και 646 ψήφους.
Στον Δήμο Μυτιλήνης Δήμαρχος εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Χριστόφας με τον συνδυασμό «Μπροστά» να συγκεντρώνει ποσοστό 54,84% και 14909 ψήφους. Ακολουθεί με τον συνδυασμό «Νέα Δράση - Νέος Δήμος» ο Πανάγος Κουφέλος με 10045 ψήφος και ποσοστό 36,95% και η Νίκη Τσιριγώτη με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Μυτιλήνης» με 2230 ψήφους και ποσοστό 8,20%. Αν και ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας ανήκει στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ εντούτοις η παράταξή του έχει στελέχη που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Μάλιστα ο ίδιος είχε φροντίσει να κάνει ξεκάθαρο ότι ο συνδυασμός του δεν είχε κομματική ταυτότητα κάνοντας προεκλογικά την ακόλουθη δήλωση: «Η αυτοδιοικητική κίνηση «ΜΠΡΟΣΤΑ» από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας την 8η Οκτωβρίου 2022 ήταν, παραμένει και θα παραμείνει ανεξάρτητη. Δημοσιεύματα που αφορούν σε στήριξη συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος ή συζητήσεις περί στήριξης όποιων πολιτικών κομμάτων, δεν αναφέρονται στην πραγματικότητα της αυτοδιοικητικής μας κίνησης, υποβιβάζουν δε την αδέσμευτη και ουσιαστική προσπάθειά μας». Σε ότι έχει να κάνει με τον Δήμο Μυτιλήνης πρέπει να σημειωθεί ότι ο σημερινός Δήμαρχος Στρατής Κύτελης επέλεξε να μην είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κουφέλου.
Στον Δήμο Λήμνου Δήμαρχος αναδεικνύεται η Ελεονώρα Γεωργά συγκεντρώνοντας στον δεύτερο γύρο ποσοστό 59,16% και 4500 ψήφους με αποτέλεσμα ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Μαρινάκης να χάσει με ποσοστό 40,84% και 3106 ψήφους. Η κα Γεωργά κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα που είχε κατά τον πρώτο γύρο όπου είχε συγκεντρώσει ποσοστό 37,33% και 3273 ψήφους, έναντι του κ. Μαρινάκη με 29,72% και 2606 ψήφους. Ακολουθούσαν οι Θωμάς Λούκας με τον συνδυασμό «Ισχυρή Λήμνος» με 25,11% και 2202 ψήφους και ο Κωνσταντίνος Μαδυτινός με 7,84% και 687 ψήφους. Αν δίναμε ένα χρώμα από την πολιτική παλέτα στην Λήμνο θα ήταν μπλέ αφού η κα Γεωργά κατά το παρελθόν υπήρξε υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Μαρινάκης έχει εκλεγεί Δήμαρχος έχοντας στήριξη από το ΠΑΣΟΚ αλλά και την βοήθεια ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Στον Δήμο Αγίου Ευστρατίου Δήμαρχος εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Σινάνης με τον συνδυασμό «Ενωμένοι για το μέλλον» με ποσοστό 50,19% και 130 ψήφους περνώντας την σημερινή δήμαρχο Μαρία Κακαλή για μία ψήφο [129 ψήφους - 49,81%]. Η κα Κάκαλη διατηρούσε τα ηνία του Δήμου του Αγίου Ευστρατίου από το 2014 όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά και μαζί με την νίκη είχε κερδίσει και τον τίτλο της νεότερης δημάρχου της Ελλάδας.
Στον Δήμο Ανατολικής Σάμου εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Παρασκευάς Παπαγεωργίου με τον συνδυασμό «Νέα Προοπτική για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου» με ποσοστό 43,69% [4038 σταυρούς].
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει ο σημερινός Δήμαρχος Γεώργιος Στάντζος αφού ο συνδυασμός του «Ανάσα για τη Σάμο (Ανανέωση - Συμμετοχή - Ανάπτυξη) συγκέντρωσε 35,73& με 3302 σταυρούς. Ακολουθούν ο Τιμολέων Χατζηλαγός με την «Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου» με ποσοστό 10,37% και 958 ψήφους και ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου με τον συνδυασμό «Ανατροπή» με ποσοστό 10,21% και 944 ψήφους.
Στον Δήμο Δυτικής Σάμου Δήμαρχος εκλέγεται ο Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους με τον συνδυασμό «Για τον Δήμο που αξίζουμε» με ποσοστό 43,55% και 2662 ψήφους αφήνοντας δεύτερο τον σημερινό δήμαρχο Αλέξανδρο Λυμπέρη και την «Συμμαχία Πολιτών» με ποσοστό 35,27% και 2156 ψήφους. Ακολουθούν οι Βασίλειος Κοσμάς με την «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου» με 13,14% και 803 ψήφους και Δημήτριος Βασιλάκης με τον συνδυασμό «Σύμπραξη Προοδευτικών Πολιτών» με 8,05% και 492 ψήφους. Θυμίζουμε ότι ο κ. Παπαθεοφάνους υπήρξε αντιπεριφερειάρχης Σάμου επί Νάσου Γιακαλή, ωστόσο αν και φιλικά προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπαθεοφάνους προσπάθησε να κάνει ένα ευρύ ψηφοδέλτιο εξασφαλίζοντας ψήφους και από άλλους χώρους. Γεγονός αποτελεί ότι η δεύτερη σε αριθμό ψήφων του συνδυασμού του ήταν η κα Φωτεινή Θαλασσινού που διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης Σάμου επί Χριστιάνας Καλογήρου και είναι κόρη του Θαλασσινού Θαλασσινού που υπήρξε βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας.
Στον Δήμο Χίου εκλέγεται με ποσοστό 62,27% ο Ιωάννης Μαλαφής με τον συνδυασμό «Χίος για όλους» που συγκέντρωσε 15159 ψήφους στον δεύτερο γύρο παίρνοντας την σκυτάλη από τον βασικό του αντίπαλο και νυν Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη - φιλικά προσκείμενο στο κυβερνών κόμμα- που με τον συνδυασμό του «Σύμπραξη Δημιουργίας για την Νέα Χίο» συγκέντρωσε 9185 ψήφους και ποσοστό 37,73%. Ο γαλάζιος Δήμαρχος έχασε αν και στον πρώτο γύρο είχε προβάδισμα με 35,19% και 9786 ψήφους έναντι 28,77% και 8000 ψήφων του κ. Μαλάφη. Ακολουθούσαν οι Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος με 20,27% και 5635 ψήφους, Ιωάννης Καραβασίλης με 9,58% και 2665 ψήφους και ο Μάρκος Σκούφαλος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» με ποσοστό 6,19% και 1720 ψήφους. Όπως προκύπτει από τον δεύτερο γύρο ο κ. Μαλάφης κατάφερε να εισπράξει ψήφους από τους άλλους χώρους γεγονός που συνηγόρησε στην πρωτιά του.
Ανδρονίκη Κουτσαβλή
ΠΗΓΗ https://www.emprosnet.gr/