24 Οκτωβρίου 2023

Συμφωνία «συνεργασίας» στο μεταναστευτικό Αθήνας – Αγκυρας: Κοινό ανακοινωθέν Καιρίδη-Γερλικαγιά

 

Σε κοινό ανακοινωθέν που αναφέρει μεταξύ άλλων την συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας να εργαστούν από κοινού στον αγώνα κατά της διακίνησης μεταναστών, οδήγησε η συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλικαγιά στην ‘Αγκυρα.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμα, ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν όπως ενισχύσουν συνολικά τη συνεργασία τους κατά της παράτυπης μετανάστευσης».  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι συνομιλίες διεξήχθησαν μέσα σε θετικό κλίμα.

Ο κ. Γερλικαγιά παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία στην πάταξη της παράνομης διακίνησης και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο κ. Καιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον Έβρο, αλλά επέστησε την προσοχή στον αριθμό των παράνομων αναχωρήσεων από τη μικρασιατική ακτή προς τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.   

Αμφότεροι συμφώνησαν ότι παραμένουν απολύτως δεσμευμένοι στην επίλυση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης και προχώρησαν στη διερεύνηση επιπλέον μορφών συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ενόψει της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ο κ. Καιρίδης προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα και ο κ. Γερλικαγιά, μετά χαράς αποδέχτηκε την πρόσκληση.
Τον Έλληνα υπουργό υποδέχτηκε τιμητικό άγημα στο προαύλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο υπουργών και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι επίσημες συνομιλίες ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com/